Actueel (237)

«
<
1
2
3
4
5
..
>
»

Restaurant Waanzinnig is klaar voor het nieuwe normaal

2 juni 2020

Samen met de rest van de Nederlandse horeca, sloot ook Restaurant Waanzinnig half maart de deuren voor haar gasten. Een klap voor de medewerkers van het ‘zorgrestaurant’. Zij worstelen namelijk met een psychische kwetsbaarheid en voor hen is een vast ritme heel belangrijk. Gelukkig gaat het restaurant op dinsdag 2 juni weer open en het team staat te popelen om gasten te ontvangen.



Lees meer >
Met deze strategische koers gaan we door op de ingeslagen weg van Bouwen aan Perspectief.

Als we niemand in de kou willen laten staan, moeten we het samen oppakken

22 mei 2020

Eind 2019 zijn we als RIBW Brabant gestart met de ontwikkeling van onze strategische koers voor de komende 3 jaar. Dit hebben we gedaan met betrokkenheid van vele, enthousiaste collega’s en samenwerkingspartners. We hadden onze koers graag in een interactieve sessie met onze partners gedeeld, maar het coronavirus gooide roet in het eten. Dit virus hield eenieder van ons de afgelopen maanden behoorlijk in haar greep en zal dit de komende maanden zeker ook nog doen. Maar wij hebben in deze coronatijd als RIBW inmiddels ons ‘nieuwe normaal’ gevonden en gaan voortvarend aan de slag met onze ambities uit de strategische koers.   



Lees meer >
Verlenging programma Nu Niet Zwanger tot december 2021

Verlenging programma Nu Niet Zwanger tot december 2021

19 mei 2020

RIBW Brabant ondertekende samen met 22 organisaties in de regio Midden-Brabant een convenant voor het verlengen van het programma Nu Niet Zwanger. De deelnemende organisaties verbinden zich zo tot en met december 2021 aan het programma. Met de verlenging van onze samenwerking blijven we mensen met verhoogde kwetsbaarheid ondersteunen om regie te nemen over hun kinderwens, zodat zij niet ongewenst zwanger worden. Vanuit het programma worden onze hulpverleners getraind om vanuit presentie een eerlijk gesprek aan te gaan over kinderwens, seksualiteit en anticonceptie. Regie over de eigen kinderwens geeft (potentiële) ouders met verhoogde kwetsbaarheid letterlijk weer wat grip op de loop van hun leven. Cliënte S. heeft ook positieve ervaringen met het programma: “Het is een super goed en fijn traject, want wat je ook zegt of beslist je wordt gehoord en gezien door ze. Dat vond ik heel fijn.”



Lees meer >
Quickscan als middel om het gesprek over stigma en destigmatisering in teams op gang te brengen.

QuickScan geeft inzicht in (de)stigma binnen ggz-teams

19 mei 2020

Het is lastig te zien voor een individuele hulpverlener waar en hoe stigma (onbedoeld en onbewust) tóch plaatsvindt, bij jezelf of in het eigen team. De QuickScan Destigmatisering zorgt voor een oplossing. Met deze gratis tool meet je voor jezelf en in het gehele team wat er al goed gaat op het gebied van destigmatiserend werken en wat nog beter kan. Kenniscentrum Phrenos heeft de Quickscan Destigmatisering in opdracht van en samen met Samen Sterk zonder Stigma ontwikkeld met betrokkenheid van GGZ Rivierduinen, HVO-Querido en RIBW Brabant. De Quickscan is ontwikkeld op basis van input en deelname van (ervaringsdeskundige) hulpverleners. 



Lees meer >
Hoessein denkt voorzichtig aan zijn toekomst

Afghaanse vluchteling Hoessein dankbaar voor begeleiding

19 mei 2020

Na een heftige periode vol eenzaamheid, boosheid en verdriet vond Hoessein (20) met behulp van RIBW Brabant meer rust in zijn leven. De Afghaanse jongen vluchtte vier jaar geleden naar Nederland. Zijn toekomst hier is onzeker, maar hij zet ongelooflijke stappen. Hoessein zegt dat hij veel te danken heeft aan RIBW Brabant: ‘Mijn begeleiding heeft mij enorm geholpen’.



Lees meer >
whitepaper: hoe kun je ervaringsdeskundigheid effectief en efficiënt inzetten?

Ervaringsdeskundigheid efficiënt en effectief inzetten?

10 mei 2020

RIBW Brabant maakte een whitepaper met uitleg wat ervaringsdeskundigheid is en hoe je deze effectief en efficiënt kunt inzetten. De whitepaper bevat verhalen, tips, video's en ervaringen van medewerkers. Ook maakten we een film over de oriëntatietraining 'Hulpverlener met ervaring'. Deze is bedoeld voor hulpverleners die zich willen oriënteren op het inzetten van eigen ervaringen met herstel in hun werk. 



Lees meer >
VOORBEELD afb bij samenvatting corp site

Oproep voor deelname aan onderzoek MIND

7 mei 2020

Vanuit MIND, Landelijk Platform Psychische Gezondheid, ontvingen wij het verzoek om mee te werken aan het landelijk onderzoek naar de gevolgen van de coronacrisis voor ggz-cliënten en naasten.



Lees meer >
We zien je graag bij de informatiebijeenkomst!

Start nieuwe klas Howie Brabant verschoven naar september

15 april 2020

Dit jaar start de alweer de vijfde klas van Howie Brabant. In de eenjarige opleiding tot ervaringsdeskundige van Howie the Harp leer je jouw ervaring om te zetten naar ervaringskennis. Howie the Harp is er voor iedereen met een psychische kwetsbaarheid. Wil je jouw ervaring benutten om anderen te ondersteunen en wil je toewerken naar een betaalde baan? Neem één van de plekken van Howie Brabant die 24 september start en word professioneel ervaringsdeskundige!



Lees meer >
Blogger Mariëlle Hoefnagel over prikkels

Prikkels!

9 april 2020

Mariëlle Hoefnagel werkt als ervaringsdeskundige binnen een woonteam van RIBW Brabant en blogt voor ons iedere maand over haar werk en haar eigen herstel. In haar tweede blog schrijftt ze over wat de coronacrisis met haar doet en hoe ze er toch voor haar cliënten wil blijven zijn.



Lees meer >
Team van Het Kiemuur past begeleiding aan en is er zo toch voor de mensen met een psychische kwetsbaarheid tijdens de coronacrisis..

Mooi dat er zoveel saamhorigheid is

9 april 2020

Voor cliënten in de geestelijke gezondheidszorg betekent de coronacrisis nogal wat. Zij vinden het vaak spannend, worden er onrustig van en kunnen soms aan niets anders meer denken. Daar moeten wij als organisatie adequaat mee omgaan. Onze teams van Het Kiemuur en Restaurant Waanzinnig laten zien hoe ze hun begeleiding aanpassen en er zo toch zijn voor de mensen met een psychische kwetsbaarheid.



Lees meer >
Dennis Mateijsen: We kijken naar wat er wél kan.

We focussen op wat wél kan

6 april 2020

De maatregelen die de overheid treft om de verspreiding van het coronavirus te stoppen, raken ook het werk van RIBW Brabant en de levens van onze cliënten. Herstelcoach Dennis Mateijsen pleit ervoor dat we naast alle belemmeringen juist ook kansen blijven zien: “De bereidheid om elkaar te helpen is groot.”



Lees meer >
Corona 250 rc

Om het nodige te doen, zitten we soms in een spagaat

1 april 2020

Binnen de GGZ kampen we met een crisis in een crisis. Naast het feit dat een groot deel van onze cliënten fysiek al zeer kwetsbaar is, gaat het verder dan de lichamelijke klachten alleen. Ook mensen die het virus niet onder de leden hebben, kunnen er flink onder lijden. Stel dat je angstig bent, gestrest, achterdochtig of eenzaam, dan kun je het nu in deze tijd extra zwaar hebben. Of stel dat je voor je herstel ooit in isolatie hebt gezeten, bedenk dan eens wat de coronacrisis met je gestel doet. Collega Paola, ervaringsdeskundig beleidsadviseur, legde in haar blog heel mooi uit waarom een veilige basis juist nu zo belangrijk is. Het spreekt voor zich dat wij onze cliënten nu extra bijstaan. Hoewel de richtlijnen van het RIVWM nu zorgen dat we af en toe in een spagaat zitten. 



Lees meer >
Corona maatregelen

Corona: Weet dat we er zijn voor onze cliënten, juist nu!

1 april 2020

Als RIBW Brabant volgen we de ontwikkelingen omtrent het coronavirus nauwgezet en volgen de richtlijnen van het RIVM op tot de nieuwe datum van 28 april die premier Rutte op 31 maart bekendmaakte. Uiteraard willen we de continuïteit van zorg en veiligheid voor cliënten en medewerkers zo goed mogelijk waarborgen. In dit bericht leest u meer over hoe we dit als RIBW Brabant doen. 



Lees meer >
Als alle houvast wegvalt en niets meer veilig lijkt

Mentaal stabiel blijven in tijden van corona

1 april 2020

Paola Buitelaar heeft lang geworsteld met psychoses en klinische opnames daarvoor. Deze ervaringskennis zet ze nu in als ervaringsdeskundig beleidsadviseur bij RIBW Brabant en als beleidsadviseur bij Valente. Ze schreef een blog over mentaal stabiel blijven tijdens de coronacrisis.



Lees meer >
Blogger Mariëlle Hoefnagel - Ervaringsdeskundige bij RIBW Brabant

Even voorstellen... blogger Mariëlle Hoefnagel

31 maart 2020

In haar maandelijkse blog geeft Mariëlle ons een inkijkje in haar werk als ervaringsdeskundige en ook hoe haar eigen psychische kwetsbaarheid haar daarbij helpt.



Lees meer >
Weer Thuis

Weer thuis!

6 maart 2020

In het actieprogramma Weer Thuis! werken gemeenten, corporaties en zorgaanbieders in de regio Hart van Brabant aan het verbeteren van de uitstroom van cliënten uit maatschappelijke opvang en beschermd wonen naar een zelfstandige woning met voldoende begeleiding. Het doel is om regionaal afspraken te maken over het aantal benodigde woningen, de manier van toewijzen, passende (woon)begeleiding en knelpunten rond bijvoorbeeld (oude) huurschulden. Die afspraken vormen een goede basis om te zorgen dat een huurder uit de opvang zijn plek terugvindt in de samenleving. Dat is goed voor de persoon in kwestie en voor de omwonenden. 



Lees meer >
Waanzinnige Vegetarische Restaurantweek

Waanzinnige Vegetarische Restaurantweek

29 februari 2020

Van 9 tot en met 15 maart 2020, tijdens de Nationale Week Zonder Vlees, organiseert De Hippe Vegetariër in samenwerking met de Vegetariërsbond en diverse partners, een vernieuwde versie van de Vegetarische Restaurantweek. Want heerlijk vegetarisch eten doe je niet alleen thuis, maar ook uit! Alle chefs van de deelnemende lunchrooms en restaurants willen je laten zien, proeven en ervaren hoe fantastisch de groentekeuken kan smaken. Of je nu regelmatig vegetarisch eet, of net begint met een dagje minder vlees: je zult verrast worden. Extra reden voor een bezoek aan Restaurant Waanzinnig in het hart van de Willem II straat in Tilburg!



Lees meer >
Wethouder Stefanie Vatta geniet van de wijklunch samen met cliënten en wijkbewoners

“Wijklunch levert een belangrijke bijdrage aan het tegengaan van eenzaamheid.”

13 januari 2020

Donderdag 9 januari bezocht wethouder Stefanie Vatta van Sociale Zaken eetcafé De Pannenschuur in Oisterwijk. Samen met cliënten en bewoners uit de wijk schoof ze aan bij onze wijklunch in het sociaal eetcafé. 



Lees meer >
Merlijn gaat met de RIBWielerploeg mee naar Frankrijk

Help jij de RIBWielerploeg Brabant naar Frankrijk?

19 december 2019

De feestdagen staan in het teken van ‘samen’ en ‘iets betekenen voor een ander’. Met die gedachte in het achterhoofd zette RIBW Brabant een inzamelingsactie voor de RIBWielerploeg Brabant op. De deelnemers van de fietsclub trainen hard om komende zomer een etappe van de Tour de France te kunnen fietsen. Want sport en een gezonde leefstijl zijn belangrijke pijlers in het herstel van onze cliënten. Maak jij dit mooie doel mee mogelijk?



Lees meer >
''Deze plek geeft me positieve energie''

Open dag bij KREW: ''Deze plek geeft me positieve energie''

22 november 2019

KREW, werk en scholing als onderdeel van RIBW Brabant, is verhuisd. Op de open dag op 21 november 2019 stond alles in het teken van kennismaken met de nieuwe locatie aan de Ledeboerstraat 33 in Tilburg. Leer-werkcoaches, ondernemers, bedrijven, medewerkers van het UWV, gemeentes, zorgpartijen én natuurlijk de deelnemers van KREW met enkele begeleiders kwamen samen om de nieuwe locatie te bewonderen. 

tags: werkprojecten KREW

Lees meer >
Marina Hesen, voorzitter Raad van Bestuur

RIBW Brabant wil waarde toevoegen, ook als werkgever

7 november 2019

RIBW Brabant is een unieke werkgever, aldus bestuursvoorzitter Marina Hesen. Zij vertelt over de keuzes gemaakt in het veranderingsproces en hoe die helpen een nog betere werkgever te zijn. Ze is trots op medewerkers van RIBW Brabant omdat zij een enorme passie en drive hebben om de beste ondersteuning voor cliënten te bieden. Ook Marina is een bevlogen persoon die zaken voor elkaar wil krijgen en dat merk je: "RIBW Brabant is een warme, informele en professionele organisatie."



Lees meer >
RIBW Brabant werkt samen aan gemengd wonen

'Gemengd wonen' in Waalwijk en Tilburg past bij RIBW Brabant

28 oktober 2019

Voor gemeenten geldt dat een grotere diversiteit aan woonvormen noodzakelijk is om de transitieopgave van beschermd wonen naar beschermd thuis te volbrengen. Nieuwe gemengde woonvorm gaan uit van een combinatie van reguliere huurders, kwetsbare huurders en huurders met een begeleidingsvraag en statushouders, zo normaal mogelijk én intensiever als dat nodig is. Initiatiefnemers Traverse, Prisma, Zintri zorggroep en RIBW Brabant zijn met onder meer woningcorporaties, Welzijn en gemeenten pakken de gezamenlijke opgave op het gebied van Beschermd Wonen en Opvang op.



Lees meer >
Wat doe je als je denkt dat een werknemer of collega verslaafd is?

Verslaving op de werkvloer

28 oktober 2019

In Nederland zijn een kleine 2 miljoen mensen verslaafd. In een groot deel van de gevallen gaat het om legale middelen. De kans is dus groot dat een van jouw medewerkers of collega's met een probleem rondloopt. Nando is trainer met ervaringsdeskundigheid bij RIBW Brabant (op het vlak van verslaving) en werd onlangs door BNR Nieuwsradio geïnterviewd over hoe dat in die tijd voor hem was. 



Lees meer >
“Ik doe mijn smartband niet meer af”

Cliënten zelfstandiger door gebruik smartband

25 oktober 2019

In hoeverre vergroten zogenaamde ‘smartbands’ de zelfredzaamheid van mensen met een psychiatrische kwetsbaarheid? Dat was de hoofdvraag in de pilot Project Smartband. We testten met een slimme gadget: polsbandjes die lichaamsfuncties meten én gebruikers ondersteunen bij diverse zaken, zoals fysieke activiteit, punctualiteit en medicatietrouwheid.



Lees meer >
Wat betekent Het Kiemuur voor deelnemer Maaike?

Maaike vlogt over haar eerste stap naar Het Kiemuur

21 oktober 2019

"Ik had meerdere opties voor mezelf bedacht maar besloot om sámen met een vriendin naar Het Kiemuur te gaan." zegt Maaike, vrijwilliger bij Het Kiemuur. Maaike vertelt aan Angela, ervaringsdeskundige, welke afwegingen zij maakte om die eerste stap naar Het Kiemuur te zetten. Wat betekent dit steunpunt in de praktijk?



Lees meer >
MHFA trainer: Jip Dijcks speelt persoon met psychische kwetsbaarheid

Buurtpreventie leert omgaan met verward gedrag

1 oktober 2019

Onlangs leerden buurtpreventieteams uit Tilburg Noord hoe te anticiperen op verward gedrag door deel te nemen aan een workshop over de cursus Mental Health First Aid (MHFA). Monique Knapen, omgevingsmanager Tilburg Noord, organiseerde een avond waarin RIBW Brabant samen met R-Newt, het Politieteam Groene Beemden en non-profit organisatie MEE, ieder een workshop verzorgde. 

tags: ervaringsdeskundigheid, RIBW Brabant

Lees meer >
Esther, oud-student en coach Howie Brabant

Howie the Harp Brabant en ROC Zadkine starten 20 september met opleiding MOED

2 juli 2019

Howie the Harp biedt in co-productie met ROC Zadkine de opleiding MOED (Medewerkers Opleiding tot ErvaringsDeskundige) aan. Deze eenjarige opleiding  op MBO-4 niveau leidt medewerkers in de zorg- en welzijnssector op tot ervaringsdeskundige. De opleiding biedt hen de kans om hun eigen ingrijpende levenservaring om te zetten in de benodigde kennis en deskundigheid om anderen te helpen. Hiermee onderscheiden zij zich van klassiek opgeleide hulpverleners. 20 september start de opleiding MOED bij Howie the Harp Brabant.

tags: ervaringsdeskundigheid

Lees meer >
'Uitgaan van ieders kracht' loopt als rode draad door ons jaarbeeld 2018

'Uitgaan van ieders kracht' in jaarbeeld 2018

19 juni 2019

Ons jaarbeeld 2018 presenteren we als magazine. Hierin kunt u lezen hoe medewerkers en vrijwilligers van RIBW Brabant op betrokken en bevlogen wijze werkten aan goede herstelondersteunende zorg en participatie van mensen met een psychische en psychiatrische kwetsbaarheid. 



