Actueel

Ervaringsdeskundigheid: prachtig en taboedoorbrekend

14 juni 2017
Voor veel organisaties is het nog een brug te ver: werken met ervaringsdeskundigen. Niet voor ons. Sterker nog, het past juist prima binnen onze visie op herstel. Daarom startten we zo’n 3,5 jaar geleden met de inzet van ervaringsdeskundigheid. Intussen is het in de genen van onze organisatie verankerd. Waarom deze duidelijke keuze en wat levert het op voor cliënten en de organisatie?
Marieke_Ostendorf_
Marieke Ostendorf, nu teammanager Wonen, was betrokken bij de invoering van ervaringsdeskundigheid binnen RIBW Brabant. "De herstelvisie is gebaseerd op onder andere hoop, optimisme, duidelijkheid, gelijkwaardigheid en talent", vertelt zij. "En deze geldt zowel voor medewerkers als cliënten. Want hierin zijn alle mensen gelijk: iedereen draagt wel iets met zich mee.”

Opleiding
Marieke licht graag ‘ervaringsdeskundigheid binnen het RIBW Brabant’ toe want tegenwoordig lijkt iedereen wel ergens ervaringsdeskundig in. "Onze ervaringsdeskundigen zijn betaalde collega’s die hiervoor een opleiding afrondden. Zij beschikken hierdoor over kaders, ontwikkelden collectieve ervaring en hebben inzicht in de uniforme fasen van herstel. En bovendien zijn zij onderwezen in hoe ze deze ervaringen, kennis en vaardigheden in kunnen zetten om anderen te helpen."

Ver-van-mijn-bed-show
Toch is het voor veel organisaties nog de ver-van-mijn-bed-show: teveel taboes. Als organisatie is het goed te onderzoeken wie je medewerkers zijn, meenemend dat ál hun ervaringen bijdragen. Wanneer je een cultuur creëert waarin mensen in hun kracht kunnen staan, sta je sterk. In het begin was het bij RIBW Brabant onduidelijk wat ervaringsdeskundigen precies doen. Hierdoor ontstond soms frictie, die is nu aan het afnemen.

Kracht van kwetsbaarheid
Er heerst in onze maatschappij een groot taboe op psychische kwetsbaarheid. Ervaringsdeskundigen zetten hun kwetsbaarheid in en worden zelf het instrument. Zij kiezen er heel bewust voor om dit taboe te doorbreken. Zij bewijzen dat ze ondanks deze kwetsbaarheid op de werkvloer veel kunnen betekenen.

Onderzoek naar effect
Marieke: "Je wordt er een completere organisatie door. Je hebt allerlei rollen nodig. Bovendien is het bedrijfsmatig ook positief. Wanneer mensen vanuit hun kracht werken, en zij zich gehoord en gezien voelen, komt dat ten goede aan de kwaliteit van zorg en de medewerkerstevredenheid. Binnen RIBW Brabant is het gevoel dus positief. Maar dat is natuurlijk niet genoeg. We onderzoeken nu de effecten van ervaringsdeskundigheid. Eind van het jaar verwachten we de resultaten te kunnen presenteren."
Actueel
Samen met de rest van de Nederlandse horeca, sloot ook Restaurant Waanzinnig half maart de deuren ...
Eind 2019 zijn we als RIBW Brabant gestart met de ontwikkeling van onze strategische koers voor de ...
RIBW Brabant ondertekende samen met 22 organisaties in de regio Midden-Brabant een convenant voor ...