Actueel

Gewoon meedoen in de wijk

25 januari 2016
“Je bent misschien cliënt, maar ook wijkbewoner.” Onder dit motto doen cliënten van RIBW Brabant van team Tilburg Oost mee met allerlei activiteiten in de wijk. Een aanpak die het stigma, waarmee ze vaak mee te kampen hebben, flink kleiner maakt. “En de houding van onze cliënten zelf verandert ook: een opgeheven blik, schouders die meer naar achteren gaan. Prachtig om ze zo te zien groeien.”
miekesannesquare
“Onze aanpak heeft veel raakvlakken met community support”, vertelt Sanne (29), persoonlijk begeleider bij team Tilburg Oost. Deze methodiek gaat uit van de zelfredzaamheid van de cliënt. “In plaats van professionele zorg wordt het sociale netwerk van de cliënt zoveel mogelijk vergroot met informele contacten.”

Sociale kaart
Vroeger gingen de beschermd wonen-cliënten elke week vijf dagen naar dagbesteding, waar ze alleen andere cliënten zagen. “Nu gaat het merendeel van hen vijf dagdelen per week naar informeel georganiseerde activiteiten in de wijk: country line-dancing en bingo, de yogaclub of een cursus bloemschikken aan wijkbewoners, er kan van alles.”

Goed contact opbouwen, dat is de kern van het succes. Sanne: “Eerst maakten we een sociale kaart voor Tilburg Oost, Berkel-Enschot en Udenhout, met organisaties als ContourDeTwern, huisartsen en fysiotherapeuten, maar ook yogaclubjes en buurtverenigingen. Daarna nodigden we de mensen die daar werkten bij ons uit en gaven we uitleg over onze cliënten.” Dat nam veel stigma weg en er ontstond goed contact, zo bleek.

Andere gesprekken
Na een eerste yogales zag Sanne iets nieuws in de houding van een van de mensen die ze begeleidt. “Een opgeheven blik en haar schouders naar achteren getrokken. Er was beroep gedaan op haar als persoon en niet als cliënt. Als begeleiders hebben we nu ook andere gesprekken met onze cliënten, veel gelijkwaardiger.”

Sanne zou ‘voor geen goud’ cliënten terugzetten naar enkel de recreatieve dagbesteding van vroeger. “Wij kunnen ons niet echt voorstellen hoe het is om áltijd te moeten leven in de rol van cliënt: in de woongroep, bij de dagbesteding, in het busje, je bent het altijd.” Maar nu krijgen ze ook een andere rol: die van wijkbewoner. “Het moment dat je iemand ziet groeien is prachtig. Ik vind mijn werk nu nog bevredigender. Community support maakt duidelijk waarom die verbinding met de wijk zo belangrijk is!”


Actueel
Howie the Harp biedt in co-productie met ROC Zadkine de opleiding MOED (Medewerkers Opleiding tot ...
Ons jaarbeeld 2018 presenteren we als magazine. Hierin kunt u lezen hoe medewerkers en ...
Over enkele weken start de oriëntatieatiecursus 'Hulpverlener met ervaring' weer. De cursus is ...