Actueel

In 2015 doet cliënt Jan weer mee

5 februari 2015
De Nieuwjaarsbijeenkomst eind januari was een inspirerende en interessante middag. We mochten ruim 150 medewerkers, vrijwilligers en cliënten ontvangen. Bestuursleden Carla Lasonder en Artie van Tuijn gingen in op de huidige ontwikkelingen in zorgland en de positie die RIBW Brabant hierin kan innemen. Hoogtepunt van de middag was echter de speech van cliënt Jan (65), die vertelde over de grote omslag in zijn leven.
20150205_SpeechJan2_LG

Het lukte hem namelijk om in slechts anderhalf jaar tijd weer te kunnen participeren in de maatschappij. Toen Jan cliënt werd van RIBW Brabant was hij laaggeletterd. Met hulp van onze begeleiding volgde hij lessen Nederlands en slaagde zelfs voor een cursus blind typen. Via bemiddeling kon hij aan de slag: hij werkt nu bij een lagere school als typist. 

Contact door chatten
“Als je ergens achter staat is alles haalbaar, als je maar doorzet”, hield Jan zijn publiek voor. “De wereld is open gegaan: ik kan maatschappelijk meedoen en dat vind ik persoonlijk zó belangrijk.” Door de Nederlandse lessen durft hij nu ook contact te maken met vreemde mensen op een chat. “Ik ben niet bang dat ik fouten maak, maar ik merk ook dat ik niet zoveel fouten maak. Ik heb nu ook genoeg vertrouwen gekregen om iemand een brief te schrijven.”

Overwonnen
Op de lagere school waar hij werkt zijn ze erg tevreden over zijn werk, en Jan zelf vindt zijn baan als typist erg leuk: een mooie win-winsituatie dus. Maar het belangrijkste is, zo zegt hij, dat zijn zelfvertrouwen enorm is gegroeid: “Ik heb mijn minderwaardigheidscomplex overwonnen.” 


Actueel
Mariëlle Hoefnagel werkt als ervaringsdeskundige binnen een woonteam van RIBW Brabant en blogt ...
Als RIBW Brabant volgen we de ontwikkelingen omtrent het coronavirus nauwgezet en volgen de ...
Paola Buitelaar heeft lang geworsteld met psychoses en klinische opnames daarvoor. Deze ...