Lees meer >
Joris, trainer met ervaringsdeskundigheid

Is de cursus 'Hulpverlener met ervaring' iets voor jou?

18 juni 2019

Over enkele weken start de oriëntatieatiecursus 'Hulpverlener met ervaring' weer. De cursus is bedoeld voor hulpverleners binnen de ggz die zich willen oriënteren op het inzetten van eigen ervaringen met herstel in hun werk. Herkenbaar? Ontdek of het iets voor jou is!

tags: ervaringsdeskundigheid

Lees meer >
Jaarbeeld 2018 in 30 seconden

Jaarbeeld 2018 in 30 seconden

18 juni 2019

In het Jaarbeeld 2018 leest u hoe onze medewerkers en vrijwilligers op bevlogen en betrokken wijze werken aan goede herstelondersteunende zorg en participatie van mensen met een psychische of psychiatrische kwetsbaarheid.  Op ons YouTube-kanaal plaatsen we video's die laten zien hoe wij ons dagelijks inzetten voor onze cliënten en waar we de accenten op leggen, en ons jaarbeeld in 30 seconden.



Lees meer >
Samen je eigen boontjes doppen

Samen je eigen boontjes doppen

10 juni 2019

'Meer met minder' is het thema van de nieuwste editie van magazine De Draad. Bij Het Kiemuur en Kiemuur Kookt ervaren mensen dat ze er niet alleen voor staan als het (financieel) tegenzit. Wekelijks koken en eten mensen samen en gratis bij Kiemuur Kookt.  

tags: Het Kiemuur

Lees meer >
Nando van Gemert

Succesvolle samenwerking UWV en RIBW Brabant

10 mei 2019

In samenwerking met UWV WERKBedrijf biedt RIBW Brabant re-integratie trajecten ‘Werkfit maken’ en ‘Naar Werk’ aan mensen die een WIA-, WAO- of Wajong- uitkering ontvangen. Deelnemers worden een half jaar intensief geschoold om uiteindelijk door te kunnen stromen naar een betaalde baan als ervaringsdeskundig professional. De resultaten zijn veelbelovend.

tags: ervaringsdeskundigheid, maatschappelijke co-producties

Lees meer >
Marina Hesen, voorzitter Raad van Bestuur, blogt

De wijk: thuisbasis voor cliënten en schakelpunt voor professionals

16 april 2019

Meer regie bij zorgvragers en een intensievere samenwerking tussen partijen binnen het sociale domein, dat is de algemene deler in de bestuursakkoorden van gemeenten uit ons werkgebied. Binnen deze dynamiek is de wijk steeds meer het schakelpunt. Mensen wonen in de wijk, maken hier onderdeel van uit en het is de plek van waaruit ze hun leven vormgeven. Dat geldt ook voor mensen met een psychische kwetsbaarheid. Als ook zij begeleiding en/of behandeling zoveel mogelijk in hun eigen huis krijgen, houden ze meer regie op hun herstel en grip op hun leven. Dat laat onverlet dat we in de praktijk zien dat dit niet voor iedereen haalbaar is. Soms is er een meer beschermde woonomgeving nodig. Dit is meestal tijdelijk. De beweging van beschermd wonen naar een beschermd thuis is al even gaande. Als RIBW Brabant bewegen we hier volop in mee. Om nog beter de verbinding te maken, gaan we de aankomende tijd op sommige fronten net even anders werken. Hieronder stip ik deze veranderingen kort aan.



Lees meer >
Klas Howie Brabant

'Hun baan is de kroon op ons werk'

27 maart 2019

Alweer de vierde klas studenten startte vorige week bij Howie the Harp Brabant met de eenjarige opleiding tot ervaringsdeskundig medewerker. Brenda Pieters, hoofddocent, “De gedrevenheid van de 27 nieuwe studenten is aanstekelijk. Uit de vorige klas zijn 20 studenten afgestudeerd en binnenkort krijgen zij hun diploma overhandigd. Velen van hen hebben een baan gevonden bij organisaties in de zorg en welzijn en GGZ, bijvoorbeeld bij RIBW Brabant. Dat zij straks werkzaam zijn als ervaringsdeskundig medewerker is echt de kroon op ons werk.”



Lees meer >
Danny in de sportschool

Danny bewijst: sporten houdt het herstelproces op gang

22 maart 2019

20 kilo kwijt in amper negen maanden tijd, en belangrijker nog: hij heeft geen medicatie meer nodig voor zijn diabetes. De resultaten van de 32-jarige Danny Dieltjes zijn indrukwekkend. Samen met Charlotte van Lent, begeleidingsmedewerker in Oisterwijk, is hij minimaal twee keer per week gaan sporten. “Ik voel dat mijn lijf sterker is geworden.”



Lees meer >
MHFA-app al gedownload?

MHFA-app al gedownload?

21 maart 2019

Heb je weleens een situatie meegemaakt waarin iemand onder invloed van drugs bewusteloos raakte? Of dat iemand in je omgeving een paniekaanval kreeg? Wist je wat je in die situatie kon doen? Weet jij wie je kunt bellen als iemand suïcidaal is? In dit soort situaties is het belangrijk dat je weet wat je kunt doen of welk telefoonnummer je kunt bellen. De gratis MHFA-app helpt je verder. Ontdek hoe je net als honderden professionals en burgers de training kunt volgen die GGD Hart voor Brabant, Indigo en RIBW Brabant samen aanbieden in Noord-Brabant.

tags: maatschappelijke co-producties

Lees meer >
Prima Zorg en Welzijn

Wij sluiten raamovereenkomst met Prima Zorg & Welzijn

21 maart 2019

Prima Zorg & Welzijn is een kleine(re) zorginstelling die zich vanaf 2014 in de regio Tilburg en omgeving richt op cultuurspecifieke diensten binnen de zorgsector. Prima Zorg & Welzijn nam bij RIBW Brabant in onderaannemerschap al Wmo-begeleiding (ambulante woonbegeleiding) af en breidt dit uit met 13 woonplaatsen Beschermd Wonen. RIBW Brabant heeft voor deze woonvoorzieningen de beschikking en Prima Zorg & Welzijn de uitvoering, waarbij RIBW Brabant de slaapdiensten levert.



Lees meer >
Cliënten waarderen RIBW Brabant met een prachtige 8!

Cliënten geven hoog rapportcijfer aan RIBW Brabant

12 maart 2019

Een cijfer om trots op te zijn: cliënten geven een 8,0 aan de begeleiding van RIBW Brabant. Dit bleek uit het tevredenheidsonderzoek onder cliënten dat in december 2018 is uitgevoerd. Maar liefst 290 cliënten vulden de vragenlijst in. Het cliënttevredenheidsonderzoek laat zien hoe tevreden cliënten gemiddeld zijn met de begeleiding. In 2014 en in 2016 was dit cijfer een 7,8. Dat de tevredenheid is gestegen is een mooi compliment aan alle professionals werkzaam in de organisatie. Iedereen die heeft meegedaan aan het onderzoek: enorm bedankt!



Lees meer >
Kansenmarkt IG

Bezoek RIBW Brabant tijdens de Kansenmarkt: we hebben veel te bieden!

7 maart 2019

Maandag 11 maart van 16:00 - 19:30 uur is het Kansenmarkt in het ROC Tilburg, Wandelboslaan 28 Tilburg. Naast ons, vind je er nog 18 andere verschillende zorg- en welzijnsorganisaties. Op de Kansenmarkt kunnen geïnteresseerden in werken of leren in zorg en welzijn kunnen op een laagdrempelige manier werkgevers ontmoeten.



Lees meer >
donderdag 28 maart 2019 Autisme Informatiemarkt

28 maart 2019 Autisme Informatiemarkt

5 maart 2019

In aanloop naar de landelijke Autismeweek (30 maart tot en met 6 april 2019) organiseert RIBW Brabant de Autisme Informatiemarkt, samen met vijf andere organisaties die werken met mensen binnen het autisme spectrum. De toegang naar de informatiemarkt met meer dan veertig exposanten en deelname aan de lezingen is gratis. Iedereen is tussen 18.30 uur en 21.30 uur van harte welkom in Wijkcentrum de Symfonie in Tilburg. In het Stadsnieuws komen mensen uit de praktijk aan het woord, lees de interviews met Rinske , Bjorn en Ivo.

tags: autisme

Lees meer >
IMG_0123 werkatelier

Werkatelier: solidariteit in de wijk als oplossing voor een inclusieve samenleving?

22 februari 2019

Hoe tillen we samen zorg en ondersteuning in de Regio Hart van Brabant naar een hoger plan? Regionaal Werkatelier organiseerde dinsdag 19 februari een bijeenkomst in Tilburg waar betrokken gemeenten, zorgverleners en woningcorporaties elkaar inspireerden en samen oplossingen zochten. 

tags: Wmo

Lees meer >
RIBW Brabant is 1 van de gecontracteerde zorgaanbieders

Gemeenten Hart van Brabant contracteren RIBW Brabant als zorgaanbieder Wmo

7 februari 2019

In totaal zijn 92 zorgaanbieders gecontracteerd om vanaf 1 april a.s. uitvoering te geven aan de Wmo begeleiding in de regio Hart van Brabant. De zeven deelnemende gemeenten zijn Goirle, Oisterwijk, Hilvarenbeek, Dongen, Gilze en Rijen, Tilburg en Heusden. 



Lees meer >
Kopie van afbeelding bij samenvatting website Paul het kiemuur

Opening 20e Kiemuur: "Met een luisterend oor en begrip kom je een heel eind."

11 januari 2019

Marijo Immink (Wethouder Wmo, Welzijn, Jeugd en Sport, gemeente Goirle ) mengt zich tussen de bezoekers en geeft ze stuk voor stuk een handje voor een korte kennismaking. In Mainframe in Goirle, in de zitkamer en in de grote zaal hangen ballonnen en slingers en op de achtergrond hoor je de piano spelen. De opening van het 20e Kiemuur in de regio Hart van Brabant is bijna een feit. In de ruimte waar Het Kiemuur zelf elke woensdag zal plaatsvinden is het druk want daar maakt de Lokale Omroep Goirle opnames van Marie-Louise (Bij Wies) en Sandra (Het Kiemuur).

tags: ervaringsdeskundigheid, herstelondersteunende zorg, Het Kiemuur, maatschappelijke co-producties, RIBW Brabant, sociale relaties

Lees meer >
afbeelding bij samenvatting website Paul het kiemuur

“Ik kan écht mezelf zijn tijdens Het Kiemuur.”

21 december 2018

Het Kiemuur is een wekelijkse bijeenkomst in de wijk, dicht bij bewoners. Voor iedereen die contact of advies zoekt. Er zijn in de regio Hart van Brabant 19 Kiemuren, in januari start in Goirle het twintigste Kiemuur. Paul Coolen bezoekt al ruim anderhalf jaar trouw Het Kiemuur in Hilvarenbeek: “Samen creëren we een fijne, veilige omgeving. We groeien samen. Dat is heel speciaal.”

tags: ervaringsdeskundigheid, herstelondersteunende zorg, Het Kiemuur, maatschappelijke co-producties

Lees meer >
afbeelding bij samenvatting Werkbezoek (1)

Werkbezoek vier gemeentes uit de regio Hart van Brabant

7 december 2018

Op de vroege ochtend van woensdag 5 december brachten wethouders en beleidsmakers van de gemeente Dongen, Gilze-Rijen, Hilvarenbeek en Tilburg uit de regio Hart van Brabant een bezoek aan RIBW Brabant. Zij maakten op deze dag een rondje langs het zorgveld in de regio. Onze organisatie stond als eerste op het programma, bekijk de sfeerimpressie hier.

tags: RIBW Brabant, wijkgericht werken, wonen

Lees meer >
geslaagde opnamedag

Film MHFA cursus: leren omgaan met en hulp bieden aan mensen met verward gedrag

6 december 2018

Eén op de vier Nederlanders krijgt in zijn of haar leven te maken met psychische problemen. De maatschappij heeft behoefte aan richtlijnen hoe om te gaan met mensen die verward gedrag vertonen. Mental Health First Aid (MHFA) ontwikkelde een cursus 'Eerste hulp bij psychische problemen'. Indigo Brabant, GGD Hart voor Brabant en RIBW Brabant bieden gezamenlijk deze cursus aan professionals en burgers, en maakten er een film over.



Lees meer >
Marina Hesen

Blog: een verhuizing hoort een persoonlijke wens te zijn

6 december 2018

In het GGZ-landschap is een flinke verschuiving waarneembaar. Voor beschermd wonen leverde het rapport van Dannenberg mooie perspectieven op, waarmee de transitie van beschermd wonen naar een beschermd thuis kan worden gemaakt. Inzet daarbij is om iemand zoveel mogelijk de ondersteuning te bieden in zijn of haar eigen huis, ook als het om intensieve begeleiding en behandeling gaat. Daarmee sluiten we aan op de basisbehoeften van de mens, namelijk: ondersteuning op de eigen plek, autonomie, mogelijkheden om eigen doelen te realiseren en in verbinding met andere mensen te zijn. Bij RIBW Brabant zetten we al  jaren in op deze beweging. Vanaf 2015 tot nu toe zien we een daling van 491 plaatsen Beschermd Wonen naar 433 en een groei van ambulante begeleiding van 518 naar 840. 



Lees meer >
BWZ kick off 26 nov038 (002)

RIBW Brabant partner in BRABANTWERKtZEKER

27 november 2018

RIBW Brabant tekende samen met zeven andere organisaties de samenwerkingsovereenkomst voor BRABANTWERKtZEKER. Onze partners in deze tijdelijke vereniging zijn: SMO Traverse, Novadic Kentron, SMO Breda, Combinatie Jeugdzorg, Neos, Oosterpoort en GGZ Breburg. Inmiddels is bekend dat ook Buro Maks partner wordt binnen BRABANT WERKtZEKER. We willen een goede werkgever zijn en daarom leveren we graag onze bijdrage aan een betere balans tussen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt. Bovendien gaan de deelnemende organisaties ook samenwerken op scholing van hun medewerkers, waardoor we ook op dat vlak een kwaliteitsslag maken.



Lees meer >
afbeelding bij samenvatting Het Kiemuur Kookt

“Door gastvrijheid groeien mensen”

26 november 2018

Bij Het Kiemuur vinden bezoekers een luisterend oor – laagdrempelig en kosteloos. Het Kiemuur wordt geleid door ervaringsdeskundigen van RIBW Brabant. Vanuit de visie dat koken en eten verbindt, is – naast het reguliere Kiemuur, waar het gesprek centraal staat – Kiemuur Kookt ontstaan. Rachel Borghaerts, ervaringsdeskundige bij RIBW Brabant en initiatiefneemster van Kiemuur Kookt: “Door gastvrijheid groeien mensen. Dat zie je echt gebeuren. Mensen voelen zich veilig en krijgen hoop.” 

tags: ervaringsdeskundigheid, Het Kiemuur, maatschappelijke co-producties, sociale relaties, wijkgericht werken, zelfredzaamheid

Lees meer >
waalwijks lab klein

Trots op samenwerking met en gunningen van gemeente Waalwijk en Loon op Zand

22 november 2018

Gemeente Waalwijk werkt aan een integrale aanpak in de zorg en ondersteuning zodat inwoners de hulp krijgen die ze nodig hebben. Samen met aanbieders wordt gewerkt aan de koers te kiezen. RIBW Brabant werkt hier graag en trots aan mee. Graag omdat we willen dat cliënten meedoen in een inclusieve samenleving en trots omdat RIBW Brabant in Waalwijk en Loon op Zand gunningen heeft voor Wmo begeleiding.

tags: RIBW Brabant, Wmo

Lees meer >
SSzS in de wijk Kiemuur

Het Kiemuur draagt bij aan destigmatisering in de wijk

20 november 2018

Een goed landelijk voorbeeld en handreiking om wijkgericht sociale inclusie te verbeteren en stigma te verminderen: ‘Samen Sterk zonder stigma in de wijk’. Samen met lokale ervaringsdeskundigen en cliënten van Altrecht en RIBW Brabant ging Samen Sterk zonder Stigma hierover in gesprek met inwoners, vrijwilligers en professionals in de wijk. Wat zijn hun ervaringen daarbij en welke lessen kunnen we daaruit trekken? In de praktijkbeschrijving van Movisie staan werkvormen, bevindingen en tips over hoe je kunt werken aan destigmatisering in de wijk. Het Kiemuur is daar een goed voorbeeld van!

tags: Het Kiemuur, maatschappelijke co-producties, wijkgericht werken

Lees meer >
Werkbezoek 16 oktober 2018

Samen werken aan sociale inclusie

26 oktober 2018

Professionals werkzaam bij RIBW Alliantie en brancheorganisaties zoals VNG en Zorgverzekeraars Nederland, gemeente Tilburg, Ministerie van BZK, MIND, en GGZ Nederland zoeken tijdens een werkbezoek aan RIBW Brabant naar een antwoord op de vraag: Hoe kunnen mensen meedoen in de samenleving? De betrokken partijen committeerden zich aan de ambities van de meerjarenagenda ‘Beschermd wonen en maatschappelijke opvang, van verblijf in een instelling naar ambulante zorg en wonen in de wijk’. De werkgroep wil naast de theorie juist ook de knelpunten in de praktijk van beschermd wonen ervaren. 

