lijst (66)

«
<
1
2
3
4
5
..
>
»
Gefilterd op: "ervaringsdeskundigheid"

Buurtpreventie leert omgaan met verward gedrag

1 oktober 2019

Onlangs leerden buurtpreventieteams uit Tilburg Noord hoe te anticiperen op verward gedrag door deel te nemen aan een workshop over de cursus Mental Health First Aid (MHFA). Monique Knapen, omgevingsmanager Tilburg Noord, organiseerde een avond waarin RIBW Brabant samen met R-Newt, het Politieteam Groene Beemden en non-profit organisatie MEE, ieder een workshop verzorgde. 

tags: ervaringsdeskundigheid, RIBW Brabant

Lees meer >
Esther, oud-student en coach Howie Brabant

Howie the Harp Brabant en ROC Zadkine starten 20 september met opleiding MOED

2 juli 2019

Howie the Harp biedt in co-productie met ROC Zadkine de opleiding MOED (Medewerkers Opleiding tot ErvaringsDeskundige) aan. Deze eenjarige opleiding  op MBO-4 niveau leidt medewerkers in de zorg- en welzijnssector op tot ervaringsdeskundige. De opleiding biedt hen de kans om hun eigen ingrijpende levenservaring om te zetten in de benodigde kennis en deskundigheid om anderen te helpen. Hiermee onderscheiden zij zich van klassiek opgeleide hulpverleners. 20 september start de opleiding MOED bij Howie the Harp Brabant.

tags: ervaringsdeskundigheid

Lees meer >
Joris, trainer met ervaringsdeskundigheid

Is de cursus 'Hulpverlener met ervaring' iets voor jou?

18 juni 2019

Over enkele weken start de oriëntatieatiecursus 'Hulpverlener met ervaring' weer. De cursus is bedoeld voor hulpverleners binnen de ggz die zich willen oriënteren op het inzetten van eigen ervaringen met herstel in hun werk. Herkenbaar? Ontdek of het iets voor jou is!

tags: ervaringsdeskundigheid

Lees meer >
Nando van Gemert

Succesvolle samenwerking UWV en RIBW Brabant

10 mei 2019

In samenwerking met UWV WERKBedrijf biedt RIBW Brabant re-integratie trajecten ‘Werkfit maken’ en ‘Naar Werk’ aan mensen die een WIA-, WAO- of Wajong- uitkering ontvangen. Deelnemers worden een half jaar intensief geschoold om uiteindelijk door te kunnen stromen naar een betaalde baan als ervaringsdeskundig professional. De resultaten zijn veelbelovend.

tags: ervaringsdeskundigheid, maatschappelijke co-producties

Lees meer >
Kopie van afbeelding bij samenvatting website Paul het kiemuur

Opening 20e Kiemuur: "Met een luisterend oor en begrip kom je een heel eind."

11 januari 2019

Marijo Immink (Wethouder Wmo, Welzijn, Jeugd en Sport, gemeente Goirle ) mengt zich tussen de bezoekers en geeft ze stuk voor stuk een handje voor een korte kennismaking. In Mainframe in Goirle, in de zitkamer en in de grote zaal hangen ballonnen en slingers en op de achtergrond hoor je de piano spelen. De opening van het 20e Kiemuur in de regio Hart van Brabant is bijna een feit. In de ruimte waar Het Kiemuur zelf elke woensdag zal plaatsvinden is het druk want daar maakt de Lokale Omroep Goirle opnames van Marie-Louise (Bij Wies) en Sandra (Het Kiemuur).

tags: ervaringsdeskundigheid, herstelondersteunende zorg, Het Kiemuur, maatschappelijke co-producties, RIBW Brabant, sociale relaties

Lees meer >
afbeelding bij samenvatting website Paul het kiemuur

“Ik kan écht mezelf zijn tijdens Het Kiemuur.”

