Afgelopen maanden is voor mij een bewogen periode geweest. In februari werd mijn moeder voor de 4e keer in drie maanden tijd opgenomen in het ETZ met zware longproblemen. Een dag na haar ontslag werd de eerste Nederlandse patiënt die opgenomen was met het coronavirus bekendgemaakt. Deze persoon was opgenomen op de afdeling waar een dag eerder mijn moeder nog gelegen had. Dat er veel zou gaan veranderen was op dat moment voor mij en mijn familie wel duidelijk. Maar wat zou dat voor mijn werk als ervaringsdeskundige binnen een wijkteam met groepswoningen inhouden? Zou ik niet wel heel erg veel risico gaan lopen het virus op te lopen en het daardoor (indirect) over te kunnen dragen op mijn kwetsbare moeder?
Coronaquiz
Nadat er vanuit de organisatie richtlijnen kwamen voor ons als team met groepswoningen hebben wij deze middels een brief en een persoonlijk gesprek met onze groepsbewoners gedeeld. Ik heb gezien dat het voor onze cliënten erg lastig was om de maatregelen die RIBW hanteert voor teams met groepswoningen na te leven. Er was te weinig bewustwording. Tijdens een van de eerste corona-overleggen werd dit signaal door meerdere collega’s gedeeld. Voor de grap flapte ik eruit dat ik wel een quiz zou verzinnen om ze er meer mee bezig te laten zijn. Ik vond het leuk om de quiz te maken en het bleek nog best een goed idee te zijn. Zowel collega’s als bewoners gingen er mee aan de slag! Het heeft bijgedragen aan meer bewustwording.
Goed voor elkaar zorgen
Begeleidingsafspraken gaan zoveel mogelijk gewoon door met 1,5 meter afstand in achtneming. Onze BW-cliënten worden dagelijks gebeld door de thuiswerkers voor een gezondheidscheck en worden dagelijks bezocht waarbij ze bevraagd worden op coronaklachten. Omdat de meeste cliënten niet meer naar dagbesteding kunnen is dit gemis vaak onderwerp van gesprek met begeleiding. Het Kiemuur wordt gemist. We bieden ondersteuning om de Kiemuren via Zoom bij te kunnen wonen voor zolang het duurt. Tot die tijd maken we veel extra wandelingen, spelen een spelletje of kletsen gewoon gezellig wat. Wat als heel positief ervaren wordt is de nieuwe mogelijkheid om eten te bestellen bij restaurant Waanzinnig. Heel wat bewoners van onze groepswoningen smullen van deze heerlijke en gezonde gerechten van Waanzinnig. Wat een uitkomst! Binnen het team maken we nu meer tijd voor elkaar vrij omdat we allemaal op onze eigen manier met de vele veranderingen moeten en willen omgaan. We zorgen goed voor elkaar en dat vind ik zo fijn!
Angst om te besmetten
Vanwege mijn werk neem ik het social distancing erg serieus. Op mijn werk wil ik zoveel en zo lang mogelijk er staan voor onze cliënten. Ik houd natuurlijk ook in het contact met de cliënten de 1,5 meter afstand aan. In het begin heb ik wel benoemd waarom het voor mij zo belangrijk is dat iedereen zichzelf hieraan houdt, omdat veel mensen net als ik een zeer kwetsbaar persoon in hun leven hebben waarvoor ze de angst hebben dat deze besmet raakt. Cliënten hebben hier veel begrip voor. Ik zie het maatschappelijke belang van ons werk en heb dit ook uitgelegd aan mijn dierbaren. Ik ben vrijgezel. Als ik thuis ben, ben ik zoveel mogelijk thuis en alleen. Mijn moeder zie ik daardoor alleen vanachter het glas in de tuin. We bellen wel heel vaak. Ze maakt het gelukkig erg goed en we kijken allebei uit naar het moment dat we elkaar weer kunnen knuffelen.