tags: maatschappelijke co-producties, RIBW Alliantie

Lees meer >
website afbeelding bij samenvatting Renda

“Als ik niet lekker in mijn vel zit, heb ik liever ook geen contact”

17 oktober 2018

Het jaarlijkse Renda event voor woningcorporaties van donderdag 11 oktober ging over de identiteit van de huurder. RIBW Brabant en WonenBreburg verzorgden er samen de deelsessie: ‘Omgaan met verward gedrag: advies van een ervaringsdeskundige’. Aan de hand van een casus zijn er tips en tricks uitgewisseld over het omgaan met deze kwetsbare groep bewoners. Er was veel animo voor de sessie, bekijk ook deze bondige film waarin we laten zien waar we eerder samenwerkten.

tags: ervaringsdeskundigheid, maatschappelijke co-producties, wijkgericht werken

Lees meer >
website afbeelding bij Kerstgeschenk

Sympathiek kerstgeschenk

28 september 2018

Veel werkgevers willen graag blijk geven van hun maatschappelijke betrokkenheid, onder meer via hun kerstpakketten. Zo ook Jolie Hasselman, Gemeente Oisterwijk, zij kozen voorgaande jaren voor een kerstgeschenk van Print Canvas.

tags: werkprojecten KREW

Lees meer >
Collin film wijk WBB

Ervaringsdeskundige slaat een brug tussen ons en onze huurders

4 september 2018

Woningcorporatie WonenBreburg maakt gebruik van de ervaringsdeskundigen van RIBW Brabant. Collin Hoefnagel zet als senior ervaringsdeskundige zijn eigen ervaringen als hulpverlener én cliënt in, om zo aansluiting te vinden bij mensen die zorg nodig hebben. Bij WonenBreburg geeft Collin huismeesters en woonconsulenten inzicht in de belevingswereld van deze huurders, waardoor het contact beter verloopt. Hoe Collin dat doet ziet u in een bondige film.

tags: ervaringsdeskundigheid, maatschappelijke co-producties, wijkgericht werken

Lees meer >
website afbeelding bij samenvatting Marina

Stigmatisering: je bént die aandoening niet, je hébt hem

4 september 2018

Onlangs tekende staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) het hoofdlijnenakkoord over de toekomst van de GGZ. Dit deed hij samen met 12 partijen uit het sociaal domein, waaronder de RIBW Alliantie. Het ideaalbeeld uit dit akkoord is dat er goed naar mensen wordt geluisterd, zodat zij de zorg krijgen die bij hen past. Dit sluit naadloos aan bij hoe RIBW Brabant werkt. Bij ons staan talenten, wensen en doelen van de zorgvrager centraal. Als mensen in zichzelf geloven is er veel mogelijk. Wel neemt binnen onze samenleving helaas het stigma rond individuen toe, wat niet echt bijdraagt aan dit geloof en herstel. “Iedereen heeft recht op zijn struikelblok, maar niemand heeft recht op zijn ondergang”, zoals Toon Walravens het zo treffend formuleerde, hij is lid van het landelijke Schakelteam Verwarde Personen.



Lees meer >
Sjabloon Instagram RIBW

Sportieve prestaties van cliënten en medewerkers

4 september 2018

Cliënten en medewerkers van RIBW Brabant liepen samen mee met de CZ Tilburg Ten Miles. In de verschillende runs en tochten liepen zij de wandelroutes op zaterdag 1 september en de wedstrijd op zondag 2 september. Samen hebben ze getraind en elkaar gemotiveerd om de eindstreep te halen. 



Lees meer >
werken-robinson-large

Dromen worden doelen: Robinson aan het werk als fietsenmaker

30 augustus 2018

“Robinson wilde altijd al fietsenmaker worden. Als leer-werkcoach begeleid ik hem inmiddels twee jaar en in die tijd heb ik hem enorm zien groeien. Robinson heeft nu een betaalde baan bij Tilburg Fietsen en hij volgt een BBL opleiding tot fietstechnicus. Talenten ontdekken, mensen in hun kracht zetten en weer zelfredzaam maken, dat zijn de onderdelen die mijn werk bij RIBW Brabant zo leuk maken."

tags: werkprojecten KREW

Lees meer >
kapstoksessie

Inspirerende sessie 'thuis in de wijk'

29 augustus 2018

'Thuis in de wijk' is een initiatief van het MOM waar RIBW Brabant een samenwerkingspartner is samen met de woningcorporaties in Tilburg, Gemeente Tilburg, GGD, Traverse, Sterk Huis, IMW, GGz Breburg, ContourdeTwern en Thebe. Kwetsbare mensen landen niet vanzelf in de wijken, buurt of dorp. Ook commissie Dannenberg stelt in haar rapport 'Van beschermd wonen naar een beschermd thuis' voorwaarden aan beschermd thuis wonen. Projectgroep 'Thuis in de wijk' pakte knelpunten op om deze op te lossen.  

tags: maatschappelijke co-producties, wijkgericht werken

Lees meer >
film resultaatsturing

RIBW Brabant werkt herstelondersteunend en resultaatgestuurd

28 augustus 2018

RIBW Brabant werkt herstelondersteunend en resultaatgestuurd. Voordelen van deze werkwijze zijn de korte lijnen en meer aandacht voor de zelfstandigheid en tevredenheid van cliënten. Een methode die uitgaat van eigen regie.

tags: herstelondersteunende zorg, resultaatsturing

Lees meer >
Remco

“Nu weet ik: hulp accepteren mag”

20 augustus 2018

Een primeur voor Tilburg: een Safehouse voor verslaafden in herstel. Ofwel, een plek voor begeleid wonen van mensen die al langer clean zijn. In een veilige omgeving bereiden ze zich voor op een zelfstandig leven zonder elke vorm van middelen. Met succes, zegt begeleider Remco Knikkink van RIBW Brabant: “Uit onderzoek blijkt dat de kans op duurzaam herstel veel groter is wanneer mensen als tussenstap tijdelijk in een Safehouse wonen.”

tags: herstelondersteunende zorg, maatschappelijke co-producties

Lees meer >
MHFA

Ruim 600 professionals getraind in omgaan met verward gedrag

26 juli 2018

Maar liefst één op de vier personen krijgt in zijn leven te maken met psychische problemen. Als iemand zijn vinger snijdt of z’n hoofd stoot, pak je de EHBO-koffer. Maar wat als iemand in je omgeving een paniekaanval krijgt of depressief wordt? Vaak weten de omgeving en de mensen zelf hier niet goed mee om te gaan. Ze zoeken geen hulp of stellen het uit, er heerst een stigma, en mensen hebben het niet altijd in de gaten. En dat kan grote gevolgen hebben. De cursus ‘Eerste hulp bij psychische problemen’ van MHFA kan het verschil maken!

tags: herstelondersteunende zorg

Lees meer >
Werkbezoek Hart van Brabant

Werkbezoek regiogemeenten Hart van Brabant: “Jullie zorg is dus met name op herstel gericht?”

8 juni 2018

“Jullie bieden dus ook ‘losse’ arbeidsmatige dagbesteding? Zonder een beschikking beschermd wonen?” Of: “Jullie zorg is dus met name op herstel gericht? Ik had het beeld dat het voornamelijk behandeling was.” Twee van de vele reacties tijdens het werkbezoek op donderdag 7 juni 2018.  Vijftien gemeentelijke beleidsmakers en verwijzers uit de regio Hart van Brabant namen bij RIBW Brabant een kijkje in de keuken. Een kleine sfeerimpressie...



Lees meer >
Jaarverslag 2017

Jaarverslag RIBW Brabant 2017

6 juni 2018

In het jaarverslag 2017 van RIBW Brabant kijken we terug op het afgelopen jaar.



Lees meer >
Collin Hoefnagel, ervaringsdeskundige in de forensische zorg bij RIBW Brabant.

Kwetsbare mensen in de forensische zorg

25 april 2018

Heeft u de artikelen in de zorgbijlage bij De Volkskrant van Nina Visser gelezen en heeft u vragen over kwetsbare mensen in de forensische zorg, de toegevoegde waarde van ervaringsdeskundigen voor hen en zorgprofessionals? We vertellen u graag over onze visie en hoe wij werken.  



Lees meer >
20180321_Nando

Howie the Harp 3 in Tilburg is van start!

21 maart 2018

Vorige week startte de derde lichting van Howie the Harp, locatie Tilburg. Uit de zware selectieprocedure zijn 32 studenten overgebleven. Nando van Gemert, ervaringsdeskundig coach senior HtH, deelt zijn ervaring over deze eerste lesdag en de aanloop daar naartoe.



Lees meer >
Autismeweek Tilburg logo

Autisme Informatiemarkt woensdag 28 maart 2018

16 maart 2018

In aanloop naar de landelijke Autismeweek (31 maart tot en met 7 april 2018) organiseert RIBW Brabant samen met negen andere organisaties een Autisme Informatiemarkt in Wijkcentrum de Symfonie in Tilburg. De toegang naar de informatiemarkt en deelname aan de workshops is gratis. Het thema is 'Luisteren naar Autisme'. Iedereen is tussen 18.30 uur en 21.30 uur van harte welkom. 



Lees meer >
RIBW Brabant aanwezig op kansenmarkt

Ontdek RIBW Brabant als werkgever op de Kansenmarkt

16 februari 2018

Op donderdag 15 maart is iedereen met belangstelling voor leren en werken in Zorg en Welzijn van harte welkom op de interactieve Kansenmarkt in Tilburg. RIBW Brabant biedt samen met andere organisaties aantrekkelijke ‘deals’ aan studenten, zorgprofessionals, zij-instromers en herintreders. 



Lees meer >
pascal-de-jong-geslaagd-BBL

Succes uit eigen kweekvijver

13 februari 2018

"Wij zijn erg blij met deze ‘eigen kweekvijver’ voor medewerkers." RIBW Brabant startte in 2015 met het opleiden van de eerste BBL-student. Dit was Pascal de Jong; hij heeft nu een baan bij RIBW Brabant. Hopelijk volgen er nog meer studenten die we op deze manier aan ons kunnen binden. 

tags: RIBW Brabant

Lees meer >
M_Verheijen_RIBW

“Denk niet te licht over psychische problemen”

8 februari 2018

“Ik merk door mijn werk in de ggz dat er nog veel vooroordelen leven over mensen met een psychische aandoening.” Begeleider Mark Verheijen pleit voor meer begrip.

tags: herstelondersteunende zorg, RIBW Brabant, wonen

Lees meer >
KREWwerktvooru webmag

Nieuw webmagazine: KREW werkt voor u

6 februari 2018

Heeft u werk uit te besteden? Of zoekt u stagiairs/werknemers? Maak kennis met KREW, ons team rondom werk en scholing, en met onze cliënten!

tags: RIBW Brabant, werkprojecten KREW

Lees meer >
howiedoit

Ervaringsdeskundige in Tilburgse Koerier

27 januari 2018

Van school gestuurd, drugsgebruik, ontslagen.. In de Tilburgse Koerier vertelt ervaringsdeskundige Martijn  openhartig over zijn moeizame jongere jaren. 

tags: ervaringsdeskundigheid

Lees meer >
logo-cafe-brein-2014

7 februari bijeenkomst Café Brein

22 januari 2018

Woensdag 7 februari wordt bij RIBW Brabant aan de Taxandriaweg 8A in Waalwijk een bijeenkomst gehouden voor mensen die te maken hebben met Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH)



Lees meer >
Ger Pieters klein portretje

“Ik wil niet de zoveelste persoon zijn die vertelt ‘hoe het moet’”

9 januari 2018

“Ik geloof echt dat bijna iedereen weerbaar genoeg kan worden om zelfredzaam te zijn", vertelt persoonlijk begeleider Ger Pieters.

tags: herstelondersteunende zorg

Lees meer >
MZ3

Zorgbemiddeling: een vak apart

5 januari 2018

Wat doet de afdeling Zorgbemiddeling voor mensen die nieuw bij ons komen? Miriam Zwijsen, zorgbemiddelaar, legt haar vak uit!



Lees meer >
MHFA

Cursus ‘Eerste hulp bij psychische problemen’ voor professionele hulpverleners in regio Midden- en West Brabant

21 december 2017

Wat doe jij als je ziet dat een psychisch verwarde man overlast veroorzaakt bij zijn buren? De cursus ‘Eerste hulp bij psychische problemen’ biedt uitkomst en leert deelnemers hoe met deze situaties om te gaan.



Lees meer >
JJoosten

"Goede ondersteuning geven? Eerst vertrouwen winnen"

15 december 2017

Johnnie Joosten is begeleider in een Tilburgs RIBW-wijkteam. Samen met collega’s begeleidt hij buurtbewoners met psychiatrische problemen, die heel verschillend zijn. “Depressie, autisme en ADHD komen veel voor, daarnaast zijn er ook steeds meer gezinnen met meerdere problemen die voortkomen uit psychische problemen, zoals verslavingen en schulden.” Wat houdt zijn werk als begeleider in?

tags: herstelondersteunende zorg, RIBW Brabant, wijkgericht werken

Lees meer >
Ondertekening Green Deal RIBW Brabant

RIBW Brabant ondertekent unieke Green Deal

30 november 2017

Binnen drie jaar een aanzienlijke verduurzaming van je bedrijf realiseren. Dat is het doel van de Green Deal gezondheidssector Regio Hart van Brabant. Dit is een afspraak tussen 13 zorginstellingen, 9 gemeentes, de Omgevingsdienst Midden- en West Brabant, de BOM en de stichtingen Stimular en MOED. De Green Deal werd vandaag door alle betrokkenen ondertekend, waaronder RIBW Brabant. 

tags: maatschappelijke co-producties

Lees meer >
nunietzwanger

Ondertekening convenant 'Nu Niet Zwanger' voor regio Hart van Brabant

27 november 2017

RIBW Brabant gaat mee uitvoering geven aan het programma ‘Nu Niet Zwanger’, dat kwetsbare ouders helpt om in deze fase van hun leven géén kind te krijgen.



Lees meer >
markvierkantklein

“Soms moet ik een grote mond incasseren”

23 november 2017

Succesvol op eigen benen kunnen staan is niet voor iedereen even vanzelfsprekend. Mark Verheijen (25) helpt in zijn functie als begeleidingsmedewerker bij RIBW Brabant jongeren van 16 tot 27 jaar om zelfstandig te worden. Binnen een begeleide woonvorm volgen deze cliënten, die een psychiatrische achtergrond hebben, een woontraining om zelfstandig te kunnen wonen.

tags: wonen

Lees meer >
beschermd_wonen_ribw_brabant_vierkant

Onze begeleiders helpen: thuis of bij beschermd wonen

22 november 2017

Iedereen vindt het belangrijk om prettig te wonen en te leven. Door psychiatrische problematiek kan het (tijdelijk) te zwaar zijn om alles helemaal zelf te regelen. Onze begeleiders ondersteunen cliënten in dat geval op allerlei praktische manieren in het dagelijkse leven. Dat doen ze doelgericht: niet meer dan noodzakelijk, niet minder dan verantwoord. Ze bieden herstelondersteunende zorg bij uiteenlopende levensvragen over herstel, gezondheid, sociale relaties, werk/daginvulling en financiën/administratie. Met als doel: zoveel mogelijk zelfredzaamheid voor elke cliënt.

tags: herstelondersteunende zorg, wonen, zelfredzaamheid

Lees meer >
mbo-stagiaires-vierkant

Voorlichting aan scholieren

14 november 2017

Open dagen bij het MBO waarin we vertellen over de praktijk van ons werk. 

tags: leren, RIBW Brabant

Lees meer >
Stefan genomineerd als Vrijwilliger van 2017

Hard werken wordt beloond

9 november 2017

Werd onze genomineerde Stefan Vrijwilliger van het jaar 2017? Een spannende maar feestelijke avond!

tags: gezondheid, vrijwilligers, zelfredzaamheid

Lees meer >
Afgestudeerden HtH klas II

2e lichting Howie the Harp behaalt certificaat en betaalde baan

7 november 2017

Vorig jaar oktober startte lichting II in opleidingscentrum Howie the Harp™ Tilburg en een jaar later zijn 15 studenten geslaagd. Donderdag 2 november kregen zij hun certificaat uitgereikt. Studenten met een kwetsbaarheid en (grote) afstand tot de arbeidsmarkt volgden een traject van een jaar waarin ze een volwaardige opleiding succesvol hebben afgerond. Ze hebben nu een betaalde baan als ervaringsdeskundig medewerker. In november starten ze 24 uur in de week voor een periode van een half jaar. 

tags: ervaringsdeskundigheid, Howie the Harp, leren

Lees meer >
Dromen en doelen koken KREW

Aan het werk: van droom naar doel

31 oktober 2017

Lisanne ontdekte via KREW haar echte talenten en interesses. Nu volgt ze de opleiding van haar keuze en is gemotiveerder dan ooit. Lees hieronder over haar ontdekkingstocht en haar toekomstdroom!

tags: leren

Lees meer >
regeldruk2

Brancheorganisaties vragen nieuw kabinet om minder administratieve verplichtingen

26 oktober 2017

Brancheorganisaties Aedes, Actiz, Federatie Opvang, GGZ Nederland, Leger des Heils, PO-Raad, RIBW Alliantie, VGN, VNG, VO-raad en VTW betogen in een brief aan het nieuwe kabinet dat professionals weer vertrouwen moeten krijgen. Doorgeslagen administratieve verplichtingen zorgen ervoor dat zorgverleners, leerkrachten en woningcorporatiemedewerkers te weinig toekomen aan de mensen voor wie zij werken.

tags: RIBW Alliantie

Lees meer >
Stijn_Visser_KREW

Werken kun je leren

12 oktober 2017

Ben je op zoek naar werk maar vind je het lastig? Omdat je nog geen echte werkervaring hebt, of niet weet wat bij je past, of de juiste opleiding niet hebt? Maak dan kennis met het KREW-team: dit zijn 12 leer-werkcoaches die elke dag bezig zijn met werk in de breedste zin van het woord. “We geloven in de talenten van iedereen. Hier helpen we ze naar boven te halen.”

tags: leren, werkprojecten KREW

Lees meer >
Gezonde_voeding_MenI

Goed in je vel door gezond eten

5 oktober 2017

Het ontbijt sloeg ze over en de frietboer had een goede klant aan haar. Lange tijd geloofde Ilona (50) het wel met regelmatig en gezond eten. Totdat ze begin dit jaar ontdekte dat goede voeding haar veel meer energie gaf. Ze voelde zich fitter worden en zat beter in haar vel. “Nooit geweten dat eten zo belangrijk kan zijn voor hoe je je voelt. Mijn lusteloosheid is weg en ik heb een veel positievere houding.”

tags: gezondheid, herstelondersteunende zorg, RIBW Brabant

Lees meer >
Vrijwilliger_van_het_jaar

Vrijwilliger van het Jaar: stem op Stefan!