21 december 2018

Het Kiemuur is een wekelijkse bijeenkomst in de wijk, dicht bij bewoners. Voor iedereen die contact of advies zoekt. Er zijn in de regio Hart van Brabant 19 Kiemuren, in januari start in Goirle het twintigste Kiemuur. Paul Coolen bezoekt al ruim anderhalf jaar trouw Het Kiemuur in Hilvarenbeek: “Samen creëren we een fijne, veilige omgeving. We groeien samen. Dat is heel speciaal.”

tags: ervaringsdeskundigheid, herstelondersteunende zorg, Het Kiemuur, maatschappelijke co-producties

Lees meer >
afbeelding bij samenvatting Het Kiemuur Kookt

“Door gastvrijheid groeien mensen”

26 november 2018

Bij Het Kiemuur vinden bezoekers een luisterend oor – laagdrempelig en kosteloos. Het Kiemuur wordt geleid door ervaringsdeskundigen van RIBW Brabant. Vanuit de visie dat koken en eten verbindt, is – naast het reguliere Kiemuur, waar het gesprek centraal staat – Kiemuur Kookt ontstaan. Rachel Borghaerts, ervaringsdeskundige bij RIBW Brabant en initiatiefneemster van Kiemuur Kookt: “Door gastvrijheid groeien mensen. Dat zie je echt gebeuren. Mensen voelen zich veilig en krijgen hoop.” 

tags: ervaringsdeskundigheid, Het Kiemuur, maatschappelijke co-producties, sociale relaties, wijkgericht werken, zelfredzaamheid

Lees meer >
Rachel Quiet 500

"De kracht die ik nu voel, had ik nooit gehad zónder die ervaring."

6 november 2018

Op Wereldarmoededag in 2013 en in 2016 verscheen de armoedeglossy Quiet 500, als tegenhanger van de Quote 500.

tags: ervaringsdeskundigheid, maatschappelijke co-producties

Lees meer >
website afbeelding bij samenvatting Renda

“Als ik niet lekker in mijn vel zit, heb ik liever ook geen contact”

17 oktober 2018

Het jaarlijkse Renda event voor woningcorporaties van donderdag 11 oktober ging over de identiteit van de huurder. RIBW Brabant en WonenBreburg verzorgden er samen de deelsessie: ‘Omgaan met verward gedrag: advies van een ervaringsdeskundige’. Aan de hand van een casus zijn er tips en tricks uitgewisseld over het omgaan met deze kwetsbare groep bewoners. Er was veel animo voor de sessie, bekijk ook deze bondige film waarin we laten zien waar we eerder samenwerkten.

tags: ervaringsdeskundigheid, maatschappelijke co-producties, wijkgericht werken

Lees meer >
Collin film wijk WBB

Ervaringsdeskundige slaat een brug tussen ons en onze huurders

4 september 2018

Woningcorporatie WonenBreburg maakt gebruik van de ervaringsdeskundigen van RIBW Brabant. Collin Hoefnagel zet als senior ervaringsdeskundige zijn eigen ervaringen als hulpverlener én cliënt in, om zo aansluiting te vinden bij mensen die zorg nodig hebben. Bij WonenBreburg geeft Collin huismeesters en woonconsulenten inzicht in de belevingswereld van deze huurders, waardoor het contact beter verloopt. Hoe Collin dat doet ziet u in een bondige film.

tags: ervaringsdeskundigheid, maatschappelijke co-producties, wijkgericht werken

Lees meer >
howiedoit

Ervaringsdeskundige in Tilburgse Koerier

27 januari 2018

Van school gestuurd, drugsgebruik, ontslagen.. In de Tilburgse Koerier vertelt ervaringsdeskundige Martijn  openhartig over zijn moeizame jongere jaren. 

tags: ervaringsdeskundigheid

Lees meer >
Onze-aanpak--Werken-met-de-kracht-van-ervaring-vierkant

Werken met de kracht van ervaring

21 december 2017

Ervaringsdeskundigen bieden andere ondersteuning dan professionals. Zij geven een extra dimensie aan de begeleiding omdat ze vanuit eigen ervaring spreken.

