Veel van onze cliënten krijgen hun leven weer op orde. Dat gaat niet vanzelf. De basis voor succes zit in onze onderscheidende aanpak. Oordeel zelf:
Herstelondersteunende zorg
De basis van ons werk is herstelondersteunende zorg. We gaan uit van de talenten en vaardigheden van mensen, niet van hun beperkingen. 

Ook kijken we naar hun omgeving: wat kunnen familie, vrienden, buren, werk, studie, de wijk en een vrijwilliger betekenen in de ondersteuning? 
Duidelijk resultaat, solide kennis
RIBW Brabant heeft al meer dan 25 jaar ervaring met complexe psychische problematiek en met psychiatrie.

Daarbij werken we met professionele, bewezen methodieken.
Ervaringsdeskundigheid
Als RIBW Brabant zijn we voortdurend bezig met vernieuwing. Het inschakelen van ervarings­deskundigen is een bewuste keuze.
Succesvol samenwerken
Samen sta je sterker en werk je scherper. We betrekken de omgeving van de cliënt bij onze begeleiding en werken samen met andere zorgpartijen.
Wij geloven in duurzaam herstel. Daarom komen bij ons leefgebieden aan bod: wonen, daginvulling, sociale relaties, financiën en gezondheid.
Wonen
Werken en leren
Sociale relaties
Financiën en administratie
Gezondheid
RIBW Brabant is gespecialiseerd in de begeleiding en ondersteuning van mensen met een psychiatrische problematiek.
Organisatie
Wie is wie?
Cliënten
Publicaties
Werken bij

“Ik wil niet de zoveelste persoon zijn die vertelt ‘hoe het moet’”

9 januari 2018
“Mijn werk is zo interessant omdat ik echt geloof dat bijna iedereen weerbaar genoeg kan worden om zelfredzaam te zijn, al of niet met ondersteuning. Ik heb een rotsvast geloof in de kracht van mensen.” Aan het woord is persoonlijk begeleider Ger Pieters. Hoe ervaart hij zijn werk en wat drijft hem?

Dynamische werkdagen
Ger werkt al meer dan tien jaar bij RIBW Brabant: “Ik ondersteun en begeleid mensen met een psychiatrische achtergrond en daardoor een specifieke hulpvraag hebben.”
Sinds afgelopen jaar werkt Ger binnen Team Sprang Capelle vooral met gezinnen met meerdere, complexe problemen. “Ik kom over de vloer bij mensen in Loon op Zand, Kaatsheuvel, Dongen, Waspik en Waalwijk. Het is elke dag weer een verrassing wat er op mijn pad komt, dat maakt mijn werk heel dynamisch.”

Handen uit de mouwen
“Zodra ik bij een gezin binnenkom steek ik de handen uit de mouwen. Eerst ga ik structureren. Vaak zijn er veel verschillende hulpverleners  bezig. Ik hou ervan om het voortouw te pakken en daarmee duidelijkheid te scheppen. En goede afspraken te maken met betrokken ketenpartners en andere specialisten.”

“Ik krijg regelmatig te maken met weerstand en frustratie als ik ergens binnenkom. Vaak hebben deze gezinnen al veel ultimatums gekregen van bijvoorbeeld de gemeente, de woningcorporatie of jeugdzorg. Ze ‘moeten’ dan heel erg veel van anderen, want anders… Mensen hebben het gevoel dat ik de zoveelste persoon ben die ze komt vertellen hoe het moet.”

Maar Ger wil juist niet met een opgestoken vingertje zwaaien. Ger: “Ik vind het belangrijk dat, zoveel mogelijk de regie bij de cliënt zelf blijft liggen, dat geeft houvast. Soms moet ik als begeleider echt stevig ingrijpen, maar zoveel mogelijk eigenwaarde proberen te bewaren vind ik belangrijk. Die heeft vaak al een grote knauw gekregen, want mensen denken vaak dat zij de enigen zijn die dit overkomt.”

Schaamte over schulden
Ger merkt op dat bij acht op de tien cliënten die hij begeleidt sprake is van schuldenproblematiek.. “Dan bekijk ik hoe we daar ook orde op zaken kunnen stellen. Is er bijvoorbeeld al bewindvoering of budgetbeheer ingeschakeld? Schuldenlasten kunnen veel stress veroorzaken.”
Een voorbeeld? “Wanneer mensen geen geld meer hebben om een cadeautje voor de kinderen te kunnen kopen, leidt dat tot veel schuldgevoel en schaamte. Soms maken mensen de post maar helemaal niet meer open. Terwijl met alle schuldeisers afspraken zijn te maken over betalingstermijnen, als je maar contact zoekt met ze.”

Zo snel mogelijk overbodig
De sleutel tot succes volgens Ger: het vinden van een aanpak  die bij de persoon past en het aanleren van passende omgangsvormen en vaardigheden. “Laatst hoorde ik van een voormalig cliënt dat het hem - ondanks zijn psychiatrische problemen- is gelukt een baan te krijgen, een eigen huis te kopen, én een gezin te stichten.
Bij een gedeelte van mijn cliënten zal het niet helemaal lukken om 100% zelfredzaam te worden, maar we gaan het altijd proberen. Ik vind het een uitdaging om mezelf weer zo snel mogelijk overbodig te maken.”

Ger Pieters vierkantje
Zie ook:
“Mijn werk is zo interessant omdat ik echt geloof dat bijna iedereen weerbaar genoeg kan ...
Rob had wat je noemt een ‘gewoon’ leven: hij had een baan, en was daarnaast huisvader ...
Stel: je bent politieman en treft een psychisch verwarde man die overlast veroorzaakt bij zijn ...