Actueel

De kracht van ervaringsdeskundigen

14 november 2016
"Mensen met een psychosociale of psychiatrische stoornis staan te vaak buitenspel in onze samenleving. Door de inzet van ervaringsdeskundigen kunnen deze mensen sneller herstellen en terugkeren op de werkvloer. Ervaringsdeskundigen weten als geen ander wat het is om psychische problemen te hebben. Dit biedt herkenning, erkenning en hoop voor cliënten. Tevens dragen zij bij aan de kijk op hulpverlening. RIBW Brabant werkt aan duurzaam herstel en daar dragen ervaringsdeskundigen aan bij; er is veel meer openheid en begrip." 
Gerda ervaringsdeskundige
Evelien van Etten, teammanager herstelondersteunende zorg en ervaringsdeskundigheid bij RIBW Brabant, legt uit wat het belang is van de inzet van ervaringsdeskundigen. "Als je mensen met dit talent op de juiste plek hun werk laat doen, kunnen ze een enorme meerwaarde zijn om andere cliënten weer sneller te laten herstellen." Lees hier het hele artikel. 

Een van de ervaringsdeskundigen werkzaam bij RIBW Brabant is Gerda Braam. In een interview vertelt zij openhartig over haar herstelproces.

van cliënt naar ervaringsdeskundige 

Gerda Braam (52) raakte in haar jeugd getraumatiseerd door geweld en verwaarlozing. Ze ontwikkelde een eetverslaving en werd ernstig depressief. Gerda woonde in een beschermde woonvorm en sinds enkele maanden woont Gerda zelfstandig. De begeleiding die Gerda heeft gekregen heeft bijgedragen aan haar herstel. Ze volgde verschillende cursussen en vanuit daar de eenjarige opleiding Howie the Harp tot ervaringsdeskundige. Na zestien jaar passief op de bank te hebben gezeten, werkt Gerda nu in een betaalde baan als ervaringsdeskundige. Gerda ondersteunt anderen en nu is zij degene die cursussen geeft. 
Het is belangrijk dat Gerda er is voor mensen, de tijd neemt en een luisterend oor biedt. Ook maakt ze taboes bespreekbaar. “Ik ben ervan overtuigd dat het mensen verder helpt in hun herstelproces.” Behalve dat ze op deze manier andere mensen helpt, helpt Gerda ook zichzelf. “Mijn herstelproces heeft me veel gebracht. Ik heb nu een stabiele relatie en een heel positief zelfbeeld.” Lees hier het  interview met Gerda.
Actueel
Mariëlle Hoefnagel werkt als ervaringsdeskundige binnen een woonteam van RIBW Brabant en blogt ...
Als RIBW Brabant volgen we de ontwikkelingen omtrent het coronavirus nauwgezet en volgen de ...
Paola Buitelaar heeft lang geworsteld met psychoses en klinische opnames daarvoor. Deze ...