tags: ervaringsdeskundigheid

Lees meer >
Het-Kiemuur-pagina-vierkant

Het Kiemuur: wijkinloop voor iedereen

21 december 2017

Op zoek naar contact, steun en advies in de buurt? Kom dan naar Het Kiemuur, een wekelijkse bijeenkomst dichtbij huis, geleid door ervaringsdeskundigen. Gratis, zonder wachtlijst, geen papiertje nodig! 

tags: ervaringsdeskundigheid, Het Kiemuur

Lees meer >
De ervaringsdeskundigen van RIBW Brabant zijn bruggenbouwers

Cursussen

21 december 2017

De ervaringsdeskundigen van RIBW Brabant zijn getraind om hun eigen ervaringen in de psychiatrie in te zetten voor anderen. Zij zijn bruggenbouwers. Dankzij hun ervaringen zijn zij in staat verbinding te maken met zowel cliënten als collega’s. De ervaringsdeskundigen bieden aan diverse organisaties deze vernieuwende kijk op zaken. Onder andere met 29 verschillende cursussen op maat, maar ook met de standaard trainingen zoals Mental Health First Aid (MHFA) en Hulpverlener met Ervaring. Professionals van vele organisaties volgden deze laatste training en delen hun ervaringen.

tags: ervaringsdeskundigheid

Lees meer >
Afgestudeerden HtH klas II

2e lichting Howie the Harp behaalt certificaat en betaalde baan

7 november 2017

Vorig jaar oktober startte lichting II in opleidingscentrum Howie the Harp™ Tilburg en een jaar later zijn 15 studenten geslaagd. Donderdag 2 november kregen zij hun certificaat uitgereikt. Studenten met een kwetsbaarheid en (grote) afstand tot de arbeidsmarkt volgden een traject van een jaar waarin ze een volwaardige opleiding succesvol hebben afgerond. Ze hebben nu een betaalde baan als ervaringsdeskundig medewerker. In november starten ze 24 uur in de week voor een periode van een half jaar. 

tags: ervaringsdeskundigheid, Howie the Harp, leren

Lees meer >
Verrijkingsdag_2017_Samen_in_Verbondenheid

Verrijkingsdag 2017 'Samen in Verbondenheid'

8 september 2017

Kom donderdag 28 september naar de 3e Verrijkingsdag in Wijkcentrum De Poorten in Tilburg! Cliënten, vrijwilligers en professionals van diverse zorgorganisaties zetten zich weer in om een bruisende, leuke en leerzame dag te verzorgen.

tags: ervaringsdeskundigheid, herstelondersteunende zorg, maatschappelijke co-producties, RIBW Brabant

Lees meer >
Verrijkingsdag_2017_Samen_in_Verbondenheid

Verrijkingsdag 2017 'Samen in Verbondenheid'

8 september 2017

Donderdag 28 september vindt de 3e Verrijkingsdag plaats in Wijkcentrum De Poorten in Tilburg! Cliënten, vrijwilligers en professionals van diverse zorgorganisaties zetten zich weer in om een bruisende, leuke en leerzame dag te verzorgen.

tags: ervaringsdeskundigheid, herstelondersteunende zorg, maatschappelijke co-producties, RIBW Brabant

Lees meer >
ervaar je iegen kracht

Folder 'Herstellen? Cursussen waarmee je verder komt'

24 augustus 2017

Ervaringsdeskundigen van Het Kiemuur geven deze herstelgerichte cursussen. Zij doorliepen zelf een herstelproces vanwege levensontwrichtende ervaringen. De cursussen ondersteunen je zodat jij je vrij voelt om stappen te zetten in jouw proces. 

tags: ervaringsdeskundigheid, herstelondersteunende zorg, Het Kiemuur

Lees meer >

Opleiding tot ervaringsdeskundige start weer in 2018!