30 september 2017

Bijzonder nieuws: onze cliënt Stefan is genomineerd voor Vrijwilliger van het Jaar! De gemeente Tilburg reikt elk jaar Vrijwilligersprijzen uit: een prijs aan een organisatie en een prijs aan een persoon, die de titel ‘Vrijwilliger van het Jaar’ krijgt. Een jury selecteert per prijs slechts drie kandidaten, en Stefan is genomineerd voor Vrijwilliger van het Jaar. Alle inwoners van Tilburg, Berkel-Enschot en Udenhout mogen stemmen: klik hier om je stem uit te brengen op Stefan!

tags: gezondheid, vrijwilligers, zelfredzaamheid

Lees meer >
Burendag_2017

Weer volop in touw op Burendag

15 september 2017

Op zaterdag 23 september is het Burendag, en RIBW Brabant doet weer volop mee in veel wijken. Medewerkers en cliënten organiseren allerlei activiteiten in diverse buurten in Tilburg, Oisterwijk, Sprang-Capelle, Waalwijk en Moergestel. Voor jong en oud zijn er spelletjes, hapjes en drankjes, muziek, creatieve workshops, sporten etc. Zoek de gezelligheid op met je buren!

tags: maatschappelijke co-producties, wijkgericht werken

Lees meer >
BW-3ster

RIBW Brabant is Beste Werkgever met topscore

12 september 2017

12 september 2017
De komende twee jaar mag RIBW Brabant zich een 3-sterren-Beste Werkgever binnen de GGZ noemen! RIBW Brabant behaalde een score van 7,25. Dat is ruim boven het gemiddelde in de branche (6,73) en goed voor het maximale aantal van drie sterren. Een topscore: slechts zes andere organisaties in de GGZ kregen ook drie sterren toegekend.

tags: RIBW Brabant

Lees meer >

Gemeente koopt pand Schiphollaan

12 september 2017

De kwestie rondom het pand op de Schiphollaan is opgelost. De gemeente koopt het van de huidige eigenaar: met dit besluit stemde de gemeenteraad 11 september jl. in.



Lees meer >
Verrijkingsdag_2017_Samen_in_Verbondenheid

Verrijkingsdag 2017 'Samen in Verbondenheid'

8 september 2017

Donderdag 28 september vindt de 3e Verrijkingsdag plaats in Wijkcentrum De Poorten in Tilburg! Cliënten, vrijwilligers en professionals van diverse zorgorganisaties zetten zich weer in om een bruisende, leuke en leerzame dag te verzorgen.

tags: ervaringsdeskundigheid, herstelondersteunende zorg, maatschappelijke co-producties, RIBW Brabant

Lees meer >
CTO_rapportcijfer

Hoog rapportcijfer en meningen van cliënten omzetten in verbeteringen

22 augustus 2017

Een 7,8: dat geven cliënten aan de begeleiding van RIBW Brabant! In februari meldden we dit al trots. Naast dit rapportcijfer hebben 335 cliënten hun mening gegeven over twaalf thema’s, waaronder het thema ‘bereikbaarheid van begeleiding’ en ‘familie en naasten’. 

tags: RIBW Brabant

Lees meer >
Stigma_bustour

Aandacht voor stigma tijdens CZ Tilburg Ten Miles

25 juli 2017

RIBW Brabant doet mee aan de CZ Tilburg Ten Miles op zaterdag 2 en zondag 3 september. Verschillende teams, die bestaan uit medewerkers en cliënten, nemen gezamenlijk deel aan de wandeltocht en/of de wedstrijd op zondag. Bovendien is RIBW Brabant, samen met Zorgbelang Brabant, aanwezig in een opvallende bus om aandacht te vragen voor leven met een psychische aandoening.

tags: ervaringsdeskundigheid, RIBW Brabant

Lees meer >
Howie_the_Harp_cursisten_sq

Opleiding Howie the Harp start weer in 2018

24 juli 2017

In maart 2018 starten we in Tilburg weer met deze eenjarige opleiding tot professioneel ervaringsdeskundige. Deze is bedoeld voor iedereen die ervaring heeft in de psychiatrie en deze wil benutten om anderen te ondersteunen.

tags: ervaringsdeskundigheid, Howie the Harp

Lees meer >
Mirella_Minkman_RIBW

Bijzonder hoogleraar Minkman nieuw lid Raad van Toezicht

13 juli 2017

Per 1 augustus a.s. treedt Mirella Minkman toe tot de Raad van Toezicht van RIBW Brabant. Mirella is directeur Innovatie en Onderzoek bij Vilans en bijzonder hoogleraar bij Tias School for Business and Society. Zij is ook toezichthouder bij Inovum, een ouderenzorgorganisatie.

tags: RIBW Brabant

Lees meer >
Sanne_Marcel_square

Gewoon in gesprek gaan

11 juli 2017

“Ik bekijk eigenlijk nooit meer vooraf een dossier voor de diagnose”, zegt begeleider Sanne. Het gaat om de mens erachter. 

tags: ervaringsdeskundigheid, RIBW Brabant

Lees meer >
Marleen_stagiaire_SPH_10_stageverslag

Topstudente Marleen scoort 10 voor stage bij RIBW-team

4 juli 2017

Bij team Waalwijk Centrum van RIBW Brabant liep Marleen Voogd haar derdejaars-stage SPH. Ze zette als afsluiting een prachtige presentatie neer, die vanuit haar opleiding met een 10 (!) werd gewaardeerd. Dit omdat het een bijzondere ontwikkeling toonde van zowel persoonlijke als professionele groei.



Lees meer >
Folder Hulpverlener met ervaring

Nieuw: Cursus Hulpverlener met ervaring

30 juni 2017

Ontdek met deze cursus of jij als hulpverlener je eigen ervaringen met herstel wilt inzetten! Als je zelf ook ervaring hebt met psychische kwetsbaarheid, wil je wellicht onderzoeken of je deze bewust kunt en wilt inzetten in je hulpverlenende functie. Deze oriëntatiecursus bied je de handvatten om dit te ontdekken.

tags: ervaringsdeskundigheid, herstelondersteunende zorg, RIBW Brabant

Lees meer >
Bacha_ Lysanne_ED

Met hart en hoofd bij de cliënt zijn

23 juni 2017

Weten vanuit ervaring én vanuit studie is een sterke combinatie. Daarom werken sinds 3,5 jaar ervaringsdeskundigen en begeleiders bij RIBW Brabant samen bij de ondersteuning  van cliënten. Zo completeren we elkaars kennis en kunde, vertellen Bacha Toumi, ervaringsdeskundige en Lysanne van Vugt, begeleidingsmedewerker.

tags: ervaringsdeskundigheid, herstelondersteunende zorg

Lees meer >
Ervaringsdeskundigheid

Wat is ervaringsdeskundigheid?

15 juni 2017

De term ervaringsdeskundigheid wordt in allerlei contexten gebruikt. In de reclame ben je al ervaringsdeskundig wanneer je je tanden poetst met een bepaald merk tandenborstel. Maar in onze visie is ervaringsdeskundigheid veel meer dan 'ervaring hebben'.



Lees meer >
Howie_the_Harp_congres_juni

29 juni: Howie the Harp-congres 'Ervaring werkt'

12 mei 2017

De Howie the Harp™-opleiding tot ervaringsdeskundige bestaat vijf jaar in Nederland! Dat wordt gevierd met een congres op 29 juni in Arnhem. Dit congres staat in het teken van 'Ervaring werkt' en is bijzonder interessant voor professionals die op zoek zijn naar mogelijkheden voor mensen met een psychiatrische en/of verslavingsachtergrond.

tags: ervaringsdeskundigheid, Howie the Harp, RIBW Brabant

Lees meer >
Nieuwe_Basis_online_lezen

Lees online ons magazine Basis

4 mei 2017

Tot voor kort was Basis een blad voor medewerkers en cliënten van RIBW Brabant. Het magazine wordt goed gewaardeerd: er kwam steeds meer vraag vanuit de wijkteams om het breder te verspreiden. Vandaar dat het nieuwste nummer ook is bedoeld voor naastbetrokkenen, buurtbewoners en familie, gemeentes en andere zorgorganisaties. Basis is nu ook online te lezen!

tags: ervaringsdeskundigheid, herstelondersteunende zorg, Howie the Harp

Lees meer >
Paola_video_verward_gedrag

‘Herstellen van verward gedrag is goed mogelijk’

2 mei 2017

Agressie en gevaarlijke situaties: daar denken veel mensen als eerste aan bij de term ‘verward gedrag’. Maar de werkelijkheid is anders: bij het merendeel van de mensen met dit gedrag is juist helemaal geen sprake van gevaar. Daarom vertelt Paola van den Noordt, ervaringsdeskundig projectleider bij RIBW Brabant, haar eigen verhaal in een video van het landelijk Schakelteam Personen met verward gedrag.

tags: ervaringsdeskundigheid, RIBW Brabant

Lees meer >
CTO_rapportcijfer

Cliënten geven hoog rapportcijfer aan RIBW Brabant

18 april 2017

Een 7,8: dat geven cliënten aan de begeleiding van RIBW Brabant! Dit bleek uit de enquête onder cliënten die in december 2016 is uitgevoerd. Dit zogeheten cliënttevredenheidsonderzoek is volledig anoniem en bestaat, naast het algemene rapportcijfer, uit een aantal vragen over de begeleiding die zij ontvangen. Maar het blijft niet bij cijfers verzamelen: “Zaken die beter kunnen, worden opgepakt door de teams.”

tags: RIBW Brabant

Lees meer >
Autismemarkt_RIBW_Brabant

Terugblik informatiemarkt Autisme

14 april 2017

Wat wil je weten over autisme? Elke vraag rondom dit onderwerp kon worden gesteld op de Informatiemarkt Autisme, die 30 maart plaatsvond in wijkcentrum De Symphonie in Tilburg. Diverse organisaties vertelden over hun hulpverlening op gebied van onderwijs, werk, wonen, vrije tijd, behandeling en relaties. Ook RIBW Brabant was present met een informatiestand en een lezing van Tjeu van der Linden: ooit begonnen als cliënt en intussen zelf hulpverlener bij ons.

tags: autisme, ervaringsdeskundigheid

Lees meer >
Regionaal_werkatelier

Regionaal Werkatelier: samen op zoek naar werk

12 april 2017

Hoe kunnen er meer mensen met psychische kwetsbaarheid aan het werk komen? Om deze vraag ging het Regionaal Werkatelier dat eind maart plaatsvond in Tilburg. Een ontmoeting tussen hulpverleningsinstanties, UWV, gemeenten en sociale werkbedrijven om elkaar beter te leren vinden én zo de kansen op passend werk te vergroten. Wat was onze bijdrage als RIBW Brabant en wat heeft de bijeenkomst opgeleverd?



Lees meer >
Milaan_Social_Label_day_1_square

KREW aanwezig bij Designweek Milaan

5 april 2017

Van 4 tot 7 april zijn cliënten en medewerkers van onze werkplaats aan de Nimrodstraat in Tilburg aan het werk in Milaan geweest! Tijdens de Design Week demonstreerden zij in workshops hoe ze design-lampen en -kandelaars maken. Ze waren daar op verzoek van stichting Social Label, een landelijk platform dat investeert in zorg, werk en participatie. Lees hieronder de verslagen van deze bijzondere reis!

tags: De Werkplaats, leren, RIBW Brabant, werkprojecten KREW

Lees meer >
LICHT_5

RIBW Brabant naar Design Week in Milaan

30 maart 2017

In onze werkplaats op de Nimrodstraat in Tilburg worden al een tijd mooie design-hanglampen gemaakt, plus burolampen en kandelaars. Dit gebeurt in samenwerking met stichting Social Label, een landelijk platform dat investeert in zorg, werk en participatie. De stichting vindt dat er nieuw werk op maat nodig is, passend bij mensen die ‘niet zomaar mee kunnen in onze snelle wereld’. Social Label gaat over de grens: begin april staan ze op de bekende Design Week in Milaan. En cliënten en medewerkers van onze werkplaats gaan mee om ter plekke te demonstreren hoe ze de producten maken!



Lees meer >
autismeweek tilburg-2

30 maart: Autisme informatiemarkt 

22 maart 2017

Heb jij autisme of ken je iemand met autisme? Op donderdagavond 30 maart is er in Tilburg een gratis toegankelijke informatiemarkt over autisme. Iedereen die meer over het onderwerp wil weten is van harte welkom! Op de infomarkt vind je stands van zorgorganisaties die je alles kunt vragen over hun hulpverlening. Ook zijn er diverse presentaties van mensen die ervaring hebben met autisme. Vanuit RIBW Brabant vertelt Tjeu van der Linden over zijn weg van 'cliënt met ASS' naar ervaringsdeskundig medewerker bij RIBW Brabant.

tags: autisme, ervaringsdeskundigheid, herstelondersteunende zorg

Lees meer >
open-dag-2017-3

Terugblik Open dag

21 maart 2017

Stel dat iedereen op dezelfde manier om zou gaan met mensen die psychische problemen hebben als met mensen die lijden aan lichamelijke problemen? Dat het normaal zou zijn om hier met elkaar over te praten. Hoe zou de wereld er dan uit zien? Deze vraag stond centraal tijdens de open dag van RIBW Brabant op zaterdag 18 maart.

tags: RIBW Brabant

Lees meer >
Marina-Hesen-raad-van-bestuur-RIBW-Brabant-online

Kennismaking met Marina Hesen

18 maart 2017

"Betrokkenheid en bevlogenheid. In de korte tijd dat ik nu voorzitter ben van de Raad van Bestuur van RIBW Brabant, zijn dit twee eigenschappen die ik overal tegenkom en ervaar binnen onze organisatie. Hier klopt een groot hart voor kwetsbare mensen, in combinatie met gedegen kennis van zaken wat betreft begeleiding en ondersteuning."

tags: RIBW Brabant

Lees meer >
Bekijk de uitzending van Samen Sterk van SBS6

RIBW Brabant in SBS6-programma Samen Sterk

10 maart 2017

Nieuwsgierig naar het dagelijkse werk van begeleiders van RIBW Brabant? Kijk dan naar het SBS6-programma Samen Sterk dat zaterdag 11 maart werd uitgezonden! Hierin komen enkele van onze begeleiders en hun cliënten aan het woord om te vertellen over onze ‘herstelondersteunende zorg’. Hoe ziet die zorg eruit in de praktijk? Op welke manieren ondersteunen wij cliënten bij het bereiken van hun persoonlijke doelen, zodat zij een zinvol bestaan kunnen opbouwen? Het programma geeft een goede inkijk in de wisselwerking tussen begeleiders en cliënten.


tags: RIBW Brabant

Lees meer >
Open dag 19 maart 2017 met lezing Sofie van den Enk

Open Dag 2017 in het teken van (on)begrip

17 februari 2017


´Doe jij effe normaal´

Doe jij effe normaal, dat krijgt iedereen weleens te horen. Maar wat als normaal doen niet meer vanzelf gaat? Wanneer je last hebt van depressie, angst- of gedragsproblemen of een stemmingsstoornis?… Het is snel en makkelijk om hier vooroordelen over te hebben. En jij? Doe jij eraan mee?
Kom naar onze Open Dag op zaterdag 18 maart en hoor de
echte verhalen van onze ervaringsdeskundigen, experts en
tv-presentatrice Sofie van den Enk!

tags: RIBW Brabant

Lees meer >

Antwoorden op veelgestelde vragen plannen Schiphollaan

16 februari 2017

Tijdens een druk bezochte informatieavond in wijkcentrum ’t Sant op 9 februari  jl. heeft  RIBW Brabant bekendgemaakt dat er geen mensen met een psychiatrische achtergrond gecombineerd met een verslavingsproblematiek (zogenaamde dubbelde diagnose) komen wonen op de Schiphollaan. Namens RIBW Brabant was Matthieu Arendse, teammanager, aanwezig. De gemeente Tilburg werd vertegenwoordigd door wethouder Hans Kokke.



