Actueel

De verborgen kracht van vrijwilligers

13 februari 2015
Janske van Gerven is als projectleider druk bezig om de rol van vrijwilligerswerk binnen RIBW Brabant verder te ontwikkelen. “Door meer met vrijwilligers te werken steken we nog meer in op participatie en volwaardig burgerschap voor onze cliënten. Daarnaast zetten we de deur graag open om mensen kennis te laten maken met de psychiatrie.”
Janske vertelt: “Er zijn verschillende redenen om vrijwilligers in te zetten. Gemeenten vragen ons om de zorg af te schalen waardoor er eerst een beroep wordt gedaan op de eigen kracht en het netwerk van de cliënt. Een kop koffie drinken of boodschappen doen met een cliënt kan heel belangrijk zijn, maar kan het ook iets extra’s opleveren wanneer iemand anders dit doet? Een vrijwilliger is op een andere manier betrokken dan de professional, dat maakt het contact gelijkwaardiger.”

RIBW Brabant zal in de komende periode veel aandacht hebben voor het aanspreken van nieuwe vrijwilligers die kunnen helpen met alledaagse bezigheden. Ook gaan we ons best doen om cliënten die eraan toe zijn te motiveren om een actieve rol als vrijwilliger aan te nemen. De mogelijkheden zijn heel divers: er wordt gekeken naar persoonlijke kwaliteiten en wensen. De inzet varieert van twee uur per maand tot een paar dagdelen per week.

Janske: “Welke achtergrond de vrijwilligers ook hebben, iedereen wil iets betekenen. Ze zoeken naar zingeving  en worden gerespecteerd en gewaardeerd. De veranderingen in de zorg zijn niet altijd gemakkelijk maar brengen ook kansen met zich mee, die kansen moeten we pakken en delen. Het past bij onze visie om mensen hun talenten te laten ontplooien, dat draagt bij aan herstel.”

Meer weten over vrijwilligerswerk bij RIBW Brabant? Klik hier om meer informatie bij ons op te vragen. Je kunt ook tijdens de Open Dag van Zorg en Welzijn op 21 maart 2015 voor een kennismaking langsgaan bij een van de opengestelde locaties van RIBW Brabant. Kijk voor meer informatie op www.weekvanzorgenwelzijn.nl 

Actueel
Mariëlle Hoefnagel werkt als ervaringsdeskundige binnen een woonteam van RIBW Brabant en blogt ...
Als RIBW Brabant volgen we de ontwikkelingen omtrent het coronavirus nauwgezet en volgen de ...
Paola Buitelaar heeft lang geworsteld met psychoses en klinische opnames daarvoor. Deze ...