30 juli 2017

Heb je ervaring in de psychiatrie en wil je deze benutten om anderen te ondersteunen? In maart 2018 starten we in Tilburg weer met Howie the Harp, een eenjarige opleiding tot professioneel ervaringsdeskundige!

tags: ervaringsdeskundigheid, Howie the Harp, leren

Lees meer >
Stigma_bustour

Aandacht voor stigma tijdens CZ Tilburg Ten Miles

25 juli 2017

RIBW Brabant doet mee aan de CZ Tilburg Ten Miles op zaterdag 2 en zondag 3 september. Verschillende teams, die bestaan uit medewerkers en cliënten, nemen gezamenlijk deel aan de wandeltocht en/of de wedstrijd op zondag. Bovendien is RIBW Brabant, samen met Zorgbelang Brabant, aanwezig in een opvallende bus om aandacht te vragen voor leven met een psychische aandoening.

tags: ervaringsdeskundigheid, RIBW Brabant

Lees meer >
Howie_the_Harp_cursisten_sq

Opleiding Howie the Harp start weer in 2018

24 juli 2017

In maart 2018 starten we in Tilburg weer met deze eenjarige opleiding tot professioneel ervaringsdeskundige. Deze is bedoeld voor iedereen die ervaring heeft in de psychiatrie en deze wil benutten om anderen te ondersteunen.

tags: ervaringsdeskundigheid, Howie the Harp

Lees meer >
Stigma_bustour

Tilburg Ten Miles, doe jij ook mee?

19 juli 2017

RIBW Brabant ziet de CZ Tilburg Ten Miles als de ideale manier om mensen sportief bij elkaar te brengen. Deelnemers kunnen onder andere op zaterdag meedoen aan de wandeltocht en op zondag aan het hoofdonderdeel de Ten Miles. Nieuw dit jaar: bezoek de Stigmabus!

tags: ervaringsdeskundigheid, gezondheid, RIBW Brabant

Lees meer >
Sanne_Marcel_square

Gewoon in gesprek gaan

11 juli 2017

“Ik bekijk eigenlijk nooit meer vooraf een dossier voor de diagnose”, zegt begeleider Sanne. Het gaat om de mens erachter. 

tags: ervaringsdeskundigheid, RIBW Brabant

Lees meer >
afbeelding maak kennis met ribwb brabant-2

Webmagazine 'Maak kennis met RIBW Brabant'

4 juli 2017

Wat onderscheidt ons op dit vakgebied van andere zorgaanbieders? Lees dit magazine!

tags: ervaringsdeskundigheid, herstelondersteunende zorg

Lees meer >
Folder Hulpverlener met ervaring

Nieuw: Cursus Hulpverlener met ervaring

30 juni 2017

Ontdek met deze cursus of jij als hulpverlener je eigen ervaringen met herstel wilt inzetten! Als je zelf ook ervaring hebt met psychische kwetsbaarheid, wil je wellicht onderzoeken of je deze bewust kunt en wilt inzetten in je hulpverlenende functie. Deze oriëntatiecursus bied je de handvatten om dit te ontdekken.

tags: ervaringsdeskundigheid, herstelondersteunende zorg, RIBW Brabant

Lees meer >
Bacha_ Lysanne_ED

"Samen optrekken levert beter inzicht op"

23 juni 2017

Bij RIBW Brabant werken ervaringsdeskundigen en begeleiders samen om cliënten te helpen herstellen van hun psychische kwetsbaarheid. Bacha Toumi en Lysanne van Vugt trekken hierin regelmatig samen op. Bacha is ervaringsdeskundige, Lysanne werkt als begeleidingsmedewerker.

tags: ervaringsdeskundigheid, herstelondersteunende zorg, RIBW Brabant

Lees meer >
Bacha_ Lysanne_ED

Met hart en hoofd bij de cliënt zijn

23 juni 2017

Weten vanuit ervaring én vanuit studie is een sterke combinatie. Daarom werken sinds 3,5 jaar ervaringsdeskundigen en begeleiders bij RIBW Brabant samen bij de ondersteuning  van cliënten. Zo completeren we elkaars kennis en kunde, vertellen Bacha Toumi, ervaringsdeskundige en Lysanne van Vugt, begeleidingsmedewerker.