Lees meer >
kiemuur detail

Verdubbeling aantal ontmoetingsplekken van ‘Het Kiemuur’

31 januari 2017

Steeds meer mensen vinden de weg naar Het Kiemuur, een ontmoetingsinloop in de wijk voor iedereen. In totaal zijn er nu maar liefst tien locaties waar je terecht kunt voor een Kiemuur. Goed nieuws, want tijdens een Kiemuur vind je een luisterend oor en kun je allerlei vragen stellen aan mensen die zelf ervaring hebben op het gebied van (psychische) kwetsbaarheid. “Het Kiemuur is voor mij een plek om mezelf te zijn.” Ben jij al een keer binnengelopen?

tags: Het Kiemuur

Lees meer >
Social Label brengt succes en verbinding

Productlijn Social Label brengt succes en nieuwe verbindingen

19 januari 2017

De producten van Social label vertellen een verhaal, vormen een middel om talenten te laten zien, om mensen trots te laten zijn op wie ze zijn en wat ze maken. Via het samen ontwikkelen van een productlijn van Social label helpt leer-werkcoach Lilith daar waar mogelijk mee om een nieuwe werkomgeving te creëren met oog op variatie, instroom van nieuwe mensen en in de toekomst doorstroom naar deelnemende bedrijven. 

tags: werkprojecten KREW

Lees meer >
foto Jan van Eijndhoven/Beeld werkt

Zelfstandig wonen in de wijk

3 januari 2017

Meer zelfstandig wonen en minder beschermd wonen. Die verschuiving zal zich komende jaren bij RIBW Brabant verder doorzetten, mits haalbaar. In het Brabants Dagblad verscheen een artikel waarin cliënten Chrissy, Wilna en Mari vertellen over wonen bij RIBW Brabant.

tags: RIBW Brabant, wonen

Lees meer >
cliniclowns-overhandiging-ellenbouwen

CliniClowns neemt donatie in ontvangst van medewerkers en cliënten RIBW Brabant

13 december 2016

Leo van Tilborg, voorzitter cliëntenraad RIBW Brabant, overhandigde tijdens een feestelijke bijeenkomst een cheque voor €2125,- aan Ellen Bouwen, ambassadrice van CliniClowns Nederland. Deze donatie werd gedaan namens de cliënten en medewerkers die ervoor gekozen hebben om de waarde van hun kerstgeschenk te doneren aan dit goede doel.

tags: RIBW Brabant

Lees meer >
organisatie-overstijgend-samenwerken-tsant

“Organisatie-overstijgend samenwerken begint met het verdwijnen van de schotten”

13 december 2016

Zorgprofessionals met een wijkgerichte functie kunnen vanaf begin februari optimaal samenwerken vanuit een nieuw wijkwerkconcept in Tilburg. Afgelopen maand werd er in Wijkcentrum ’t Sant gestart met de verbouwing van meerdere bestaande kantoren tot een grote ruimte waarbinnen samenwerken en kennisdeling voorop staan. Nu de eerste tussenmuren verdwenen zijn kijkt Eelco den Hamer (hoofd facilitaire zaken bij RIBW Brabant) uit naar de nieuwe werksituatie, die zal bijdragen aan meer onderlinge verbinding.

tags: ontwikkeling&ontmoeting, wijkgericht werken

Lees meer >
marina-hesen-nieuwe-voorzitter-RVB

Marina Hesen nieuwe voorzitter Raad van Bestuur

13 december 2016

Per 1 maart 2017 start Marina Hesen als onze nieuwe voorzitter van de Raad van Bestuur. Ze volgt Carla Lasonder op, die per 1 november gestart is als nieuwe bestuurder van Vivent.

tags: RIBW Brabant

Lees meer >
OndernemersAkkoord bijeenkomst RIBW Brabant

Psychische aandoeningen en werk: openheid werkt!

22 november 2016

Om ook in toekomst een aantrekkelijke economische regio te blijven, werken ondernemers, overheden en onderwijsinstellingen in de regio Midden-Brabant nauw samen om de aantrekkelijkheid te vergroten. De afspraken tussen deze drie O’s liggen vast in het OndernemersAkkoord, waarbij rond de 90 organisaties uit alle sectoren zoals Fuji, de Efteling, gemeente Tilburg, RIBW Brabant en het UWV zijn aangesloten. Een van de doelen is het ontwikkelen van de arbeidsmarkt in Midden-Brabant, en ook sociaal werkgeverschap onder de aandacht te brengen. In dit kader vond 17 november een bijeenkomst plaats bij RIBW Brabant met als thema ‘psychische aandoeningen op de werkvloer’. Zowel werknemers als werkgevers kunnen over dit thema nog veel leren en in (over)winnen.

tags: maatschappelijke co-producties

Lees meer >
Tjeu van der Linden en Sandra Eradus c Marie-Thérèse KierkelsBeeld Werkt

In één jaar van cliënt naar ervaringsdeskundige

18 november 2016

"Tjeu was ‘een luiwammes op school’ en Sandra een ‘aanstelster die niets mankeerde’. Althans: die oordelen hadden sommigen snel klaar over beide studenten van Howie the Harp Tilburg." Het Brabants Dagblad publiceerde een interview met Sandra Eradus (37) en Tjeu van der Linden (29), die vertellen hoe ze als studenten van Howie the Harp Tilburg leerden hun persoonlijke ervaringen in de psychiatrie te gebruiken om anderen te helpen.


tags: ervaringsdeskundigheid, herstelondersteunende zorg, Howie the Harp

Lees meer >
collage

Feestelijke sinterklaasviering dankzij gulle donaties

17 november 2016

RIBW Brabant heeft ook dit jaar dankzij donaties een geweldig Sinterklaasfeest kunnen organiseren voor kinderen van cliënten en van medewerkers. 

tags: maatschappelijke co-producties, ontwikkeling&ontmoeting

Lees meer >
Stefan werkt met begeleiding aan zijn discipline en structuur

“Samen sporten hielp mij een depressie te overwinnen”

15 november 2016

Psychische problemen kunnen hun weerslag hebben op de lichamelijke gezondheid en vice versa. Met ondersteuning van begeleidingsmedewerker Bastiaan lukte het Stefan om in beweging te komen en beter om te gaan met zijn kwetsbaarheden.

tags: gezondheid, zelfredzaamheid

Lees meer >
Gerda ervaringsdeskundige

De kracht van ervaringsdeskundigen

14 november 2016

"Mensen met een psychosociale of psychiatrische stoornis staan te vaak buitenspel in onze samenleving. Door de inzet van ervaringsdeskundigen kunnen deze mensen sneller herstellen en terugkeren op de werkvloer. Ervaringsdeskundigen weten als geen ander wat het is om psychische problemen te hebben. Dit biedt herkenning, erkenning en hoop voor cliënten. Tevens dragen zij bij aan de kijk op hulpverlening. RIBW Brabant werkt aan duurzaam herstel en daar dragen ervaringsdeskundigen aan bij; er is veel meer openheid en begrip." 

tags: ervaringsdeskundigheid, herstelondersteunende zorg, Howie the Harp

Lees meer >
Bezoek aan Community Access’ Howie the Harp Advocacy Center voor Career Class

Werkbezoek verdieping in ervaringsdeskundigheid: "Focus op workreadiness"

10 november 2016

Nando van Gemert is ervaringsdeskundig coach senior bij Howie the Harp Tilburg: “Afgelopen september bezocht ik met een aantal collega’s de Verenigde Staten om te kijken hoe men daar omgaat met de ontwikkeling van het vak, want ervaringsdeskundigen worden daar al langer, meer en breder ingezet dan in Nederland. We brachten een bezoek aan het Howie the Harp Advocacy Center in New York, dat in 1995 werd opgericht. De perfecte gelegenheid om de kennis die wij dit afgelopen jaar als opleiders in Tilburg hebben opgedaan, te spiegelen aan die van deskundigen met meer dan twintig jaar ervaring. Een inspirerende ontmoeting, die ons zal helpen om Howie the Harp Tilburg verder te laten groeien en ontwikkelen."

tags: herstelondersteunende zorg, Howie the Harp

Lees meer >
Doe wat JIJ kun(s)t-c-JeroenNouwensFotografie

Positieve reacties op kunstexpositie en inspiratiedag Oisterwijk

10 november 2016

Sandra van Herpt en Kim de Jong, ervaringsdeskundig medewerkers en organisatoren van ´Doe wat JIJ kun(s)t´ blikken terug op een inspirerende samenwerking: "Vier november was het zover; De kunstexpositie in Oisterwijk - georganiseerd door Het Kiemuur in nauwe samenwerking met Tiliander en Mentorhulp Oisterwijk - werd geopend met een inspirerende middag vol workshops, creatieve mensen en stands van allerlei maatschappelijke organisaties in Oisterwijk."

tags: ervaringsdeskundigheid, Het Kiemuur

Lees meer >
Howard ondertekent zijn certificaat

RIBW Brabant feliciteert afgestudeerden Howie the Harp met behalen certificaat en betaalde baan.

8 november 2016

Vorig jaar september startte klas I in opleidingscentrum Howie the Harp™ Tilburg en een jaar later zijn 13 studenten geslaagd. Donderdag 3 november j.l. kregen zij hun certificaat uitgereikt. 13 studenten met een kwetsbaarheid en (grote) afstand tot de arbeidsmarkt volgden een traject van een jaar waarin ze een volwaardige opleiding succesvol hebben afgerond. Ze hebben nu allen een betaalde baan als ervaringsdeskundig medewerker.

tags: Howie the Harp

Lees meer >
Sander woont weer zelfstandig en werkt aan zijn droom

“Dankzij begeleiding durf ik weer zelfstandig keuzes te maken"

1 november 2016

Het liefst start Sander later zijn eigen horecabedrijf. Het klappen van de zweep leert hij momenteel bij maar liefst twee werkgevers en een opleider. “Op dinsdag en woensdag bedien ik de gasten van Restaurant De Koning. Op vrijdag tot en met zondag verzorg ik de klanten in het restaurant van woonwarenhuis Woonexpress. En ik volg een dag per week lessen bij Prins Heerlijk.” Een druk bestaan dus, waarvan hij een paar jaar geleden niet had durven dromen.

tags: gezondheid, zelfredzaamheid

Lees meer >
Social Label_LICHT-RenevanderHulst

Productlijn >LICHT van Social label en RIBW Brabant onthuld

25 oktober 2016

Afgelopen zondag 23 oktober presenteerden de begeleiders en makers van RIBW Brabant trots de gloednieuwe Social label productlijn >LICHT in samenwerking met ontwerper Kiki van Eijk. De lampen en kandelaars gemaakt van restanten leer en mooi fijn knoopwerk zijn vanaf nu te zien en te koop in de Werkwarenhuis shop van Social label.

tags: RIBW Brabant, werkprojecten KREW

Lees meer >
foto affiche

Samenwerken aan Inspiratiedag en Kunstexpositie in Oisterwijk

18 oktober 2016

Op 4 november organiseert Het Kiemuur samen met diverse maatschappelijke organisaties een Inspiratiedag en Kunstexpositie in Cultuurcentrum Tiliander. 

tags: Het Kiemuur, maatschappelijke co-producties

Lees meer >
Interview Sandra Timmermans, Gerdien Rabbers en Paola van den Noordt

“Iedereen, hoe verward ook, moet zich sociaal geaccepteerd voelen”

17 oktober 2016

Onlangs verscheen het magazine “Doorpakken”, een eenmalige uitgave van het landelijke aanjaagteam Verwarde Personen ter inspiratie voor een sluitende aanpak verwarde personen. Paola van den Noordt, Ervaringsdeskundig Projectleider bij RIBW Brabant levert vanuit haar ervaring geregeld een bijdrage aan het landelijke vraagstuk en vertelt in dit interview samen met Sandra Timmermans (veiligheidsadviseur gemeente Tilburg) en Gerdien Rabbers (‎directeur Samen Sterk zonder Stigma) wat de uitkomsten van deze samenwerking zijn.

tags: ervaringsdeskundigheid, Het Kiemuur, Wmo

Lees meer >
Socialrun-10-webversie-350

Team RIBW Brabant doneert € 2.220,- aan Samen Sterk zonder Stigma

13 oktober 2016

Team RIBW Brabant doneert € 2.220,- aan 'Samen Sterk zonder Stigma' voor projecten om stigma in de psychiatrie te doorbreken. 



Lees meer >
socialrun16

Bedrijfsleven steunt RIBW Brabant met Social Run

6 oktober 2016

In het weekend van 23 t/m 25 september heeft team RIBW Brabant de 1e plaats behaald in de Social Run, een non-stop estafetteloop om stigmatisering in de psychiatrie tegen te gaan.



Lees meer >
Socialrun-10-webversie-350

Team RIBW Brabant behaalt 1e plaats in Social Run

27 september 2016

In het weekend van 23 t/m 25 september heeft team RIBW Brabant de 1e plaats behaald in de Social Run, een non-stop estafetteloop om stigmatisering in de psychiatrie tegen te gaan.



Lees meer >
stigmastop19 sept_vierkant

Bijdragen aan bewustwording met Stigma Tour

20 september 2016

Op maandag 19 september stopte de Amerikaanse schoolbus van Stigma Tour tijdens de European Social Innovation Week in de Spoorzone in Tilburg. Het was een bijzondere busstop, waarbij ervaringsdeskundigen in gesprek gingen met heel uiteenlopende voorbijgangers.

tags: ervaringsdeskundigheid, maatschappelijke co-producties

Lees meer >
20160913_ondertekeningtsantgroot

Samen werken in nieuw wijkwerkconcept

14 september 2016

Niet versplinterd in de wijk maar met alle zorgverleners op één centrale, laagdrempelige plek. Dat is het uitgangspunt van een nieuw, gezamenlijke wijkwerkconcept waarvoor RIBW Brabant en ContourdeTwern het initiatief nemen. Wijkcentrum 't Sant in Tilburg West wordt de eerste locatie waar gestart wordt met samen werken in een gezamenlijke ruimte, wat moet leiden tot betere en efficiëntere ondersteuning van kwetsbare wijkbewoners.

tags: maatschappelijke co-producties, wijkgericht werken, Wmo

Lees meer >
Genieve werkt met begeleiding aan haar lichamelijke gezondheid

“Ik heb de balans tussen lichaam en geest hervonden”

13 september 2016

Psychische problemen kunnen hun weerslag hebben op de lichamelijke gezondheid en vice versa. Met ondersteuning van begeleidingsmedewerker Bastiaan lukte het Genevieve om in beweging te komen en haar beperkingen te overwinnen.

tags: gezondheid, zelfredzaamheid

Lees meer >

Eerste Tilburgse lichting Howie the Harp ervaringsdeskundigen studeert af

9 september 2016

De eerste vijftien studenten van het Tilburgse opleidingscentrum van Howie the Harp™ studeren komende maand af. De ervaringen na dit eerste jaar zijn positief.  

tags: ervaringsdeskundigheid, herstelondersteunende zorg, Howie the Harp

Lees meer >
Verrijkingsdag

Verrijkingsdag 2016 'verrijking in werk'

1 september 2016

De tweede jaarlijkse Verrijkingsdag vindt dinsdag 27 september plaats in Wijkcentrum De Poorten in Tilburg. Met een aantrekkelijk programma van diverse workshops, films, documentaires, muziek en een informatiemarkt draait de dag om 'verrijking in het werk'. 

tags: ervaringsdeskundigheid, herstelondersteunende zorg, maatschappelijke co-producties, Wmo, zelfredzaamheid

Lees meer >
Advies Cie Dannenberg vierkant

Aanbevelingen toekomst van beschermd en begeleid wonen

24 augustus 2016

Leden van de centrale cliëntenraden van de 22 RIBW's komen jaarlijks bij elkaar tijdens een landelijke ontmoetingsdag. Tijdens de zesde editie van dit jaar werd onder andere het advies van de commissie Dannenberg besproken. Ook leden vanuit onze cliëntenraad waren aanwezig om vanuit hun expertise mee te denken over de mogelijkheden en uitdagingen binnen het veranderende landschap van het beschermd wonen.

tags: nieuws van cliëntenraad, RIBW Alliantie, Wmo, wonen

Lees meer >
BURENDAG 2016

RIBW Brabant viert Burendag

23 augustus 2016

Medewerkers van RIBW Brabant organiseren op 23, 24 en 25 september diverse activiteiten in het kader van de nationale Burendag. RIBW Brabant vindt verbinding met de wijk erg belangrijk en wil in dit weekend wijkbewoners (nog beter) leren kennen. Zo worden er verschillende wijkactiviteiten georganiseerd zoals een ruilmarkt, samen een speeltuintje opknappen, een creatieve schildermiddag en een gezellige buurt barbecue waarbij ook aan kinderen is gedacht.

tags: wijkgericht werken

Lees meer >
stigma tour

In gesprek met ervaringsdeskundigen bij de Social Innovation Week

16 augustus 2016

Op maandag 19 september stopt de Amerikaanse schoolbus van Stigma Tour tijdens de European Social Innovation Week in de Spoorzone in Tilburg. Ervaringsdeskundigen van onder andere RIBW Brabant gaan tijdens deze busstop graag met mensen in gesprek over onwetendheid en vooroordelen over psychische aandoeningen.

tags: ervaringsdeskundigheid, maatschappelijke co-producties

Lees meer >
socialrun16

Bedrijfsleven steunt RIBW Brabant met Social Run

11 augustus 2016

Met nog ruim een maand te gaan, is team RIBW Brabant hard aan het trainen voor de bijzondere estafetteloop Social Run. Van 23 tot en met 25 september loopt team RIBW Brabant in totaal 555 km voor het goede doel Samen sterk zonder stigma. Hiermee willen wij aandacht vragen voor stigmatisering in de psychiatrie. Om deze estafetteloop mogelijk te maken hebben wij bedrijven en organisaties gevraagd ons team te steunen voor deze bijzonder sportieve prestatie. De reacties zijn geweldig!



