Actueel

Goed gesprek als wapen tegen stigma

4 februari 2015

Praten met Bekende Nederlanders over je psychische klachten? Ervaringsdeskundig medewerker Paola van den Noordt doet dit regelmatig. Als ambassadrice voor de Stichting Samen Sterk zonder Stigma (SSZS) spreekt zij op allerlei plekken openlijk over haar klachten. “Ik hoop met mijn werk meer ruimte te kunnen maken voor kwetsbaarheid.”

20150129_paolaSSZS

De SSZS wil de vooroordelen over psychische aandoeningen tegengaan en acceptatie en participatie bevorderen. Paola sprak onlangs, samen met een andere ambassadrice, met staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De leidende vragen in het gesprek waren: Hoe kun je omgaan met psychische aandoeningen op het werk? Wat is er nodig om stigma te verminderen en participatie mogelijk te maken? Paola: “Het gaat erom dat je, ook op de werkvloer, jezelf kunt zijn met je kwetsbaarheid.”

Deel je ervaringen
In het gesprek met Klijnsma werd benadrukt hoe belangrijk het is om ervaringen te delen met elkaar en met collega’s. Dat is veruit de beste manier om wederzijds respect voor elkaar te krijgen. Eerder sprak Paola onder meer met Bruno Bruins (bestuursvoorzitter UWV) en Jacobine Geel (voorzitter GGZ Nederland). Samen Sterk zonder Stigma heeft onlangs ook een publicatie uitgeven met een bundeling van de verhalen van verschillende ambassadeurs, onder de titel "20 X kracht van openheid". Klik hier om dit boekje te downloaden. 

Over SSZS
Samen Sterk zonder Stigma is een jonge organisatie, opgericht door het Landelijk Platform GGz (LPGGz), Fonds Psychische Gezondheid (FPG), GGZ Nederland en de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP). Meer weten? Ga dan naar http://samensterkzonderstigma.nl/ en lees wat jij kunt doen om stigmatisering te voorkomen en tegen te gaan.

Actueel
Mariëlle Hoefnagel werkt als ervaringsdeskundige binnen een woonteam van RIBW Brabant en blogt ...
Als RIBW Brabant volgen we de ontwikkelingen omtrent het coronavirus nauwgezet en volgen de ...
Paola Buitelaar heeft lang geworsteld met psychoses en klinische opnames daarvoor. Deze ...