tags: ervaringsdeskundigheid, herstelondersteunende zorg

Lees meer >
Marieke_Ostendorf_

Ervaringsdeskundigheid: prachtig en taboedoorbrekend

14 juni 2017

Voor veel organisaties is het nog een brug te ver: werken met ervaringsdeskundigen. Niet voor ons. Sterker nog, het past juist prima binnen onze visie op herstel. Daarom startten we zo’n 3,5 jaar geleden met de inzet van ervaringsdeskundigheid. Intussen is het in de genen van onze organisatie verankerd. Waarom deze duidelijke keuze en wat levert het op voor cliënten en de organisatie?

tags: ervaringsdeskundigheid, herstelondersteunende zorg

Lees meer >
Howie_the_Harp_congres_juni

29 juni: Howie the Harp-congres 'Ervaring werkt'

12 mei 2017

De Howie the Harp™-opleiding tot ervaringsdeskundige bestaat vijf jaar in Nederland! Dat wordt gevierd met een congres op 29 juni in Arnhem. Dit congres staat in het teken van 'Ervaring werkt' en is bijzonder interessant voor professionals die op zoek zijn naar mogelijkheden voor mensen met een psychiatrische en/of verslavingsachtergrond.

tags: ervaringsdeskundigheid, Howie the Harp, RIBW Brabant

Lees meer >
Nieuwe_Basis_online_lezen

Lees online ons magazine Basis

4 mei 2017

Tot voor kort was Basis een blad voor medewerkers en cliënten van RIBW Brabant. Het magazine wordt goed gewaardeerd: er kwam steeds meer vraag vanuit de wijkteams om het breder te verspreiden. Vandaar dat het nieuwste nummer ook is bedoeld voor naastbetrokkenen, buurtbewoners en familie, gemeentes en andere zorgorganisaties. Basis is nu ook online te lezen!

tags: ervaringsdeskundigheid, herstelondersteunende zorg, Howie the Harp

Lees meer >
Paola_video_verward_gedrag

‘Herstellen van verward gedrag is goed mogelijk’

2 mei 2017

Agressie en gevaarlijke situaties: daar denken veel mensen als eerste aan bij de term ‘verward gedrag’. Maar de werkelijkheid is anders: bij het merendeel van de mensen met dit gedrag is juist helemaal geen sprake van gevaar. Daarom vertelt Paola van den Noordt, ervaringsdeskundig projectleider bij RIBW Brabant, haar eigen verhaal in een video van het landelijk Schakelteam Personen met verward gedrag.

tags: ervaringsdeskundigheid, RIBW Brabant

Lees meer >
Autismemarkt_RIBW_Brabant

Terugblik informatiemarkt Autisme

14 april 2017

Wat wil je weten over autisme? Elke vraag rondom dit onderwerp kon worden gesteld op de Informatiemarkt Autisme, die 30 maart plaatsvond in wijkcentrum De Symphonie in Tilburg. Diverse organisaties vertelden over hun hulpverlening op gebied van onderwijs, werk, wonen, vrije tijd, behandeling en relaties. Ook RIBW Brabant was present met een informatiestand en een lezing van Tjeu van der Linden: ooit begonnen als cliënt en intussen zelf hulpverlener bij ons.

tags: autisme, ervaringsdeskundigheid

Lees meer >
Sandra

Nieuwe blog van Sandra

14 april 2017

Sandra, ervaringsdeskundig medewerker bij team Het Kiemuur, schrijft in deze blog over haar werk en hoe nieuwe situaties hierin haar steeds verder helpen in haar ontwikkeling. Ze vertelt over hoe het komt dat ze beter durft te praten over wie ze is en wat haar bezig houdt. Zelfs over haar ervaringen is ze heel open, maar wel steeds binnen haar grenzen. Lees haar nieuwe blog hier. 