Lees meer >
HTH-logo-72dpi

Nieuwsbrief Howie the Harp juli 2016

2 augustus 2016

Vier keer per jaar verschijnt de digitale nieuwsbrief van Howie the Harp™ NL. Lees hier de tweede editie van juli 2016 met een succesverhaal van een student uit Tilburg. Op 3 oktober start in Tilburg de tweede lichting van de éénjarige opleiding tot ervaringsdeskundige.

tags: ervaringsdeskundigheid, Howie the Harp, RIBW Brabant

Lees meer >
afbeelding_kiemuur_luisterendoor

Groeispurt voor Het Kiemuur

27 juli 2016

Het Kiemuur is een voor iedereen gratis toegankelijke ontmoetingsinloop. In Tilburg zijn de bijeenkomsten nu fors uitgebreid met drie locaties.

tags: Het Kiemuur

Lees meer >
Carla Lasonder website

Carla Lasonder neemt afscheid als bestuurder RIBW Brabant

26 juli 2016

Per 1 november 2016 vertrekt Carla Lasonder als bestuurder bij RIBW Brabant. Zij neemt een nieuwe uitdaging aan als bestuurder van ouderenorganisatie Vivent in ‘s-Hertogenbosch.

tags: RIBW Brabant

Lees meer >
Omar met certificaat afgerond KREW Talent Program

"Welk beroep bij mij past ontdekte ik met hulp van mijn leer-werkcoach"

8 juli 2016

Omar studeerde aan de MBO-opleiding ICT toen hij ziek werd en werd opgenomen bij de GGZ. De behandeling sloeg aan en na een tijdje kreeg hij ontslag uit de instelling. Om hem thuis te helpen met de overgang en verder te bouwen aan een goede dagstructuur ging hij onder begeleiding aan de slag als medewerker groenvoorziening. Terwijl hij leerde omgaan met zijn kwetsbaarheden, realiseerde hij zich dat het misschien tijd was om andere keuzes in het leven te gaan maken. De leer-werkcoaches van KREW hielpen hem stappen zetten in de goede richting.

tags: werkprojecten KREW, zelfredzaamheid

Lees meer >
werkbezoek-Samenwerkende-Jeugdzorg-Specialisten

14 juli werkbezoek Samenwerkende Jeugdzorg Specialisten

21 juni 2016

Op donderdag 14 juli organiseert Samenwerkende Jeugdzorg Specialisten Midden-Brabant (SJS) een werkbezoek met het thema jeugdigen met psychische en/of psychiatrische problematiek.

tags: RIBW Brabant, Samenwerkende Jeugdzorg Specialisten Midden-Brabant

Lees meer >
Speak-en-Eat-on-Tour-ervaringsdeskundige-jongeren

Jongeren met ervaring in gesprek met Ministerie van VWS

15 juni 2016

Onlangs bezocht een groep jongeren met ervaring met jeugdhulp in Brabant in het kader van 'Speak & Eat on Tour' het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en Veiligheid en Justitie (VenJ) om met beleidsmedewerkers in gesprek te gaan.

tags: herstelondersteunende zorg, Samenwerkende Jeugdzorg Specialisten Midden-Brabant

Lees meer >
wijkbijeenkomst_ism_parochie

Voor elkaar zorgen in de wijk

10 juni 2016

Cliënten van RIBW Brabant team Tilburg Oost hebben zich op woensdag 8 juni vrijwillig ingezet om een samenzijn te verzorgen voor andere wijkbewoners met een behoefte aan wat extra ondersteuning.

tags: vrijwilligers, wijkgericht werken

Lees meer >
Infografic RIBW Brabant 2016 def2

2015 in beeld: directieverslag en infographic

10 juni 2016

Ons jaarlijkse directieverslag wordt dit jaar vergezeld door een infographic met feiten en cijfers over onze organisatie in 2015. Hiermee brengen we het voorbije jaar bij RIBW Brabant in één oogopslag in beeld. In het bijbehorende directieverslag blikken we met het verhaal achter de cijfers uitgebreider terug.

tags: RIBW Brabant

Lees meer >
Nills (36) werkt als begeleidingsmedewerker met ervaringsdeskundigheid

“Het is belangrijk om gerust gesteld te worden en vertrouwen te krijgen”

11 mei 2016

Sinds begin dit jaar zijn er vrijwilligers met ervaringsdeskundigheid aanwezig bij de informatie-, heroriëntatie- en intakegesprekken die (nieuwe) cliënten met de zorgbemiddelaars van RIBW Brabant houden. Een welkome aanvulling: deze vrijwilligers staan vanuit eigen ervaring  en betrokkenheid dicht bij de belevingswereld van de cliënt. Nills (36) werkt als begeleidingsmedewerker met ervaringsdeskundigheid mee aan dit project: “Ik heb zelf ook ooit aan de poort geklopt van de organisatie waar ik dertien jaar geleden in behandeling ging.”

tags: ervaringsdeskundigheid, herstelondersteunende zorg, RIBW Brabant

Lees meer >
Overhandiging Migo

Het Kiemuur ontvangt subsidie van het Maatschappelijk Innovatiefonds Gemeente Oisterwijk (MIGO)

21 april 2016

In de Oisterwijkse raadszaal werd dinsdagavond 19 april bekend gemaakt welke nieuwe vrijwilligersprojecten financiële steun krijgen van het Maatschappelijk Innovatiefonds Gemeente Oisterwijk (MIGO). Het Kiemuur is beloond voor hun idee, dat met het ontvangen geldbedrag kan worden uitgevoerd. Zo start op 29 april een Kunstexpo van talentvolle lokale kunstenaars in Den Boogaard in Moergestel dat mede met de bijdrage van het fonds gerealiseerd kan worden.

tags: herstelondersteunende zorg, Het Kiemuur

Lees meer >
kracht van samenwerken

De kracht van samenwerken

19 april 2016

Buro Maks, GGz Breburg, Novadic-Kentron, RIBW Brabant, SMO Breda en SMO Traverse werken samen op het vlak van ervaringsdeskundigheid. Samenwerken daar kun je binnen de zorg bijna niet omheen. Maar wat het nu oplevert voor cliënten, is niet altijd duidelijk. Vandaar dat wij dit inzichtelijk willen maken met een infographic.

tags: ervaringsdeskundigheid, maatschappelijke co-producties

Lees meer >
HTH-logo-72dpi

nieuwsbrief Howie the Harp

14 april 2016

Howie the Harp™ is een éénjarige opleiding voor ervaringsdeskundigheid. De opleiding combineert theorie met een half jaar praktijk. Iedereen die cliëntervaring heeft binnen de psychiatrie, verslavingszorg en/ of maatschappelijke opvang en die ondersteuning wil bieden aan kwetsbare mensen in de samenleving, kan aan de opleiding deelnemen. Howie the Harp heeft nu een eigen nieuwsbrief boordevol goed nieuws. 

tags: ervaringsdeskundigheid, Howie the Harp, RIBW Brabant

Lees meer >
presentatie

Expertmeeting - Familieparticipatie in de Korsakovzorg

31 maart 2016

Op vrijdag 8 april organiseert Vilans een Expertmeeting- Familieparticipatie in de Korsakovzorg in het Auditorium MCL in Leeuwarden. Het thema is gericht op het geven van handreikingen en tips aan zorgprofessionals om familieleden en naastbetrokkenen te bereiken en te betrekken.

tags: GGZ, naastbetrokkenen

Lees meer >
nieuwefotos_Carla (4)

duurzaam herstel door resultaatgerichte en integrale aanpak psychiatrische problematiek

31 maart 2016

Gezond zijn, zelfstandig wonen, naar je werk gaan, een stabiele financiële administratie hebben en afspreken met vrienden… Het klinkt vanzelfsprekend, maar voor mensen met een ernstige psychiatrische aandoening is het dat niet. “Wij helpen ze hun leven op orde te brengen door begeleiding en ondersteuning in een beschermde woonomgeving, zodat ze weer zo zelfstandig mogelijk kunnen functioneren”, aldus Carla Lasonder, voorzitter Raad van Bestuur RIBW Brabant. 

tags: resultaatsturing, RIBW Brabant

Lees meer >
MSS-1

Lancering website Maatschappelijk Steunsysteem Tilburg

30 maart 2016

Deze maand is de website van het Maatschappelijk Steunsysteem Tilburg, www.msstilburg.nl live gegaan.

tags: ervaringsdeskundigheid, maatschappelijke co-producties, RIBW Brabant

Lees meer >

Carla Lasonder spreker op internationaal congres over Accountable Care

30 maart 2016

De huidige ontwikkelingen in de zorg vragen om grote innovaties, waaronder een toekomstbestendige ICT-strategie. RIBW Brabant heeft digitale innovatie daarom hoog op de agenda staan. Carla Lasonder (voorzitter Raad van Bestuur) en Richard de Fijter (informatie- en innovatiemanager) gaven tijdens een studiereis naar de HIMSS (Healthcare Information and Management Systems Society) in de Verenigde Staten een presentatie over een nieuwe ICT-toepassing binnen onze zorg. 

tags: RIBW Brabant

Lees meer >
8uoverwerk

Kiemuur triggert creatieve breinen om mee te denken over stigmavermindering in de wijk

24 maart 2016

Op vrijdagnacht 18 maart boog een groep vrijwillige creatievelingen zich van 18:00 – 04:00 uur over een hulpvraag van het Kiemuur tijdens "8 uur overwerk". 

tags: Het Kiemuur, maatschappelijke co-producties, RIBW Brabant

Lees meer >
bijnbzetten2

Open dag RIBW Brabant in teken van gelijkwaardigheid

21 maart 2016

Dat gelijkwaardigheid centraal staat in de begeleiding van RIBW Brabant aan mensen met (ernstige) psychische problemen, was goed te merken tijdens de open dag op zaterdag 19 maart. Onze cliënten en medewerkers werkten nauw samen om belangstellenden een goede indruk te geven van ons werk. De dag werd georganiseerd in het kader van de Week van Zorg en Welzijn. Een nationaal initiatief om mensen kennis te laten maken met zorg- en welzijnsorganisaties in de buurt.

tags: ervaringsdeskundigheid, naastbetrokkenen, ontwikkeling&ontmoeting, RIBW Brabant

Lees meer >
20160319 prijsuitreiking sbb

Trots op titel beste leerbedrijf van Nederland 2015

21 maart 2016

Directeur van SBB André Timmermans riep RIBW Brabant uit tot beste leerbedrijf 2015 op 18 maart tijdens Skills Heroes in Amsterdam RAI. De jury verwoordde het als volgt: "In tijden van krimp investeert het winnende bedrijf stevig in het opleiden van vaste werknemers en studenten. Zo steekt RIBW Brabant veel energie in het stage- en opleidingsbeleid. In de complexe omgeving waarin de studenten werken is begeleiding essentieel en daaraan besteedt het bedrijf veel aandacht. Het uitgangspunt is de eigen kracht en verantwoordelijkheid van individueel talent. Dit loopt als een rode draad door de organisatie." 

tags: leren, RIBW Brabant, werkprojecten KREW

Lees meer >
Hoes, Isa Mark Uyl

Kom naar onze open dag op zaterdag 19 maart

17 maart 2016

Maak op zaterdag 19 maart kennis met de herstelondersteunende zorg die RIBW Brabant biedt aan mensen met psychische problemen. Op de Open Dag van RIBW Brabant vertelt Isa Hoes over haar moeilijke en mooie momenten met haar overleden manisch-depressieve man, Antonie Kamerling. Naast haar ervaringen bieden we een afwisselend programma met interactieve workshops waarin onze ervarings-deskundigen, begeleiders en cliënten voor je klaar staan.

tags: RIBW Brabant

Lees meer >
BaLaDe

In BaLaDe liggen de kansen voor het oprapen

25 februari 2016

Sinds najaar 2015 vormt De Kansenfabriek, een project om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt naar werk te begeleiden, een verbindende schakel tussen iedereen en alles in huis en in de wijk. In 2010 opende BaLaDe de deuren: een modern, multifunctioneel werk-, leer-, zorg- en welzijnscentrum van woningcorporatie Casade. Cliënten van RIBW Brabant en Prisma wonen er naast zelfstandig wonende ouderen. 

tags: maatschappelijke co-producties, RIBW Brabant, zelfredzaamheid

Lees meer >
wijklunch1

Gezamenlijke en smakelijke wijklunch

23 februari 2016

Op maandag 15 februari organiseerden vrijwilligers en medewerkers van RIBW Brabant samen met ContourdeTwern een wijklunch voor wijkbewoners en cliënten van RIBW Brabant. Met dit initiatief geeft RIBW Brabant op een laagdrempelige manier inhoud aan de verbinding met de wijk. Meer dan 60 bezoekers hebben de eerste wijklunch in wijkcentrum MFA De Poorten bijgewoond. 

tags: maatschappelijke co-producties, RIBW Brabant, sociale relaties, vrijwilligers

Lees meer >

Ervaringsdeskundigen houden collega's en cliënten spiegels voor

18 februari 2016

Zou ik dat ook zeggen als hij of zij naast me staat? Wat te doen met vooroordelen die je hebt over de mensen met wie je werkt? 

tags: ervaringsdeskundigheid, herstelondersteunende zorg

Lees meer >
testyvonne

RIBW Brabant bij de laatste genomineerden ‘Beste Leerbedrijf’ en ‘Beste Praktijkopleiders’

9 februari 2016

De sectorwinnaars van de verkiezing ‘Beste Leerbedrijf’ en ‘beste Praktijkopleider 2015’ van “Beroepsonderwijs Bedrijfsleven” zijn bekend. Acht sectorkamers met daarin vertegenwoordigers van onderwijs en bedrijfsleven hebben zich de afgelopen periode gebogen over de ingediende nominaties. Dit heeft geleid tot 8 genomineerde ‘Beste Leerbedrijven’ en 7 genomineerde ‘Beste Praktijkopleiders’. RIBW Brabant is één van de genomineerden!

tags: leren, RIBW Brabant, werkprojecten KREW

Lees meer >
Rene van Trijp

Inzet ervaringsdeskundige professionals geeft goede voorbeeld

10 januari 2016

RIBW Brabant vindt dat iedereen mee moet kunnen doen in de maatschappij: een belangrijke reden waarom er veel ervaringsdeskundigen werkzaam zijn. Onlangs werden we genoemd als een van de good practices van ‘Werkgevers gaan inclusief’, een programma van werkgeversvereniging AWVN dat werkgevers wil inspireren tot een inclusieve arbeidsmarkt. Welke voordelen zien we in het werken met ervaringsdeskundigen?

tags: ervaringsdeskundigheid, herstelondersteunende zorg, RIBW Brabant, werkprojecten KREW

Lees meer >
sjs

RIBW Brabant partner bij Samenwerkende Jeugdzorg Specialisten (SJS)

2 januari 2016

Vanaf januari 2016 sluit RIBW Brabant zich aan bij Samenwerkende Jeugdzorg Specialisten Midden-Brabant. (SJS). Chris van Geloven, relatiebeheerder: “Onze inspanningen voor jeugd op het gebied van beschermd wonen en begeleiding thuis is effectief gebleken. Onze samenwerking is officieel bekrachtigd. Dat zien wij als een waardevolle erkenning. Ik ben er trots op dat RIBW Brabant nu partner is van SJS!”

tags: maatschappelijke co-producties, RIBW Brabant, Wmo

Lees meer >
uitreiking Reëlle krachtenbundel

inspirerende levensverhalen verzameld in krachtenbundel

21 december 2015

Wethouders Hans Kokke (Tilburg), Margo Mulder (Heusden) en Marcelle Hendrickx (Tilburg) namen donderdag 17 december de Krachtenbundel in ontvangst tijdens een feestelijke bijeenkomst bij RIBW Brabant. Enkele wethouders uit de regio Hart van Brabant zijn op pad geweest om kwetsbare burgers van hun eigen gemeente persoonlijk te ontmoeten en hun levensverhalen vast te leggen.

tags: Wmo

Lees meer >
IMG_1638

kerstdiner voor vrijwilligers een groot succes

14 december 2015

Bijna 70 vrijwilligers zijn afgelopen donderdag samen met de cliënten die zij ondersteunen, door RIBW Brabant in het zonnetje gezet!

tags: maatschappelijke co-producties, RIBW Brabant, vrijwilligers

Lees meer >
20151119_Sinterklaas_Groepsfoto_MvW

Samen handen ineen voor Sinterklaas

19 november 2015

Mede dankzij donaties heeft RIBW Brabant een geweldig Sinterklaasfeest kunnen organiseren voor kinderen van cliënten en van medewerkers. Samen met het bedrijfsleven sloeg RIBW Brabant de handen ineen om in het Koning Willem II stadion 150 kinderen een feestelijke middag te bezorgen met de Sint, Pieten, muziek, snoepgoed en een mooi cadeautje.

tags: Wmo

Lees meer >
richardvierkant

Betere zorg door mobiel werken

9 november 2015

Zorg en ICT vinden elkaar steeds meer. Innovaties maken het werk van zorgmedewerkers effectiever en beter, waar cliënten weer de vruchten van plukken. Welke innovatieve ICT-toepassingen zijn mede door RIBW Brabant ontwikkeld en gaan binnenkort in de praktijk hun nut bewijzen?

tags: GGZ, resultaatsturing, RIBW Brabant

Lees meer >
gekkermaghetnietworden

Lancering website “Gekker mag het niet worden”

5 november 2015

Hoe vaak komt het niet voor dat iemand psychiatrische problemen ervaart en niet durft te vragen om hulp? Of niet weet waar die hulp te krijgen is? Familie, vrienden en andere naasten herkennen de signalen soms niet of weten niet wat ze kunnen doen. De nieuwe website www.gekkermaghetnietworden.nl van RIBW Brabant is speciaal voor mensen met psychiatrische problemen én hun naaste omgeving.

tags: ervaringsdeskundigheid, herstelondersteunende zorg, zelfredzaamheid

Lees meer >
Kiemuur vz

Het Kiemuur: vraagbaak in de wijk voor iedereen

30 oktober 2015

RIBW Brabant heeft een nieuw initiatief gestart in diverse wijkcentra en buurthuizen: Het Kiemuur. Dit is een vrij toegankelijke en laagdrempelige ontmoetingsplek, waar niet alleen onze eigen cliënten, maar alle wijkbewoners gemakkelijk binnen kunnen stappen voor ondersteuning, advies of een luisterend oor. De medewerkers van het Kiemuur weten waar ze het over hebben, vanwege hun eigen ervaring met lichamelijke of psychische klachten en/of verslaving.

tags: ervaringsdeskundigheid, herstelondersteunende zorg, Het Kiemuur, maatschappelijke co-producties

Lees meer >

Gezocht: 100 vrijwilligers!

