Overslaan en naar de inhoud gaan
IPS-traject helpt Daniëlle weer op eigen benen staan

IPS-​traject helpt Daniëlle weer op eigen benen staan

In 2020 startte Daniëlle (22 jaar) met een nieuwe baan. Een grote stap voor haar, op weg naar zelfstandigheid. RIBW Brabant hielp haar op weg.

Daniëlle heeft een vermijdende persoonlijkheidsstoornis en kan niet goed tegen spanning. Het zorgde ervoor dat ze al vroeg uit  huis ging, omdat de spanningen thuis en de ruzies met haar ouders haar teveel werden. Nu woont ze zo’n drie jaar beschermd via RIBW Brabant, ze heeft haar eigen plekje in een woongroep in Waalwijk. In het programma Op Eigen Benen – een zelfstandigheidstraject voor jongeren van 16 tot 27 jaar met psychiatrische of psychische klachten – werkt ze stap voor stap toe naar zo zelfstandig mogelijk wonen. Het gaat goed met haar; ze waardeert haar begeleiding, haar medebewoners en krijgt steeds meer grip op haar klachten.

Werken voor meer zelfstandigheid

Een belangrijke stap naar zelfstandig wonen is een betaalde baan. “Toen ik bij RIBW Brabant terechtkwam, had ik niet veel te doen”, vertelt Daniëlle. “Ik heb de havo afgemaakt, maar studeren ging me niet goed af, dus daar ben ik mee gestopt. Ik zat hele dagen thuis. Dat was niks. Maar omdat ik niet goed tegen spanning kan, was het lastig om iets passends te vinden. Ik heb een tijdje vrijwilligerswerk gedaan op een kinderboerderij. En ik heb twee jaar lang lampen gemaakt, via de dagbesteding van RIBW Brabant. Dat vond ik heel leuk. Maar ik kwam op het punt dat ik klaar was voor een volgende stap. Ik wil dolgraag écht op mezelf wonen. Om goed voor mezelf te kunnen zorgen, heb ik een betaalde baan nodig. Daarom ben ik begin vorig jaar een IPS-traject gestart.”

Begeleiding vanuit IPS

IPS is een succesvolle re-integratiemethode, speciaal ontwikkeld voor mensen die behandeling of begeleiding krijgen in de geestelijke gezondheidszorg. Het sluit niemand uit, en de wens van de cliënt staat centraal. De kracht van IPS is dat cliënten snel aan de slag gaan en meteen in de praktijk vaardigheden opdoen. “We zijn begonnen met allerlei tests en vragenlijsten om erachter te komen wat ik leuk vind, wat ik goed kan en wat voor werk voor langere termijn bij mij zou passen”, legt Daniëlle uit. “Daar kwam eigenlijk uit dat ik kunstenaar of schrijver zou moeten worden, maar het is moeilijk om daar een vast inkomen voor te krijgen.” Haar artistieke talenten bewaart ze – voor nu – voor haar vrije tijd. Ze schrijft en tekent veel en ooit hoopt ze haar eigen fantasy-boekenreeks uit te geven. Het was Daniëlle en haar leer-werk coach Marieke wel duidelijk dat ze iets creatiefs moest gaan doen. “Uiteindelijk ben ik bij Piant in Waalwijk terechtgekomen, daar maak ik nu leren portemonnees!”

Een goede start

Als de proefperiode goed gaat, krijgt Daniëlle een contract. “Ik ben pas net gestart, dus ik moet nog heel erg wennen en kennismaken. Maar ik ben blij: ik heb een fijne, rustige werkplek in het atelier, dicht bij huis. Én ik verdien mijn eigen geld, ook heel chill”, vertelt ze enthousiast. “Mijn werkgever weet niet precies wat er allemaal speelt bij mij. Maar weet wel dat ik begeleiding krijg van RIBW Brabant en niet goed tegen spanning kan. Voor mij is dat voor nu genoeg. Zij weten waar ze rekening mee moeten houden. En ik denk dat ik er uiteindelijk wel met ze over kan praten, maar alles op zijn tijd.”

Grip op spanning

Naast haar werk – ze werkt nu drie hele dagen – werkt Daniëlle verder aan zichzelf. “Mijn leer-werk coach Marieke heeft me niet alleen geholpen om werk te vinden, ze houdt ook in de gaten hoe het met mij gaat op het werk en hoe ik dat vast moet houden. Mijn herstelcoach Mark helpt me bij de basis die nodig is om op mezelf te gaan wonen. En ik leer hoe ik spanningen kan verhelpen of er beter grip op te krijgen.” Daarin heeft Daniëlle veel aan mindfulness. “Dat vind ik fijn om te doen. Ik heb een paar korte oefeningen op mijn telefoon, die ik altijd en overal kan doen. Desnoods op de wc op het werk, om snel tot rust te komen.”

Het plan voor de komende tijd? “Werken, geld verdienen en op mezelf gaan wonen. Daarna kijk ik wel weer verder. Het afgelopen jaar heb ik al mooie resultaten geboekt. Het voelt goed om steeds meer op eigen benen te gaan staan. Mijn inkomen is, ondanks dat ik minimumloon verdien, al meteen veel meer dan ik aan uitkering kreeg. Dus ik kan nu een beetje sparen om straks mijn eigen huisje leuk in te richten!”

Ook starten met een IPS-traject?

Neem dan contact op met één van onze IPS-trajectbegeleiders en stuur een e-mail naar: IPS@RIBWBrabant.nl
Ze nemen dan contact met je op.