Actueel

Howie the Harp 3 in Tilburg is van start!

21 maart 2018
Vorige week startte de derde lichting van Howie the Harp, locatie Tilburg. Uit de zware selectieprocedure zijn 32 studenten overgebleven. Nando van Gemert, ervaringsdeskundig coach senior HtH, deelt zijn ervaring over deze eerste lesdag en de aanloop daar naartoe.

De eerste dag

"Na een gedegen voorbereiding, een nieuwe samenstelling van het team Howie the Harp en een aangepast curriculum met een verlengde stage, kunnen we eindelijk zeggen: we zijn begonnen! Afgelopen donderdag 15 maart was het zover: de eerste lesdag. Eerlijk gezegd schrok ik wel een beetje van de 32 (!) kandidaten die op en top gemotiveerd zaten te wachten tot de les begon. Wat een hoop mooie mensen bij elkaar!

Selectieprocedure

Tijdens de werving- en selectieprocedure mocht ik bijna alle kandidaten een hand geven, naar hun persoonlijke situatie kijken en hun herstelverhalen aanhoren. Met het team hebben we ze heel kritisch bevraagd over de processen die ze doorliepen. Sommigen hebben zelfs een traject aangeboden gekregen om alvast meer te leren over ons prachtige vak. Alle kandidaten van de opleiding Howie the Harp maakten stuk voor stuk iets bijzonders mee. Vaak betrof het mensen die met een afstand tot de maatschappij dagelijks knokken om weer aansluiting te vinden. En iedereen in de klas heeft ervoor gekozen de uitdaging aan te gaan. Zij zijn niet bang om een proces in te gaan waarin ze met hun kennis over hun individuele proces doorgroeien naar professionele ervaringsdeskundigen. Een opleiding volgen bij Howie the Harp betekent allereerst dat je kritisch naar jezelf kijkt. Want je bewust zijn van je kwetsbaarheden en kunnen reflecteren op de stukken waarin je nog mag groeien, is de basis van het dagelijks functioneren. Zelf werk ik nu ruim zeven jaar als professioneel ervaringsdeskundige en dagelijks zijn er zaken waar ik van leer en zie ik punten waarmee ik aan de slag moet. Gelukkig is dit heel menselijk. Werken als ervaringsdeskundige werkt helend voor mij.

Doorpakken als team

We mogen terugkijken op een zeer vruchtbare winterperiode waarin we als team een prachtige transformatie ondergingen. We namen afscheid van twee zeer gewaardeerde collega’s vanuit Pameijer Rotterdam. Richard en Hans hebben samen met de coaches de fundering gelegd waarop Howie the Harp 3 nu staat als een huis! We zijn gaan bouwen en Brenda Pieters is de uitdaging van hoofddocent aangegaan, Esther Boonman-Deibel en Karin Nievelstein zijn senior en junior coach geworden, Jolinda Swart is aangesteld als ervaringsdeskundig stagiaire coach. Zij vormen samen met mij het dagelijks team. Samen ondersteunen en bevragen we de studenten maar ook de docenten. Op de achtergrond wordt er hard gewerkt door Angela Bison als ervaringsdeskundig medewerker, Mireille Breed als secretaresse en Evelien van Etten als onze teammanager. Met deze acht mensen kunnen we nog meer aandacht aan de studenten én onze opleiding schenken. Wat uiteindelijk mag resulteren in een nog hogere mate van kundigheid en kwaliteit van nieuwe collega’s die het werkveld straks versterken. Niet omdat de kennis en vaardigheden in de voorgaande jaren onvoldoende was maar omdat de ontwikkeling van ervaringsdeskundigheid niet stilstaat. Functies veranderen op allerlei gebieden, ook binnen onze organisatie. Er wordt meer gevraagd van collega’s en dus kunnen en willen wij niet achterblijven. 

Tranen vloeien

De komende maanden gaan we met elkaar hard werken, zullen er tranen vloeien, worden we geraakt door de mooie en minder mooie momenten in de klas, zijn we blij, zijn we verdrietig, raken we geïrriteerd, worden we boos en leren we vast weer nieuwe woorden die tot het vakjargon behoren. Maar uiteindelijk gaan we met elkaar persoonlijke processen aan en werken we samen naar de eindstreep toe. En dus stromen deze Howie-studenten straks als professionele ervaringsdeskundigen uit naar een functie in de zorg. En dan leveren zij een bijdrage aan stappen die mensen gaan zetten waarvan ze ooit dachten dat die onbereikbaar zijn. Ik ben benieuwd naar deze nieuwe collega’s!"
Actueel
Mariëlle Hoefnagel werkt als ervaringsdeskundige binnen een woonteam van RIBW Brabant en blogt ...
Als RIBW Brabant volgen we de ontwikkelingen omtrent het coronavirus nauwgezet en volgen de ...
Paola Buitelaar heeft lang geworsteld met psychoses en klinische opnames daarvoor. Deze ...