Actueel

RIBW Brabant ondertekent unieke Green Deal

30 november 2017
Binnen drie jaar een aanzienlijke verduurzaming van je bedrijf realiseren. Dat is het doel van de Green Deal gezondheidssector Regio Hart van Brabant. Dit is een afspraak tussen 13 zorginstellingen, 9 gemeentes, de Omgevingsdienst Midden- en West Brabant, de BOM en de stichtingen Stimular en MOED. De Green Deal werd vandaag door alle betrokkenen ondertekend, waaronder RIBW Brabant. 
Ondertekening Green Deal

Unieke deal

Uniek aan deze Green Deal is dat er op regionale schaal wordt samengewerkt om te verduurzamen. Zorginstellingen gaan gezamenlijk plannen maken en uitvoeren en er worden mogelijkheden onderzocht om samen duurzaam in te kopen. De samenwerking beperkt zich niet alleen tot de zorginstellingen. Zo komt er een stimuleringsprogramma waarbij de omgevingsdienst naast de zorginstelling gaat staan om ze te helpen verduurzamen. Qua milieuhandhaving doet de gemeente dus een stapje terug en gaat in plaats van met de ‘stok’ aan de slag met de ‘wortel’. De samenwerking is ook uitgebreid met de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij (BOM) als financieringspartij voor grote investeringen in bijvoorbeeld het verduurzamen van het vastgoed.

Verduurzamen als doel

Het doel van de Green Deal is dat de zorginstellingen na 3 jaar minimaal aan certificaat brons van de milieuthermometer voldoen. De milieuthermometer strekt zich uit over 17 duurzaamheidsthema’s waaronder energie, water, catering, afval en duurzame inkoop. Voor elke organisatie betekent dit iets anders, maar gemiddeld is er bijvoorbeeld 25% energiebesparing mogelijk. Ook op afval is te besparen. Voornamelijk door meer te scheiden en het specifieke ziekenhuisafval streng te controleren. Ten slotte leidt het invoeren van maatregelen en gebruik van de Milieuthermometer tot meer betrokkenheid bij medewerkers met het milieu.
Actueel
Mariëlle Hoefnagel werkt als ervaringsdeskundige binnen een woonteam van RIBW Brabant en blogt ...
Als RIBW Brabant volgen we de ontwikkelingen omtrent het coronavirus nauwgezet en volgen de ...
Paola Buitelaar heeft lang geworsteld met psychoses en klinische opnames daarvoor. Deze ...