Actueel

“Iedereen, hoe verward ook, moet zich sociaal geaccepteerd voelen”

17 oktober 2016
Onlangs verscheen het magazine “Doorpakken”, een eenmalige uitgave van het landelijke aanjaagteam Verwarde Personen ter inspiratie voor een sluitende aanpak verwarde personen. Paola van den Noordt, Ervaringsdeskundig Projectleider bij RIBW Brabant levert vanuit haar ervaring geregeld een bijdrage aan het landelijke vraagstuk en vertelt in dit interview samen met Sandra Timmermans (veiligheidsadviseur gemeente Tilburg) en Gerdien Rabbers (‎directeur Samen Sterk zonder Stigma) wat de uitkomsten van deze samenwerking zijn.
Interview Sandra Timmermans, Gerdien Rabbers en Paola van den Noordt

Verward gedrag heeft vele gezichten, ook in Tilburg en omgeving. Samen met de andere gemeenten uit de regio Hart van Brabant vormt Tilburg dan ook een verdiepingsregio van het landelijke aanjaagteam verwarde personen. Om het vraagstuk aan te pakken zocht de gemeente Tilburg actief de samenwerking met regiogemeenten, maatschappelijke organisaties en ervaringsdeskundigen. Paola van den Noordt, Ervaringsdeskundig Projectleider bij RIBW Brabant levert vanuit haar ervaring geregeld een bijdrage aan het landelijke vraagstuk en vertelt in dit interview samen met Sandra Timmermans (veiligheidsadviseur gemeente Tilburg) en Gerdien Rabbers (directeur Samen Sterk zonder Stigma) wat deze samenwerking de partners oplevert. Een les die ze hebben geleerd: “Commitment aan de voorkant en een gemeenschappelijk gevoel van urgentie zijn cruciaal om ervoor te zorgen dat het in de werkelijkheid verandert en niet alleen op papier.”

Timmermans: “Een aantal problemen moeten landelijk worden opgelost. Maar de meeste zaken moeten we lokaal aanpakken”. Van den Noordt geeft als voorbeeld het Kiemuur www.kiemuur.nl , dat ze in diverse wijkcentra en buurthuizen organiseert: ‘Daar creëren ervaringsdeskundigen een laagdrempelige ontmoetingsplek. Sommige mensen vinden het eng als iemand psychotisch aan tafel zit, maar we proberen alle aanwezigen op hun gemak te stellen.”

Klik hier om het volledige interview “Samenwerken in Brabant: De plus op het bestaande beleid’ te lezen.

Klik hier om het volledige magazine te lezen

Actueel
Eind 2019 zijn we als RIBW Brabant gestart met de ontwikkeling van onze strategische koers voor de ...
RIBW Brabant ondertekende samen met 22 organisaties in de regio Midden-Brabant een convenant voor ...
Het is lastig te zien voor een individuele hulpverlener waar en hoe stigma (onbedoeld en onbewust) ...