Actueel

UWV ziet kansen van Howie the Harp

2 november 2015
Van je ervaringen je kracht maken en zo anderen helpen bij hun herstelproces: dat leren cliënten van zorgorganisaties in de opleiding ‘Howie the Harp’, die wordt aangeboden door RIBW Brabant. Half september werd dit unieke opleidingscentrum geopend in Tilburg. Voor 15 studenten betaalt UWV het collegegeld: zij ontvangen een WIA- of Wajong-uitkering of zitten in de ziektewet. Waarom investeert UWV in deze bijzondere studenten?
Howievoorweb
Howie the Harp gelooft in de ervaringskennis en de veerkracht van mensen. In de opleiding leren mensen om hun rol van cliënt in te ruilen voor die van ervaringsdeskundig medewerker. Studenten krijgen een half jaar fulltime opleiding en doen een half jaar praktijkervaring op bij een (zorg)organisatie in het maatschappelijk veld. Zij worden intensief begeleid in het omzetten van hun kwetsbaarheid en soms heftige ervaringen naar inzicht en kracht. Hiermee kunnen ze anderen ondersteunen. Zo geven zij een extra dimensie aan de zorg die professionals leveren.

Nieuw
Afgestudeerden leveren op deze manier een waardevolle bijdrage aan participatie in de maatschappij. “Voor ons is een opleiding als Howie the Harp nieuw”, zegt Ellen den Boer van Werkgevers Servicepunt Werkhart, een samenwerking tussen UWV, gemeenten en SW-bedrijven in de arbeidsmarktregio Midden-Brabant. “We zijn wel bekend met ervaringsdeskundigen, die aan het werk gaan bij een organisatie en dan een interne training krijgen. Maar de benadering en insteek van Howie the Harp is anders.”

Aantrekkelijk
Waarom vergoedt UWV voor een aantal studenten het collegegeld? Ellen: “Deze studenten hebben een WIA- of Wajong-uitkering of ze zitten in de ziektewet. Het is duidelijk dat zij niet snel aan de slag kunnen komen vanwege hun psychische problemen. RIBW Brabant garandeert aan afgestudeerden een baan voor minimaal zes maanden: een mooi initiatief om hun participatie bevorderen. Dit maakt het voor UWV aantrekkelijk om in deze opleiding te investeren: na afloop staat er een werkgever klaar die iemand in dienst wil nemen.”

Goede zet
Wil UWV in de toekomst wellicht voor meer studenten de opleiding gaan vergoeden? “Tja, dat moet de toekomst uitwijzen” stelt Ellen. “Op dit moment zijn we vooral benieuwd naar de resultaten: wat is het slagingspercentage, welke vaardigheden hebben afgestudeerden? Wat wel zo is: het hogere doel van UWV is het bij elkaar brengen van vraag en aanbod voor mensen met een uitkering. Dus als er vanuit organisaties veel vraag blijkt te zijn naar ervaringsdeskundigen, dan is investeren in een opleiding zoals Howie the Harp natuurlijk een goede zet.”

De eerste groep studenten is eind september gestart. Namens alle medewerkers van RIBW Brabant en het WerkgeversServicepunt : veel succes, plezier en een goede toekomst!
Actueel
Howie the Harp biedt in co-productie met ROC Zadkine de opleiding MOED (Medewerkers Opleiding tot ...
Ons jaarbeeld 2018 presenteren we als magazine. Hierin kunt u lezen hoe medewerkers en ...
Over enkele weken start de oriëntatieatiecursus 'Hulpverlener met ervaring' weer. De cursus is ...