Actueel

Mentaal stabiel blijven in tijden van corona

1 april 2020
Paola Buitelaar heeft lang geworsteld met psychoses en klinische opnames daarvoor. Deze ervaringskennis zet ze nu in als ervaringsdeskundig beleidsadviseur bij RIBW Brabant en als beleidsadviseur bij Valente. Ze schreef een blog over mentaal stabiel blijven tijdens de coronacrisis.
Als alle houvast wegvalt en niets meer veilig lijkt
Mentaal stabiel blijven in deze tijden is voor veel mensen een opgave. Het coronavirus zet nu alles wat zeker is op zijn kop. Maar wat als je al worstelt met je geestelijke gezondheid? Mijn psychoses, mijn opnames binnen de GGZ, mijn angst en paniekstoornissen en mijn lange weg terug naar herstel; Ik heb zelf veel meegemaakt. Houvast, een veilige basis is zo belangrijk voor mij.  

Maar wat als deze houvast wegvalt en alles wat veilig leek niet meer veilig is?

Ik herken het gevoel meteen. Het sluimert eerst nog. Het is de opkomende angst. Ik wil niet dat het er is maar het is er, overal, niet te vermijden. Angst, onrust en verlies van de realiteit. Het triggert me en brengt me terug naar alle herinneringen opgeslagen in mijn onderbewuste toen angst en isolatie mijn leven beheersten. De psychoses en het verlies van mijn veilige realiteit. Een totaal andere wereld die zich manifesteert om me heen en vooral ook in mijn hoofd. De isolatie van alles wat je dierbaar is door mijn opname op de gesloten afdeling en in de isoleer. Het overspoelende gevoel van het niet veilig meer voelen, en me daardoor totaal willen terugtrekken van alles en iedereen. Ondanks dat ik de sterke drang heb om me terug te trekken is het juist die isolatie die gek maakt. Ik ben alleen. Alleen met mijn gedachten en gevoelens die me nu overspoelen... Het snijdt me af van wat mij juist al die tijd heeft geholpen overeind te blijven.

Menselijk contact 

Iemand die zegt dat hij er voor me is. Iemand die me uit mijn kluwen gedachten en nare emoties haalt. Iemand die ziet dat mijn onvoorspelbare gedrag voortkomt uit het niet kunnen omgaan met deze situatie. Iemand die even naar me luistert zodat het uit mijn hoofd kan. iemand die me helpt mijn dagstructuur te behouden omdat het weg is en ik het nodig heb. Iemand die me helpt om met mijn toenemende angst om te gaan omdat het mijzelf nu niet lukt.”  

In tijden waarin menselijk contact niet vanzelfsprekend is, in tijden waarin angst en verlies van wat zeker is hoogtij viert, hebben we een opdracht voor de meest kwetsbaren onder ons. Dat zijn ook de mensen die veel meer moeite hebben mentaal overeind te blijven en waar de bestaanszekerheid het meeste wankelt. Het zijn ook de mensen waar we het soms moeilijker vinden om in deze tijden, op een veilige manier, mee in contact te blijven. Maar laten we beseffen dat dat vooral nu juist nodig is. Heel erg nodig is.
Actueel
Samen met de rest van de Nederlandse horeca, sloot ook Restaurant Waanzinnig half maart de deuren ...
Eind 2019 zijn we als RIBW Brabant gestart met de ontwikkeling van onze strategische koers voor de ...
RIBW Brabant ondertekende samen met 22 organisaties in de regio Midden-Brabant een convenant voor ...