tags: ervaringsdeskundigheid, herstelondersteunende zorg, Het Kiemuur, ontwikkeling&ontmoeting, wijkgericht werken

Lees meer >
autismeweek tilburg-2

30 maart: Autisme informatiemarkt 

22 maart 2017

Heb jij autisme of ken je iemand met autisme? Op donderdagavond 30 maart is er in Tilburg een gratis toegankelijke informatiemarkt over autisme. Iedereen die meer over het onderwerp wil weten is van harte welkom! Op de infomarkt vind je stands van zorgorganisaties die je alles kunt vragen over hun hulpverlening. Ook zijn er diverse presentaties van mensen die ervaring hebben met autisme. Vanuit RIBW Brabant vertelt Tjeu van der Linden over zijn weg van 'cliënt met ASS' naar ervaringsdeskundig medewerker bij RIBW Brabant.

tags: autisme, ervaringsdeskundigheid, herstelondersteunende zorg

Lees meer >
Hoop geven aan jezelf of aan elkaar

Hoop geven aan jezelf of aan elkaar

16 december 2016

Het Kiemuur organiseert 20 december de themabijeenkomst 'met elkaar naar de feestdagen toe'.

tags: ervaringsdeskundigheid, Het Kiemuur

Lees meer >
logo-kiemuur-RGB

workshop schrijven

1 december 2016

Wil jij goed kunnen schrijven over je ervaringen? En wil je (weer) iets gaan doen met je wens om te schrijven? Kom dan woensdag 14 december naar Het Kiemuur. 

tags: ervaringsdeskundigheid, Het Kiemuur

Lees meer >
Tjeu van der Linden en Sandra Eradus c Marie-Thérèse KierkelsBeeld Werkt

In één jaar van cliënt naar ervaringsdeskundige

18 november 2016

"Tjeu was ‘een luiwammes op school’ en Sandra een ‘aanstelster die niets mankeerde’. Althans: die oordelen hadden sommigen snel klaar over beide studenten van Howie the Harp Tilburg." Het Brabants Dagblad publiceerde een interview met Sandra Eradus (37) en Tjeu van der Linden (29), die vertellen hoe ze als studenten van Howie the Harp Tilburg leerden hun persoonlijke ervaringen in de psychiatrie te gebruiken om anderen te helpen.


tags: ervaringsdeskundigheid, herstelondersteunende zorg, Howie the Harp

Lees meer >
Gerda ervaringsdeskundige

De kracht van ervaringsdeskundigen

14 november 2016

"Mensen met een psychosociale of psychiatrische stoornis staan te vaak buitenspel in onze samenleving. Door de inzet van ervaringsdeskundigen kunnen deze mensen sneller herstellen en terugkeren op de werkvloer. Ervaringsdeskundigen weten als geen ander wat het is om psychische problemen te hebben. Dit biedt herkenning, erkenning en hoop voor cliënten. Tevens dragen zij bij aan de kijk op hulpverlening. RIBW Brabant werkt aan duurzaam herstel en daar dragen ervaringsdeskundigen aan bij; er is veel meer openheid en begrip." 

tags: ervaringsdeskundigheid, herstelondersteunende zorg, Howie the Harp

Lees meer >
Doe wat JIJ kun(s)t-c-JeroenNouwensFotografie

Positieve reacties op kunstexpositie en inspiratiedag Oisterwijk

10 november 2016

Sandra van Herpt en Kim de Jong, ervaringsdeskundig medewerkers en organisatoren van ´Doe wat JIJ kun(s)t´ blikken terug op een inspirerende samenwerking: "Vier november was het zover; De kunstexpositie in Oisterwijk - georganiseerd door Het Kiemuur in nauwe samenwerking met Tiliander en Mentorhulp Oisterwijk - werd geopend met een inspirerende middag vol workshops, creatieve mensen en stands van allerlei maatschappelijke organisaties in Oisterwijk."