26 oktober 2015

Samen aan de slag tegen stigma! Onder deze heldere naam starten wij met een campagne om 100 vrijwilligers te vinden die iets willen betekenen voor mensen met ernstige psychische problemen. Zij kunnen hun talenten inzetten op allerlei manieren. Een bijzonder project, dat ook bij externe financiers waardering krijgt.

tags: vrijwilligers

Lees meer >
cropped-header-dnggz

De Nieuwe GGZ zet in op kwaliteit

22 oktober 2015

"Het huidige zorgaanbod sluit niet aan bij de behoeften van mensen met psychische klachten. De geestelijke gezondheidszorg is te veel bezig met symptoombestrijding en te weinig met de zelfredzaamheid van de cliënt." zo stelt De Nieuwe GGZ. Deze nieuwe beweging lanceerde zichzelf afgelopen week met een pamflet en roept alle mensen die betrokken zijn bij de GGZ op om met elkaar in discussie te gaan, ideeën te verzamelen en visie te ontwikkelen om de GGZ toekomstbestendig te maken.

tags: GGZ, RIBW Alliantie

Lees meer >
werkwarenhuisvierkant_C_Rene van der Hulst

Social label: designproducten die ertoe doen

20 oktober 2015

RIBW Brabant gaat samenwerken met Stichting Social label voor een nieuwe productlijn die eind 2016 gelanceerd wordt. In de werkplaats van Piet Hein Eek presenteerde de stichting tijdens de Dutch Design Week op 18 oktober haar nieuwe partnership met RIBW Brabant en haar nieuwe productlijnen KOM (servies) en SHORT (kledinglijn).

tags: werkprojecten KREW

Lees meer >
beursvloer_2015

recordaantal matches tijdens Beursvloer Tilburg

15 oktober 2015

Tijdens de Beursvloer Tilburg 2015 is een recordaantal matches gemaakt tussen deelnemende bedrijven en maatschappelijke organisaties waaronder RIBW Brabant.

tags: maatschappelijke co-producties, RIBW Brabant, werkprojecten KREW

Lees meer >
Beste_Werkgevers_logo_2015 PNG

RIBW Brabant behoort tot de Beste Werkgevers van Nederland

8 oktober 2015

Dit hebben Effectory en Intermediair op dinsdagmiddag 6 oktober bekendgemaakt in Theater Amsterdam. Medewerkers beoordeelden RIBW Brabant in het werkgeversonderzoek met een gemiddelde score van een 7,4. Hiermee eindigt RIBW Brabant op een 31ste plek in de Top 50 in de categorie minder dan 1000 medewerkers en mag zich een jaar lang Beste Werkgever noemen.

tags: RIBW Brabant, vrijwilligers, werkprojecten KREW

Lees meer >
20150925_fotoBD_copyright_Jeroen de Jong_Beeld Werkt

Brabants Dagblad: ‘Ervaringsdeskundige en cliënt: heilzame tandem’

1 oktober 2015

Ze gingen beiden door het diepste dal. Nu helpt de een de ander op de weg omhoog. ‘Paola heeft aan een paar woorden genoeg’. Recentelijk verscheen in het Brabants Dagblad een interview met RIBW cliënt Maaike en senior ervaringsdeskundige Paola.

tags: ervaringsdeskundigheid, herstelondersteunende zorg, werkprojecten KREW

Lees meer >
Daisy en Chris

Snel weer op eigen benen

1 oktober 2015

Cliënt Chris: "Ik wil zo snel mogelijk weer op eigen benen staan". Zo snel mogelijk zelfstandig kunnen wonen, daar zijn we op gefocust. In magazine de Draad vertellen cliënten Daisy en Chris over wonen bij RIBW Brabant. 

tags: resultaatsturing, RIBW Brabant, zelfredzaamheid

Lees meer >
RIBW Brabant Lieve Louise

Opleidingscentrum Howie the Harp™ feestelijk geopend

17 september 2015

14 september opende RIBW Brabant op feestelijke wijze opleidingscentrum Howie the Harp™. “We zijn trots op onze keuze de opleiding in Tilburg aan te bieden. We hebben het volste vertrouwen dat het volgen van de opleiding zal bijdragen aan participatie in de maatschappij.” Carla Lasonder, voorzitter Raad van Bestuur: “Daarom bieden we afgestudeerden een baangarantie.” Wethouder Hans Kokke steunt dit initiatief van harte maar was helaas verhinderd. Ook hij is blij en trots met de mogelijkheid tot meer werkgelegenheid en participatie. “Hij wenst, net als wij, alle studenten veel succes en plezier en een goede toekomst!”

tags: ervaringsdeskundigheid, Howie the Harp, RIBW Brabant

Lees meer >
inspriatielokalen-205-2

samenwerken in een wijkteam, (be)valt dat?

15 september 2015

De RIBW Alliantie wil innovaties aanjagen en een podium bieden om praktische kennis te delen. Daarom worden bijeenkomsten georganiseerd voor RIBW-medewerkers die de praktijk elke dag ervaren. Het eerste InspiratieLokaal heeft als thema ‘Samenwerken in of met een wijkteam, hoe (be)valt dat?’. Wat vinden RIBW-medewerkers er nou van om te werken in of met een wijkteam?

tags: RIBW Brabant, werkprojecten KREW

Lees meer >

De kracht van cirkels

10 september 2015

Met de decentralisaties van de AWBZ, Jeugdzorg, Participatiewet en Passend onderwijs komt de verantwoordelijkheid voor een goede inrichting van het sociale domein voor de inwoners grotendeels bij de gemeentes te liggen. Dit heeft geleid tot samenwerkingsverbanden van welzijns- en zorgaanbieders. 

tags: maatschappelijke co-producties, RIBW Brabant, Wmo, zelfredzaamheid

Lees meer >
20150903_tenmiles

Cliënten lopen zich warm voor de Tilburg Ten Miles

3 september 2015

Een tiental cliënten van RIBW Brabant beproeft op zondag 6 september hun uithoudingsvermogen tijdens de Tilburg Ten Miles. Begeleidingsmedewerker en hardlooptrainer Ruud Brosens: “Aanstaande zondag de finish halen is voor hen de kers op de taart van een periode hard werken.”

tags: gezondheid

Lees meer >
poorten

Cliënten organiseren wijkbijeenkomst 'de Verrijkingsdag'

20 augustus 2015

Samenwerkende organisaties RIBW Brabant, GGZ Breburg, Novadic-Kentron en SMO-Traverse ondersteunen cliënten en ervaringsdeskundigen bij het tot stand brengen van 'de Verrijkingsdag'.
De organisatie en inhoud van dit nieuwe initiatief is clientgestuurd en wijkgericht. Het evenement vindt plaats op dinsdag 29 september in Wijkcentrum De Poorten en biedt cliënten die bezig zijn met hun persoonlijke ontwikkeling de gelegenheid om inspiratie op te doen en in contact te komen met anderen.

tags: ervaringsdeskundigheid, herstelondersteunende zorg, maatschappelijke co-producties, Wmo, zelfredzaamheid

Lees meer >
boris_web_klein

"Beschermd wonen gaf mij rust en vertrouwen"

14 augustus 2015

Boris ontving tijdelijk begeleiding van onze medewerkers via beschermd wonen en leerde stap voor stap omgaan met de problemen die hij in verband met autisme ervoer. “Omgaan met anderen bezorgde me spanning. Dan kon ik niet meer goed nadenken en trok ik me terug. Nadat het een aantal jaren geleden niet zo goed met me ging en ik emotioneel behoorlijk in de put raakte, ben ik in een woning van RIBW Brabant terecht gekomen.” 

tags: herstelondersteunende zorg, resultaatsturing, wonen, zelfredzaamheid

Lees meer >

Samen zorgen voor kwetsbaren in de maatschappij

28 juli 2015

Je hele leven verandert op het moment dat je te maken krijgt met psychiatrische problemen. Sommige mensen verliezen hierdoor hun werk, sociale relaties of andere persoonlijke rollen of bezittingen. Op initiatief van medewerkers van Team Oost starten we in samenwerking met Parochie De Goede Herder een proefproject waarin cliënten kunnen leren omgaan met rouwgevoelens. 

tags: maatschappelijke co-producties, vrijwilligers, Wmo

Lees meer >
tekgek

In gesprek over vooroordelen

21 juli 2015

Op sociaal festival Te gek!? wordt op zondag 20 september 2015 het boek 99keerandersdanjedenkt gepresenteerd. Dit is een bundeling van fragmenten uit gesprekken over vooroordelen, onwetendheid, bekendheid en eigen ervaringen met psychische aandoeningen. Paola van den Noordt, ervaringsdeskundig medewerker senior bij RIBW Brabant, werkte als ambassadeur van Samen Sterk Zonder Stigma ook mee aan dit project. 

tags: ervaringsdeskundigheid, herstelondersteunende zorg

Lees meer >
BW-logo-basis_2015_genomineerd

RIBW Brabant genomineerd voor Beste Werkgevers 2015

16 juli 2015

RIBW Brabant is enorm trots om op de lijst van genomineerden voor de Beste Werkgevers van Nederland 2015 te staan. Tevreden, betrokken en gedreven medewerkers zijn voor ons van groot belang: zij beïnvloeden immers rechtstreeks het succes van onze begeleiding.  

tags: RIBW Brabant

Lees meer >
Howie-the-harp-ribw-brabant

Opleidingscentrum Howie the Harp™* ook in Tilburg

9 juli 2015

De medewerkers van RIBW Brabant zetten zich dagelijks in om de zelfredzaamheid van onze cliënten te vergroten. Daarbij werken we onder andere met ervaringsdeskundig medewerkers. Onze visie op herstel bezegelen wij nu met de komst van een vestiging van opleidingscentrum Howie the Harp. In de loop van 2015 kunnen mensen met cliëntervaring in de psychiatrie zich hier laten opleiden tot professionele ervaringsdeskundige. Dit doen we in nauwe samenwerking met Pameijer, een organisatie die in de hele regio Rotterdam mensen met een (licht) verstandelijke beperking en/of psychische problemen ondersteunt. 

tags: ervaringsdeskundigheid, herstelondersteunende zorg, Howie the Harp

Lees meer >
RIBW Brabant scoort dikke voldoende

RIBW Brabant krijgt een dikke voldoende van medewerkers

2 juli 2015

De betrokkenheid van onze medewerkers is van groot belang voor onze organisatie. Om meer inzicht te krijgen in de feedback en ideeën van medewerkers én deze in te kunnen zetten om de organisatie te verbeteren, voert onderzoeksbureau Effectory een tweejaarlijks medewerkeronderzoek uit bij RIBW Brabant. Maar liefst 79,2% procent van de RIBW Brabant-medewerkers vulde het onderzoek dit jaar in, een respons die resulteerde in een gemiddelde score van een 7,4!

tags: RIBW Brabant, werkprojecten KREW

Lees meer >
RIBW Alliantie Hoewerkthet

Wegwijs in de Wmo met infographic psychiatrische begeleiding

29 juni 2015

RIBW Alliantie infographic maakt u wegwijs in het wat en hoe van psychiatrische begeleiding in de Wmo. Om welke mensen gaat het, welke ondersteuning wordt er geboden en wat levert dit op voor de samenleving? U krijgt snel inzicht in de uitgangspunten van de RIBW Alliantie, de positie in de keten en feiten en cijfers.

tags: RIBW Brabant, Wmo

Lees meer >
RIBW Brabant PaolaNoordt

RIBW Brabant biedt Tilburgers hulp in Maatschappelijk Steunsysteem (MSS)

25 juni 2015

Jaarlijks verhuizen mensen vanuit voorzieningen voor geestelijke gezondheidszorg, verslavingszorg en maatschappelijke opvang naar een eigen, zelfstandige woning. Dit doen ze met of zonder begeleiding. Maar met alleen een dak boven het hoofd is deze groep vaak niet voldoende geholpen. Met een maatschappelijk steunsysteem (MSS) ondersteunen RIBW Brabant, Novadic-Kentron, Thebe begeleiding en GGZ Breburg deze Tilburgers om weer deel te nemen aan het maatschappelijk leven.

tags: ervaringsdeskundigheid, herstelondersteunende zorg, RIBW Brabant, zelfredzaamheid

Lees meer >
20150618 donatie SamenSterkZonderStigma

RIBW Brabant doneert aan Samen Sterk Zonder Stigma

18 juni 2015

Tijdens het afscheidssymposium ‘De Regie bij Wie’ doneerden deelnemers een bijdrage aan Samen Sterk Zonder Stigma. Namens RIBW Brabant hebben Paola van den Noordt en Artie van Tuijn dit bedrag overhandigd aan Gerdien Rabbers, directeur Samen Sterk Zonder Stigma.

tags: ervaringsdeskundigheid, herstelondersteunende zorg, RIBW Brabant

Lees meer >
Keesomstraat (9) klein

Gezond op jezelf wonen

15 juni 2015

Zo snel mogelijk zelfstandig kunnen wonen. Onder dit motto opent RIBW Brabant op 1 juli een nieuwe locatie waar jongeren kunnen wonen met begeleiding, en ook een zelfstandigheidstraining krijgen. Robert van Baast, teammanager bij RIBW Brabant, over het wat en hoe van dit bijzondere woonproject.

tags: RIBW Brabant, wonen

Lees meer >

Veranderingen binnen Centra voor Activiteiten en Arbeid

11 juni 2015

De verschuiving van Nederland als verzorgingsstaat naar een participatiemaatschappij heeft consequenties op allerlei terreinen en dus ook voor RIBW Brabant. De overheid wil dat alle mensen daadwerkelijk onderdeel zijn van de samenleving. Dit sluit ook aan op onze visie. RIBW Brabant wil dat cliënten meedoen in de samenleving. Niet leven in de marge van het gewone leven, maar er middenin. Dat betekent ook leren, talenten ontwikkelen en werken. Liefst in een reguliere en betaalde baan en als dat niet lukt op een andere zinvolle manier.

tags: RIBW Brabant, werkprojecten KREW, Wmo

Lees meer >
invorm

Als de scheidslijn tussen cliënt en medewerker vervaagt

11 juni 2015

Invorm, het magazine van Transvorm over ontwikkelingen in zorg&welzijn in Noord-Brabant, sprak met Paola van de Noordt en René van Trijp. "Er is wat lef nodig om te beginnen met ervaringsdeskundigheid, maar RIBW Brabant laat zien dat het resultaat groot kan zijn."

tags: ervaringsdeskundigheid, herstelondersteunende zorg, Howie the Harp, RIBW Brabant

Lees meer >
carla vierkant def

Nadere kennismaking voorzitter Carla Lasonder

4 juni 2015

Sinds 1 mei  heeft RIBW Brabant een eenhoofdige Raad van Bestuur in de persoon van Carla Lasonder (46). Een bestuurder die bewust kiest voor een RIBW ‘nieuwe stijl’. Welke plannen horen bij deze nieuwe richting?

tags: RIBW Brabant

Lees meer >
howie_student

5 augustus voorlichtingsbijeenkomst Howie the Harp™ Tilburg

4 juni 2015

Ben je iemand met eigen ervaring in de psychiatrie of ken je iemand met deze achtergrond? Wil je jouw ervaring inzetten  om anderen te ondersteunen? Wil je toewerken naar een betaalde baan? Bezoek dan de informatie- bijeenkomst op woensdag 5 augustus. Je krijgt informatie over het opleidingscentrum van Howie the Harp, dat RIBW Brabant in samenwerking met Pameijer in september 2015 in Tilburg opent.

tags: ervaringsdeskundigheid, herstelondersteunende zorg, Howie the Harp

Lees meer >
Header4

Complimenten uit Den Haag voor onze ervaringsdeskundigen en cliënten

4 juni 2015

Onze collega’s van Stichting Anton Constandse uit Den Haag kwamen begin april naar Tilburg om meer te leren over hoe RIBW Brabant ervaringsdeskundigen inzet binnen haar organisatie.

tags: ervaringsdeskundigheid, herstelondersteunende zorg

Lees meer >
RVB (5)

Nieuwe voorzitter Raad van Toezicht RIBW Brabant

3 juni 2015

Pink van Veen is benoemd als nieuwe voorzitter van de Raad van Toezicht van RIBW Brabant.



