Onze aanpak

Cursussen

De ervaringsdeskundigen van RIBW Brabant zijn getraind om hun eigen ervaringen in de psychiatrie in te zetten voor anderen. Zij zijn bruggenbouwers. Dankzij hun ervaringen zijn zij in staat verbinding te maken met zowel cliënten als collega’s. De ervaringsdeskundigen bieden aan diverse organisaties deze vernieuwende kijk op zaken. Onder andere met 29 verschillende cursussen op maat, maar ook met de standaard trainingen zoals Mental Health First Aid (MHFA) en Hulpverlener met Ervaring. Professionals van vele organisaties volgden deze laatste training en delen hun ervaringen.
De ervaringsdeskundigen van RIBW Brabant zijn bruggenbouwers
Met cursussen voor individuen en maatwerktrainingen voor zowel RIBW Brabant als voor andere organisaties creëren onze ervaringsdeskundigen inzicht, erkenning en hoop. Het inzetten van eigen ervaringen kan baat hebben voor het herstelproces van mensen met een kwetsbaarheid. In de oriëntatietraining ‘Hulpverlener met ervaring’ is dat het uitgangspunt. Hulpverleners nemen immers niet alleen kennis vanuit hun opleiding mee, maar ook vanuit hun eigen leven. Die levenservaring kan waardevol zijn in de begeleiding en ondersteuning van het herstelproces van cliënten. “Er wordt vaak gedacht aan psychische of verslavingsproblematiek”, merkt Gerwin Overvelde, trainer met ervaringsdeskundigheid bij RIBW Brabant. “Ook ervaringen als gevolg van  een eetstoornis, armoede of iemands seksuele voorkeur, kunnen ontwrichtend in iemands leven zijn geweest. Het gaat om het herstelproces dat de professional vervolgens heeft doorgemaakt.”

Vertrouwen
‘Hulpverlener met ervaring’ is bedoeld voor hulpverleners binnen de (geestelijke) gezondheidszorg. “Tijdens de training ontdekken zij - samen met collega’s of mensen uit andere organisaties - of het inzetten van hun eigen ervaringen met herstel bij hen past”, vertelt Gerwin.

“In acht groepsbijeenkomsten geven we de zorgprofessionals inzicht: naast technieken krijgen zij het vertrouwen dat het delen van je eigen verhaal kan bijdragen aan het herstel van de ander. De meeste cursisten zijn hier terughoudend in - bang om eigen grenzen of die van de cliënt te passeren. We leren hulpverleners daarom te luisteren naar hun eigen gevoel.” 

Gigantische meerwaarde
Tijdens de training delen de collega’s van een zorgorganisatie hun herstelervaring met elkaar. “Dat heeft meerdere doelen”, licht Gerwin toe. “Ze leren van elkaars verhalen. Ook is het direct een praktische oefening met het delen van hun eigen herstelproces als instrument in de ondersteuning van een cliënt.” Dat was makkelijker dan vooraf gedacht, vindt Ingrid. “Natuurlijk is het confronterend. Tegelijkertijd sterkt het in de gedachte dat je niet alleen bent. Je vertelt aan elkaar dat je ook aan de andere kant hebt gestaan. En omdat je allerlei succesvolle herstelverhalen hoort, wordt nogmaals duidelijk dat dit proces voor iedereen anders is. Wat voor mij hielp, bleek voor de collega naast mij niet goed te werken.”
Voor Ingrid is de training van gigantische meerwaarde geweest in haar rol als hulpverlener binnen het Leger des Heils, vertelt ze. “Door mijn eigen ervaring kijk ik meer naar het herstelproces van het individu. De training heeft mij hierin zekerder gemaakt.”

Interesse in de oriëntatietraining ‘Hulpverlener met ervaring’?
Neem voor meer informatie contact op via telefoonnummer: 06-46610850 of mail naar: teamtrainingenontwikkeling@ribwbrabant.nl

Adriëtte van Dongen, Programmamaker Ervaringsdeskundigheid bij SMO Breda: 
“Zeven medewerkers uit verschillende teams hebben eind 2018 de training ‘Hulpverlener met ervaring’ afgerond. Wij vinden het belangrijk dat collega’s opener worden over hun eigen kwetsbaarheden, omdat dit veel oplevert in het contact met de cliënt. En tot betere zorg leidt. In onze organisatiecultuur willen we daarom meer ruimte creëren voor de eigen ervaringen van medewerkers. De training heeft de deelnemers geleerd om een bewuste keuze te kunnen maken: ontsluit ik mijn ervaringskennis wel of niet in het contact met de cliënt? Daarmee zijn zij een waardevolle aanvulling op ex-cliënten die werken als ervaringsdeskundige of als vrijwilliger met ervaringskennis. Bovendien heeft de training als meerwaarde dat de cursisten een voorbeeld zijn voor collega’s om hun eigen ervaringen bespreekbaar te maken. Vijf van de zeven collega’s die de training hebben gevolgd, gaan nu een opleiding volgen tot ervaringsdeskundige. Ook start er dit najaar een nieuwe groep met de oriëntatiecursus van RIBW Brabant.”

Welke trainingen biedt RIBW Brabant?
 • Mental Health First Aid
  De cursus voor iedereen - van hulpverlener tot burger - om eerste hulp bij psychische problemen te bieden.
 • Hulpverlener met ervaring
  Oriëntatiecursus voor hulpverleners die een herstelproces doormaakten en willen onderzoeken of ze dit kunnen inzetten in hun werk. 
 • Howie the Harp™
  Eenjarige opleiding tot ervaringsdeskundige waarin je leert jouw ervaring om te zetten naar ervaringskennis.
 • Trainingen voor organisaties
  Diversiteit aan basistrainingen die bijdragen aan de verdieping van herstelondersteunende zorg. En maatwerktrainingen gericht op de implementatie van ervaringsdeskundigheid binnen (zorg-)organisaties.
Onze aanpak
Voor (programma-)managers, (staf-)medewerkers en hulpen zorgverleners van organisaties die ...
We staan bekend om onze ervaring met psychische en psychiatrische problematiek. Andere ...
We nemen nooit iemands leven over. Onze insteek is anders: we lopen als het ware een tijdje met ...