Actueel

“Als ik niet lekker in mijn vel zit, heb ik liever ook geen contact”

17 oktober 2018
Het jaarlijkse Renda event voor woningcorporaties van donderdag 11 oktober ging over de identiteit van de huurder. RIBW Brabant en WonenBreburg verzorgden er samen de deelsessie: ‘Omgaan met verward gedrag: advies van een ervaringsdeskundige’. Aan de hand van een casus zijn er tips en tricks uitgewisseld over het omgaan met deze kwetsbare groep bewoners. Er was veel animo voor de sessie, bekijk ook deze bondige film waarin we laten zien waar we eerder samenwerkten.
afbeelding corporate website bij gehele tekst Renda

Kaders

Er is gesproken over het hebben van vooroordelen, stigma’s en hoe er minder binnen kaders kan worden gedacht. Collin Hoefnagel, RIBW Brabant: “De deelnemers waren echt onder de indruk. Het beeld over ervaringsdeskundigheid is bijgesteld. Het feit dat ik als ervaringsdeskundige hulpverlener ben geweest, was een openbaring.” Met een knipoog vult hij aan: “We zijn eigenlijk hele gewone mensen.”  

Welke kaders werden er tijdens de sessie weggenomen? Roy Stevens, WonenBreburg: “Je merkt dat er vaak in bepaalde patronen wordt gedacht. Als een huurder (herhaaldelijk) niet opendoet, weten we vaak niet hoe we dan in contact kunnen komen. Dan sturen we vaak een brief, met een uiterste reactietermijn.” Collin denkt buiten deze kaders. “Misschien komt de postbode wél in contact met deze huurder, of wellicht doet hij wel open als je klopt, omdat de buurman dat ook altijd doet”, vult hij aan.  

Kwetsbaarheid

Er werd tijdens de sessie echt kwetsbaarheid getoond. Zo gaf een van  de deelnemers aan ook liever geen contact te hebben als hij niet lekker in zijn vel zit. Het is eigenlijk gek dat we daar bij onze huurders geen rekening mee houden. Het werd duidelijk dat kwetsbare huurders misschien wel willen, maar op dat moment niet kunnen. Omdat ze al zoveel moeite moeten doen om hun hoofd boven water te houden. Roy: “Na de sessie was er echt een andere mindset bij de deelnemers. Het maakte indruk. En dat is eigenlijk precies het effect waar Collin en ik op hoopten. Alleen dan worden de patronen doorbroken.” 

Benieuwd wat de ervaringsdeskundigen van RIBW Brabant voor uw organisatie kunnen betekenen? Neem dan contact op met Evelien van Etten, manager herstelondersteuning en ervaringsdeskundigheid bij RIBW Brabant, via 013 533 66 46, of mail naar: evanetten@ribwbrabant.nl
Actueel
Mariëlle Hoefnagel werkt als ervaringsdeskundige binnen een woonteam van RIBW Brabant en blogt ...
Als RIBW Brabant volgen we de ontwikkelingen omtrent het coronavirus nauwgezet en volgen de ...
Paola Buitelaar heeft lang geworsteld met psychoses en klinische opnames daarvoor. Deze ...