Actueel

Opleidingscentrum Howie the Harp™* ook in Tilburg

9 juli 2015
De medewerkers van RIBW Brabant zetten zich dagelijks in om de zelfredzaamheid van onze cliënten te vergroten. Daarbij werken we onder andere met ervaringsdeskundig medewerkers. Onze visie op herstel bezegelen wij nu met de komst van een vestiging van opleidingscentrum Howie the Harp. In de loop van 2015 kunnen mensen met cliëntervaring in de psychiatrie zich hier laten opleiden tot professionele ervaringsdeskundige. Dit doen we in nauwe samenwerking met Pameijer, een organisatie die in de hele regio Rotterdam mensen met een (licht) verstandelijke beperking en/of psychische problemen ondersteunt. 
HTH-logo-72dpi
Pameijer haalde het baanbrekende opleidingsprogramma naar Nederland en is licentiehouder binnen de Benelux. In 2011 openden zij de eerste Howie the Harp-opleiding in Rotterdam. In samenwerking met RIBW Arnhem & Veluwe Vallei opende in mei 2014 een tweede vestiging van het opleidingscentrum in Arnhem. Wij zijn trots dat we ook samenwerkingspartner van Pameijer zijn met de start van het derde Howie the Harp opleidingscentrum in Tilburg. 

Werken met ervaring 
Howie the Harp is een opleidingsprogramma met een licentie uit Amerika. Tijdens de één jaar durende opleiding worden mensen met ervaring als cliënt in de psychiatrie opgeleid tot professionele ervaringsdeskundigen. Studenten van Howie the Harp leren hun ervaring in zetten om anderen te ondersteunen in hun herstel. Immers, wie op deze wijze het eigen herstelproces beheerst, is een unieke bron van ervaring voor anderen. Intussen hebben in ons land rond de 100 Howie the Harp- studenten de opleiding voltooid en vonden velen werk in de sociale dienstverlening of daarbuiten. 

Impuls voor ervaringsdeskundig medewerkers
RIBW Brabant is gespecialiseerd in de begeleiding en ondersteuning van mensen met een (ernstige) psychiatrische aandoening. Met de opening van het opleidingscentrum in Tilburg willen we
mensen met psychische kwetsbaarheden in Brabant de kans bieden om hun rol van cliënt in te ruilen voor die van professional. De herstelondersteunende zorg die onze ervaringsdeskundig medewerkers in samenwerking met begeleiders leveren, krijgt door de Howie the Harp-opleiding een extra impuls plus een keurmerk van kennis en kunde. 

Wie was Howie the Harp?
De naam Howie the Harp refereert aan Howard Geld, een NewYorkse zwerver die mondharmonica speelde en zelf diverse psychiatrische diagnoses had gekregen, welke nogal uiteenliepen. Teleurgesteld in de reguliere hulpverlening ontwikkelde hij het idee dat juist mensen met een psychiatrische geschiedenis hun levenservaring en talenten in kunnen zetten om anderen te ondersteunen in hun herstel. Het baanbrekende programma van een jaar traint deelnemers om zelf controle te houden over hun welzijn en leidt hen op om te functioneren als professional in de sociale hulpverlening.

Selectie studenten
Iedereen die zijn ervaringen met een psychische kwetsbaarheid wil inzetten om anderen te ondersteunen kan in aanmerking komen voor de Howie the Harp-opleiding in Tilburg, ook wie geen cliënt van RIBW Brabant is. De selectie bestaat uit een informatiebijeenkomst, een workshopronde en een selectiegesprek. Aan het volgen van de opleiding zijn kosten verbonden. Meer informatie voor geïnteresseerden is beschikbaar via www.howietheharp.nl

*Howie the Harp™ is een geregistreerd handelsmerk van Community Access USA. Pameijer is licentiehouder van Howie the Harp™ in de Benelux

Actueel
Mariëlle Hoefnagel werkt als ervaringsdeskundige binnen een woonteam van RIBW Brabant en blogt ...
Als RIBW Brabant volgen we de ontwikkelingen omtrent het coronavirus nauwgezet en volgen de ...
Paola Buitelaar heeft lang geworsteld met psychoses en klinische opnames daarvoor. Deze ...