Actueel

“Denk niet te licht over psychische problemen”

8 februari 2018
“Ik merk door mijn werk in de ggz dat er nog veel vooroordelen leven over mensen met een psychische aandoening.” Begeleider Mark Verheijen pleit voor meer begrip.
M_Verheijen_RIBW
Mark Verheijen (25) helpt in zijn functie als begeleidingsmedewerker bij RIBW Brabant jongeren van 16 tot 27 jaar om zelfstandig te worden. Binnen een begeleide woonvorm volgen deze cliënten, die een psychiatrische achtergrond hebben, een woontraining om zelfstandig te kunnen wonen.

Geen pretje
“Helaas zijn er nog steeds veel mensen die niet verder kijken dan een eerste indruk of psychische problemen veroordelen als een mentaliteitsprobleem. Ik wil heel graag bijdragen aan meer begrip voor onze cliënten: het is voor hen echt geen pretje dat ze elke dag hulp nodig hebben bij veel alledaagse handelingen”, vertelt Mark.

“Wanneer je ‘gewoon’ gezond bent kun je misschien niet voorstellen dat iemand urenlang moeite moet doen om zelfs maar op te staan, of dat je hulp nodig hebt bij het boodschappen doen omdat je anders het overzicht kwijtraakt. Maar voor sommige kwetsbare cliënten is dat wel de harde realiteit. Het is belangrijk voor hun herstel dat mensen hun klachten serieus nemen.”

Creatieve oplossingen
Mark begeleidt bijvoorbeeld ook cliënten die door slaapproblematiek erg moeilijk uit bed te komen. Het is voor hem een uitdaging om daar een creatieve oplossing voor te bedenken: “Een manier om daarmee om te gaan is om meteen iets actiefs met hen te gaan doen. Dus soms gaan we om 10 uur ’s ochtends met zo iemand een potje tafeltennis doen.” 

Hij chargeert: “Als je dat als voorbijganger zou zien is het makkelijk om te denken: die jongeren met een uitkering staan daar op mijn kosten een beetje te pingpongen. Maar als begeleider vind ik het juist heel knap dat die jongere een kwartier na het ontwaken zichzelf genoeg bij elkaar heeft geraapt om met mij iets actief te gaan doen. Daar heeft hij de rest van de dag profijt van.”

Geen keuze
Zijn achterliggende gedachte: “We moeten een betere balans vinden tussen verantwoordelijk zijn voor je eigen leven en veroordeeld worden voor problemen die je overkomen. Je kunt mensen niet kwalijk nemen dát ze een psychische aandoening hebben, daar hebben ze niet zelf voor gekozen. 

Daarom vind ik het heel belangrijk om onze cliënten te belonen voor hun inzet en complimenten te geven. Uiteindelijk moeten mensen, ondanks hun problemen, het wel zelf doen.”
Actueel
Mariëlle Hoefnagel werkt als ervaringsdeskundige binnen een woonteam van RIBW Brabant en blogt ...
Als RIBW Brabant volgen we de ontwikkelingen omtrent het coronavirus nauwgezet en volgen de ...
Paola Buitelaar heeft lang geworsteld met psychoses en klinische opnames daarvoor. Deze ...