Actueel

Ruim 600 professionals getraind in omgaan met verward gedrag

26 juli 2018
Maar liefst één op de vier personen krijgt in zijn leven te maken met psychische problemen. Als iemand zijn vinger snijdt of z’n hoofd stoot, pak je de EHBO-koffer. Maar wat als iemand in je omgeving een paniekaanval krijgt of depressief wordt? Vaak weten de omgeving en de mensen zelf hier niet goed mee om te gaan. Ze zoeken geen hulp of stellen het uit, er heerst een stigma, en mensen hebben het niet altijd in de gaten. En dat kan grote gevolgen hebben. De cursus ‘Eerste hulp bij psychische problemen’ van MHFA kan het verschil maken!
letters_mhfa

Voorkom een crisissituatie 

Eén jaar geleden zijn GGD Hart voor Brabant, Indigo en RIBW Brabant gestart met het aanbieden van de internationale, evidence based cursus Mental Health First Aid (MHFA). Sindsdien hebben ruim 600 professionals zoals ambulancepersoneel, Wmo-medewerkers en personeel van woningcorporaties uit de regio Midden- en West-Brabant de cursus gevolgd. Ze leerden hoe zij eerste hulp kunnen bieden als mensen in hun omgeving in een crisissituatie verkeren. Door het volgen van de MHFA-cursus vergroten professionals hun kennis en ontwikkelen zij vaardigheden om situaties te kunnen inschatten en juist te handelen. Zo kunnen zij tijdig de juiste hulp bieden waardoor ergere klachten en soms zelfs crisissituaties voorkomen kunnen worden. 

Het verschil maken voor een ander

‘Door elkaar een luisterend oor te bieden en oog te hebben voor de problemen van een ander, wordt vaak erger voorkomen. In deze training heb ik goede tips en trucs geleerd die makkelijk toe te passen zijn in het dagelijks leven, zowel privé als op de werkvloer. Deze training zou gewoon op school gegeven moeten worden,’ aldus Loes, medewerker bij Gemeente Hilvarenbeek. 

Meer informatie

Neem voor meer informatie contact op met Evelien van Etten, manager herstelondersteuning en ervaringsdeskundigheid bij RIBW Brabant, via 013 533 66 46, of mail naar: evanetten@ribwbrabant.nl. Meer informatie over de achtergronden bij deze cursus vindt u op de website van de landelijke organisatie www.mhfa.nl en leest u in de folder.
Actueel
Als RIBW Brabant volgen we de ontwikkelingen omtrent het coronavirus nauwgezet. Het RIVM stelde op ...
Dit jaar start de alweer de vijfde klas van Howie Brabant. In de eenjarige opleiding tot ...
Alle cliënten van RIBW Brabant hebben ongeveer anderhalve week geleden per post een ...