Actueel

Cursus ‘Eerste hulp bij psychische problemen’ voor professionele hulpverleners in regio Midden- en West Brabant

21 december 2017
Wat doe jij als je ziet dat een psychisch verwarde man overlast veroorzaakt bij zijn buren? De cursus ‘Eerste hulp bij psychische problemen’ biedt uitkomst en leert deelnemers hoe met deze situaties om te gaan.
Mensen met een psychische kwetsbaarheid maken steeds zichtbaarder onderdeel uit van onze samenleving. De kennis over psychische problemen en hoe daarmee om te gaan is vaak onvoldoende. Ook bij hulpverleners, zoals brandweer en politie, die in toenemende mate te maken krijgen met mensen die psychisch in de war zijn. Voor zowel professionele hulpverleners in de Veiligheidsregio Midden- West Brabant als voor alle geïnteresseerde burgers slaan daarom Indigo, de GGD Hart voor Brabant en RIBW Brabant de handen ineen en gaan deze cursus in licentie geven. De drie organisaties hebben een deel van hun medewerkers getraind tot gecertificeerde cursusbegeleiders. 

Wat komt in de cursus aan bod?

De cursus ‘Eerste hulp bij psychische problemen’ is ontwikkeld in Australië en heet officieel Mental Health First Aid (MHFA). De cursus biedt kennis en inzicht en leert de deelnemers hoe om te gaan met iemand die psychische problemen ontwikkelt of in een crisissituatie verkeert. Onderzoek wijst uit dat deelnemers zich na voltooiing van de cursus voldoende toegerust voelen om, wanneer nodig, hulp te bieden.

Meer informatie

Binnenkort starten de eerste cursussen in de regio Midden- en West Brabant; deze zijn inmiddels volgeboekt. In het voorjaar van 2018 starten nieuwe cursussen. Neem voor meer informatie hierover contact op met Evelien van Etten, manager herstelondersteuning en ervaringsdeskundigheid bij RIBW Brabant, via 013 533 66 46, of mail naar: evanetten@ribwbrabant.nl. Kijk voor meer informatie over de achtergronden bij deze cursus ook op de website van de landelijke organisatie www.mhfa.nl of lees de folder.

Actueel
Eind 2019 zijn we als RIBW Brabant gestart met de ontwikkeling van onze strategische koers voor de ...
RIBW Brabant ondertekende samen met 22 organisaties in de regio Midden-Brabant een convenant voor ...
Het is lastig te zien voor een individuele hulpverlener waar en hoe stigma (onbedoeld en onbewust) ...