Actueel

“Ik kan veel meer dan ik zelf altijd dacht”

25 januari 2016

Eind 2015 werd een aantal kwetsbare burgers persoonlijk geïnterviewd door een wethouder uit hun gemeente. Gerda was een van de mensen van wie het levensverhaal werd vastgelegd in de ‘Krachtenbundel’: twaalf boeiende, soms aangrijpende verhalen, die veel vooroordelen kunnen wegnemen.

gerdasquare
De jeugd van Gerda was traumatisch, met veel geweld en verwaarlozing. Als reactie hierop  ontwikkelde ze een eetstoornis. Als volwassene werd ze moeder van drie kinderen, maar het lukte haar niet haar leven goed op de rails te krijgen. Pas toen ze begeleid ging wonen bij RIBW Brabant, kreeg ze tijd voor verwerking van haar trauma’s en kwam er ruimte voor positiviteit. Ze volgde de cursus ‘Herstellen doe je zelf’ en besefte dat ze veel meer kon dan ze altijd had gedacht.

Stimulans voor anderen
Bij RIBW Brabant heeft Gerda naar eigen zeggen veel geleerd. “Bijvoorbeeld dat ik mag zijn wie ik ben. Dat wordt overal wel gezegd, maar hier wordt het ook echt uitgedragen, ook als het niet goed gaat.” Ze zit nu letterlijk en figuurlijk anders in haar vel. Ze is ruim 40 kilo afgevallen en heeft veel meer energie. “Mensen gaan positiever met me om, en ik ben zelf ook veel positiever van geest en accepteer de dingen zoals ze zijn. Nu ben ik een stimulans voor andere mensen.”

Voor Gerda is de tijd die ze kreeg om goed te kunnen herstellen essentieel geweest. “Tijd om me te kunnen ontwikkelen: door de begeleiding van RIBW Brabant, de therapie bij GGZ, de dagbesteding en vrijwilligerswerk.” Ze rondde een opleiding tot ervaringsdeskundige af en is bijna zover dat ze weer zelfstandig gaat wonen. “Wat ik vooral heb geleerd: dat ik zélf ook belangrijk ben.”

Waar verkrijgbaar?
Op donderdag 17 december namen wethouders Hans Kokke (Tilburg), Margo Mulder (Heusden) en Marcelle Hendrickx (Tilburg) een eerste exemplaar in ontvangst bij RIBW Brabant. Alle deelnemende organisaties en de gemeenten uit de regio verspreiden De Krachtenbundel in hun netwerk. Daarnaast verschijnt het in digitale vorm op de website van Reëlle Communicatie, initiator en maker van het magazine: www.reelle.nl/krachtenbundel

 


Actueel
Howie the Harp biedt in co-productie met ROC Zadkine de opleiding MOED (Medewerkers Opleiding tot ...
Ons jaarbeeld 2018 presenteren we als magazine. Hierin kunt u lezen hoe medewerkers en ...
Over enkele weken start de oriëntatieatiecursus 'Hulpverlener met ervaring' weer. De cursus is ...