Lees meer >

Wijkschakel stopt in huidige vorm

4 mei 2015

RIBW Brabant, Thebe, Schakelring, Maasduinen en Prisma bundelden in 2013 hun krachten vanwege grote veranderingen in de zorgsector. Samen startten zij het project Wijkschakel voor een nieuwe aanpak wat betreft zorg- en dienstverlening in drie gemeenten: Drunen, Waalwijk en Loon op Zand. Per 1 april jl. is besloten om Wijkschakel in deze vorm stop te zetten.

tags: wijkgericht werken, Wmo, zelfredzaamheid

Lees meer >
RIBW Brabant De Regie bij Wie 23 april 2015-5

Verslag symposium ‘De Regie bij Wie’ 23 april

30 april 2015

Met het symposium ‘De Regie bij Wie’ nam Artie van Tuijn op 23 april afscheid als bestuursvoorzitter van RIBW Brabant. Zorgdirecteuren, wetenschappers, ervaringsdeskundigen en politici schoven bij hem aan tafel in de Tilburgse Koepelhal om de stand van zaken in zorgland door te nemen. Dagvoorzitter Hanneke Groenteman leidde de middag terwijl ‘Lieve Louise en de fanfare’ de muzikale intermezzo’s verzorgde. Een verslag van deze dag met films en video's.



Lees meer >

Interview Artie van Tuijn in Brabants Dagblad

23 april 2015

Dat de oprichter en bestuursvoorzitter van RIBW Brabant deze week afscheid neemt, is het Brabants Dagblad niet ontgaan.



Lees meer >

Bij wie vind je welke ondersteuning?

10 april 2015

Sinds de ingang van de Wmo is er veel veranderd. Wie voor het eerst op zoek is naar zorg en ondersteuning bij een psychiatrische aandoening, heeft veel vragen. Het begint vaak met deze: bij wie moet ik zijn met mijn hulpverzoek? Dit is afhankelijk van welke soort ondersteuning je zoekt.



Lees meer >

‘Herstelprofessor’ uit Amerika op symposium op 23 april

2 april 2015

Het symposium heeft drie thema’s waarbij het thema ‘Randvoorwaarden voor participatie en verbinding met de samenleving’ een buitenlandse inleider kent. Professor Marianne Farkas uit Boston is grondlegger – volgens sommigen de goeroe - van de herstel- en rehabilitatiebenadering. Farkas werkt al 20 jaar in verschillende functies aan de implementatie van herstelondersteunende zorg in GGZ-organisaties in de Verenigde Staten. Zij kent dus niet alleen de theorie, maar ook de praktische kant van herstel.

tags: herstelondersteunende zorg

Lees meer >

Stap voor stap beginnen met hardlopen

1 april 2015

Beginnen met hardlopen kan best lastig zijn. Hoe ver, hard en lang moet je rennen? Cliënten van RIBW Brabant die zin hebben om in beweging te komen maar het moeilijk vinden om daar alleen aan te beginnen kunnen vanaf maandag 13 april april 2015 mee doen met begeleide hardlooptrainingen. Onder begeleiding van ervaren trainer Ruud Brosens kunnen ze wekelijks trainen in stadspark Het Wandelbos in Tilburg.

tags: gezondheid

Lees meer >
zaalvoetbal

Cliënten RIBW Brabant met vijf teams bij ‘Meer dan sport’-toernooi

25 maart 2015

Genoeg sportiviteit bij cliënten van RIBW Brabant: aanstaande vrijdag 27 maart doen er maar liefst vier zaalvoetbalteams en een zaalvolleybalteam mee met het ‘Meer dan sport-toernooi’ bij het Tilburg University Sports Center. Het toernooi is opgezet om de cliënten van verschillende zorgorganisaties uit de omgeving de kans te bieden om zich met elkaar te meten in een sportieve en begeleide omgeving.

tags: gezondheid

Lees meer >
Knipsel.JPGsympathike symposium regie bij wie

Programma symposium ‘de regie bij wie’

19 maart 2015

Op donderdag 23 april a.s. organiseert RIBW Brabant in de Tilburgse Koepelhal het symposium ‘de regie bij wie’, waarbij het gaat over mensen met ernstige psychiatrische beperkingen en sociale aansluiting. Sinds 1 januari 2015 vallen deze mensen onder de verantwoordelijkheid van de gemeenten. Tijdens het symposium gaan we op zoek naar nieuwe mogelijkheden die deze overgang biedt in het kader van volwaardig burgerschap en participatie. 

tags: Wmo

Lees meer >
howie_student

Voorlichtingsbijeenkomsten Howie the Harp™ Tilburg

16 maart 2015

Ben je iemand met eigen ervaring in de psychiatrie en/of verslavingszorg of ken je iemand met deze achtergrond? Wil je leren om deze ervaring op een professionele wijze in te zetten? Bezoek een van de informatiebijeenkomsten om meer te leren over het opleidingscentrum van Howie the Harp, dat RIBW Brabant in samenwerking met Pameijer in september 2015 in Tilburg opent.

tags: herstelondersteunende zorg, Howie the Harp

Lees meer >
20150211_NimrodErkendLeerbedrijf_LG

De Werkplaats: nu erkend leerbedrijf

9 maart 2015

Recent behaalde De Werkplaats het certificaat voor erkend leerbedrijf! Dit certificaat is uitgereikt door Fundeon, het kennis- en adviescentrum voor het opleiden en ontwikkelen van personeel in de bouw en infra. Begeleiders van deze werklocatie doorliepen hiervoor de benodigde cursussen en sloten deze af met een goede beoordeling.

tags: De Werkplaats

Lees meer >
week van de zorg en welzijn

Open dag 21 maart: RIBW Brabant dichtbij in de wijk

8 maart 2015

Nieuwsgierig naar ons bijzondere werkgebied? We nodigen u graag uit om een kijkje te komen nemen op zaterdag 21 maart tijdens de Dag van Zorg en Welzijn! Op diverse locaties in Waalwijk, Tilburg en Moergestel staan de deuren open.



Lees meer >
afbeelding_de_sluis_ribw_brabant

Terugkeervoorziening De Sluis

2 maart 2015

Terugkeervoorziening De Sluis is een woonproject van RIBW Brabant voor jongens. Deze jongens zijn in aanraking geweest met politie of justitie óf hebben grote kans daarmee in aanraking te komen door (gedrags)problemen.

tags: De Sluis, maatschappelijke co-producties

Lees meer >
ribw-brabant-elly-dela

Minidocumentaire cliënt Elly: “Ik blijf in mijzelf geloven”

2 maart 2015

Elly (56 jaar) is sinds enige jaren cliënt bij RIBW Brabant. Ze heeft een psychische aandoening en last van epileptische aanvallen. Desondanks zet ze zich al jaren enthousiast in als vrijwilliger. Dit doet ze onder andere voor Trainingscentrum ‘Vom Falorie’, dat gespecialiseerd is in het opleiden van psychiatrische hulphonden. Onlangs werd haar inzet beloond met een bijdrage van het DELA goededoelenfonds, dat een geldbedrag schonk aan het Trainingscentrum. In de minidocumentaire die DELA hierover heeft gemaakt vertelt Elly over haar weg naar herstel en inzet als vrijwilliger.

tags: ervaringsdeskundigheid, video

Lees meer >
artie_van_tuijn_ribw_brabant_176_132

“Wie wil er nou kilometers punniken of figuurzagen?”

25 februari 2015

Oprichter van RIBW Brabant Artie van Tuijn neemt na 28 jaar afscheid als bestuursvoorzitter. Een lange periode waarin veel gebeurde in de psychiatrische hulpverlening. Wat is volgens hem de kern van het werk van een RIBW? En hoe kan de organisatie inspelen op de toekomst? “Cliënten kunnen zelf prima aangeven wat hun doelen zijn.”

tags: RIBW Brabant, Wmo

Lees meer >
het_verschil_doelgerichte_begeleiding

Onderzoek cliënttevredenheid: goede scores in hectische tijd

21 februari 2015

Elke twee jaar houdt RIBW Brabant een cliënttevredenheidsonderzoek onder haar cliënten. Afgelopen herfst vulden ruim 250 mensen die ondersteuning of begeleiding ontvangen van onze RIBW een vragenlijst over beschermd wonen of over begeleiding thuis. Hoe waren de scores en vooral, wat is het vervolg erop? “Cijfers zijn cijfers: het gaat erom ze in een context te plaatsen en consequenties eraan te verbinden.”

tags: RIBW Brabant

Lees meer >

Resultaatsturing: zorgrijke én regelarme cliëntbegeleiding

17 februari 2015

Geen uitgebreide begeleidingsplannen en cliëntrapportages meer, maar sturen op duidelijke doelen die de cliënt op de korte termijn wil bereiken. Met dit doel voor ogen ontwikkelden medewerkers en ervaringsdeskundigen van RIBW Brabant samen met een adviesbureau een nieuwe begeleidingsmethode: resultaatsturing. Hiermee krijgt de cliënt meer grip op zijn bereikte resultaten en ontstaat er meer inzicht in hoeveel baat cliënten hebben bij onze zorg. Na de succesvolle pilot in 2014 gaat RIBW Brabant nu deze begeleidingsmethode in de hele organisatie toepassen. 

tags: resultaatsturing

Lees meer >
Wortelligence artikel 150116

De verborgen kracht van vrijwilligers

13 februari 2015

Janske van Gerven is als projectleider druk bezig om de rol van vrijwilligerswerk binnen RIBW Brabant verder te ontwikkelen. “Door meer met vrijwilligers te werken steken we nog meer in op participatie en volwaardig burgerschap voor onze cliënten. Daarnaast zetten we de deur graag open om mensen kennis te laten maken met de psychiatrie.”

tags: vrijwilligers

Lees meer >
20150205_SpeechJan_LG

In 2015 doet cliënt Jan weer mee

5 februari 2015

De Nieuwjaarsbijeenkomst eind januari was een inspirerende en interessante middag. We mochten ruim 150 medewerkers, vrijwilligers en cliënten ontvangen. Bestuursleden Carla Lasonder en Artie van Tuijn gingen in op de huidige ontwikkelingen in zorgland en de positie die RIBW Brabant hierin kan innemen. Hoogtepunt van de middag was echter de speech van cliënt Jan (65), die vertelde over de grote omslag in zijn leven.

tags: RIBW Brabant, zelfredzaamheid

Lees meer >
20150129_paolaSSZS

Goed gesprek als wapen tegen stigma

4 februari 2015

Praten met Bekende Nederlanders over je psychische klachten? Ervaringsdeskundig medewerker Paola van den Noordt doet dit regelmatig. Als ambassadrice voor de Stichting Samen Sterk zonder Stigma (SSZS) spreekt zij op allerlei plekken openlijk over haar klachten. “Ik hoop met mijn werk meer ruimte te kunnen maken voor kwetsbaarheid.”

tags: ervaringsdeskundigheid, zelfredzaamheid

Lees meer >
Angelique zelfstandig wonen

“Eindelijk weer mijn eigen stekkie”

2 februari 2015

Sinds 1 januari heeft de gemeente Tilburg nieuwe taken op het gebied van jeugd, werk en zorg. Door middel van een advertentiecampagne geeft de gemeente aandacht aan deze veranderingen en hoe mensen ermee omgaan. In huis-aan-huiskrant Stadsnieuws van 17 januari worden de ervaringen van een cliënt van RIBW Brabant belicht. Na een moeilijke periode in haar leven woont ze weer zelfstandig.

tags: wonen, zelfredzaamheid

Lees meer >
141128 mobiele vraagbaak VWS 230 br

Dating- en ontmoetingssite ‘Durf jij met mij?’

19 januari 2015

Ben je als cliënt op zoek naar vrienden om samen iets te ondernemen? Of durf je een stap verder te gaan en wil je een relatie of een date zoeken? Kijk dan eens op www.durfjijmetmij.nl,  een gratis toegankelijke dating/ontmoetingssite voor mensen met een psychiatrische aandoening. Sinds kort is RIBW Brabant aangesloten op dit platform: de site is nu beschikbaar voor al onze cliënten!

tags: maatschappelijke co-producties, zelfredzaamheid

Lees meer >

Efficiënter begeleiden door mobiele techniek

19 januari 2015

Nieuwe wetgeving in de zorg vereist dat zorginstellingen flexibel reageren op veranderingen in de markt. RIBW Brabant speelt hierop in door efficiënter te gaan werken met behulp van mobiele technieken. De tijd van onze medewerkers kan  hierdoor effectiever ingezet worden. 

tags: resultaatsturing, RIBW Brabant, zelfredzaamheid

Lees meer >
141128 mobiele vraagbaak VWS 230 br

Vragen over de Wmo

17 januari 2015

Vanaf 1 januari is er veel veranderd in de financiering en organisatie van de zorg en ondersteuning die wij bieden.

tags: Wmo

Lees meer >

Bij welk zorgmeldpunt kun je terecht?

16 januari 2015

Door een grote toename in zorgmeldpunten is het nogal lastig om zelf te beoordelen bij welk meldpunt je terecht kunt met jouw klacht of melding en welke meldpunten er nu allemaal precies zijn. ZorgWijzer.nl heeft een handig overzicht gemaakt van welke zorgmeldpunten er allemaal zijn en hoe en waarvoor ze je ze kunt benaderen.



Lees meer >
Artie_lowres 230 x 160

‘Versie 3.0 van onze zorg start dit jaar’

8 januari 2015

Hoe ziet RIBW Brabant haar rol in ‘het nieuwe zorgen’ onder de Wmo in 2015? We vroegen het bestuursvoorzitter Artie van Tuijn. In een persoonlijke boodschap gaat hij in op de sleutelwoorden van dit nieuwe jaar: de wijk, de kracht van de cliënt en zorgvernieuwing. En: noteer vast 23 april in uw agenda!

tags: resultaatsturing, RIBW Brabant, zelfredzaamheid

Lees meer >
Afbeelding_brochure_ribw_brabant

Onze nieuwe folders zijn uit

19 december 2014

De zorgwereld verandert en wij veranderen mee. We hebben twee vernieuwde folders: een voor cliënten en naastbetrokkenen, en een voor professionals. Actuele informatie, die inhaakt op de huidige ontwikkelingen en duidelijk uitlegt wat RIBW Brabant doet en hoe we zaken aanpakken.

tags: publicaties

Lees meer >
partners samenwerking ervaringsdeskundigen

Ervaringsdeskundigen: samen weten we meer!

27 november 2014

Ervaringsdeskundigheid en kennis over herstel is goud waard voor organisaties als RIBW Brabant. Daarom gaan we samenwerken met 7 andere Brabantse organisaties op deze gebieden. Immers: samen weet je meer dan alleen.

tags: herstelondersteunende zorg, maatschappelijke co-producties

Lees meer >
nell_schoenmakers_ontmoet_client_ribw_brabant

Raadslid maakt kennis met cliënten RIBW Brabant

21 november 2014

Eind november bezocht het Tilburgse raadslid Nell Schoenmakers (van partij ‘Lijst Nell Schoenmakers’) cliënten van RIBW Brabant tijdens een van haar werkbezoeken.

tags: video

Lees meer >
beschut werken in Tilburg 230br

'Anders' beschut werken in Tilburg

29 oktober 2014

De gemeente Tilburg komt met een alternatief voor beschut werk. Daar liggen vooral sociale redenen aan ten grondslag, laat de Tilburgse beleidsmedewerker Arbeidsmarkt Marc Bevers weten.

tags: werkprojecten KREW

Lees meer >
afbeelding_kledingwinkel_ribw_brabant

Jong @work: hét adres voor betaalbare kleding!

29 juni 2014

De kledingwinkel van jong @work doet het prima! De winkel is onderdeel van het project van RIBW Brabant waarbij jongeren werkzaam zijn in een tweedehands kledingwinkel. Dit project is erop gericht op jongeren zelfredzaam te maken. Een echte omgeving met een serieus doel helpt daarbij.

tags: werkprojecten KREW, zelfredzaamheid

Lees meer >
interviewzorgacademie2014

Wat heeft RIBW Brabant met ROC Tilburg?

28 april 2014

De zorgacademie Midden-Brabant publiceerde een interview met Tiny Leeuwis, coördinerend begeleider RIBW Brabant & Bart van Ierland, student verpleegkunde ROC Tilburg.



Lees meer >
«
<
1
2
3
4
5
..
>
»

Nieuws filter

Filter op onderwerp:
kies een onderwerp
werkprojecten KREW
herstelondersteunende zorg
Wmo
resultaatsturing
zelfredzaamheid
autisme
De Werkplaats
wijkgericht werken
maatschappelijke co-producties
wonen
gezondheid
RIBW Brabant
De Sluis
video
Howie the Harp
ervaringsdeskundigheid
vrijwilligers
publicaties
GGZ
RIBW Alliantie
nieuws van cliëntenraad
zorgapps
sociale relaties
leren
vacature
ontwikkeling&ontmoeting
naastbetrokkenen
Het Kiemuur
Samenwerkende Jeugdzorg Specialisten Midden-Brabant
Filter op jaartal:
kies een jaartal
2020
reset >