Actueel

MHFA-app al gedownload?

21 maart 2019
Heb je weleens een situatie meegemaakt waarin iemand onder invloed van drugs bewusteloos raakte? Of dat iemand in je omgeving een paniekaanval kreeg? Wist je wat je in die situatie kon doen? Weet jij wie je kunt bellen als iemand suïcidaal is? In dit soort situaties is het belangrijk dat je weet wat je kunt doen of welk telefoonnummer je kunt bellen. De gratis MHFA-app helpt je verder. Ontdek hoe je net als honderden professionals en burgers de training kunt volgen die GGD Hart voor Brabant, Indigo en RIBW Brabant samen aanbieden in Noord-Brabant.
MHFA-app al gedownload?
In de gratis MHFA-app staan de verschillende richtlijnen hoe te handelen bij:
zelfmoordgedachten en suïcidaal gedrag
psychose
problematisch drugsgebruik
cannabisgebruik
problematisch alcoholgebruik
paniekaanvallen
zelfbeschadiging
eetstoornissen
depressie
getraumatiseerde volwassenen

In de app kun je ook een zelfscan doen: wat weet ik al over eerste hulp bij psychische problemen? Ook vind je in de app telefoonnummers die je kunt bellen in crisissituaties en tips om het gesprek met iemand met psychische problemen aan te gaan. Kortom: een handige app met veel informatie over hoe je een ander kunt helpen. De gratis app is beschikbaar voor Apple en Android.

Crisissituaties voorkomen met Mental Health First Aid (MHFA)

GGD Hart voor Brabant, Indigo en RIBW Brabant bieden samen de internationale, evidence based cursus Mental Health First Aid aan. Honderden professionals zoals ambulancepersoneel, Wmo-medewerkers en personeel van woningcorporaties uit de regio Midden- en West-Brabant volgden de training. Ze leerden hoe zij eerste hulp kunnen bieden als mensen in hun omgeving in een crisissituatie verkeren. Professionals en ook burgers vergroten hun kennis en ontwikkelen vaardigheden om situaties te kunnen inschatten en juist te handelen. Zo kunnen zij tijdig de juiste hulp bieden waardoor ergere klachten en soms zelfs crisissituaties voorkomen kunnen worden. 

Interesse? Bekijk dan in twee minuten de film over het bewezen nut van de training. Achtergronden over de MHFA-training leest u op de landelijke website mhfa.nl en in de folder. Neem voor meer informatie contact op met Evelien van Etten, manager herstelondersteuning en ervaringsdeskundigheid bij RIBW Brabant, via 013 533 66 46 of evanetten@ribwbrabant.nl
Actueel
Mariëlle Hoefnagel werkt als ervaringsdeskundige binnen een woonteam van RIBW Brabant en blogt ...
Als RIBW Brabant volgen we de ontwikkelingen omtrent het coronavirus nauwgezet en volgen de ...
Paola Buitelaar heeft lang geworsteld met psychoses en klinische opnames daarvoor. Deze ...