tags: ervaringsdeskundigheid, Het Kiemuur

Lees meer >
Interview Sandra Timmermans, Gerdien Rabbers en Paola van den Noordt

“Iedereen, hoe verward ook, moet zich sociaal geaccepteerd voelen”

17 oktober 2016

Onlangs verscheen het magazine “Doorpakken”, een eenmalige uitgave van het landelijke aanjaagteam Verwarde Personen ter inspiratie voor een sluitende aanpak verwarde personen. Paola van den Noordt, Ervaringsdeskundig Projectleider bij RIBW Brabant levert vanuit haar ervaring geregeld een bijdrage aan het landelijke vraagstuk en vertelt in dit interview samen met Sandra Timmermans (veiligheidsadviseur gemeente Tilburg) en Gerdien Rabbers (‎directeur Samen Sterk zonder Stigma) wat de uitkomsten van deze samenwerking zijn.

tags: ervaringsdeskundigheid, Het Kiemuur, Wmo

Lees meer >
stigmastop19 sept_vierkant

Bijdragen aan bewustwording met Stigma Tour

20 september 2016

Op maandag 19 september stopte de Amerikaanse schoolbus van Stigma Tour tijdens de European Social Innovation Week in de Spoorzone in Tilburg. Het was een bijzondere busstop, waarbij ervaringsdeskundigen in gesprek gingen met heel uiteenlopende voorbijgangers.

tags: ervaringsdeskundigheid, maatschappelijke co-producties

Lees meer >

Eerste Tilburgse lichting Howie the Harp ervaringsdeskundigen studeert af

9 september 2016

De eerste vijftien studenten van het Tilburgse opleidingscentrum van Howie the Harp™ studeren komende maand af. De ervaringen na dit eerste jaar zijn positief.  

tags: ervaringsdeskundigheid, herstelondersteunende zorg, Howie the Harp

Lees meer >
Verrijkingsdag

Verrijkingsdag 2016 'verrijking in werk'

1 september 2016

De tweede jaarlijkse Verrijkingsdag vindt dinsdag 27 september plaats in Wijkcentrum De Poorten in Tilburg. Met een aantrekkelijk programma van diverse workshops, films, documentaires, muziek en een informatiemarkt draait de dag om 'verrijking in het werk'. 

tags: ervaringsdeskundigheid, herstelondersteunende zorg, maatschappelijke co-producties, Wmo, zelfredzaamheid

Lees meer >
stigma tour

In gesprek met ervaringsdeskundigen bij de Social Innovation Week

16 augustus 2016

Op maandag 19 september stopt de Amerikaanse schoolbus van Stigma Tour tijdens de European Social Innovation Week in de Spoorzone in Tilburg. Ervaringsdeskundigen van onder andere RIBW Brabant gaan tijdens deze busstop graag met mensen in gesprek over onwetendheid en vooroordelen over psychische aandoeningen.

tags: ervaringsdeskundigheid, maatschappelijke co-producties

Lees meer >
HTH-logo-72dpi

Nieuwsbrief Howie the Harp juli 2016

2 augustus 2016

Vier keer per jaar verschijnt de digitale nieuwsbrief van Howie the Harp™ NL. Lees hier de tweede editie van juli 2016 met een succesverhaal van een student uit Tilburg. Op 3 oktober start in Tilburg de tweede lichting van de éénjarige opleiding tot ervaringsdeskundige.

tags: ervaringsdeskundigheid, Howie the Harp, RIBW Brabant

Lees meer >
Nills (36) werkt als begeleidingsmedewerker met ervaringsdeskundigheid

“Het is belangrijk om gerust gesteld te worden en vertrouwen te krijgen”

11 mei 2016

Sinds begin dit jaar zijn er vrijwilligers met ervaringsdeskundigheid aanwezig bij de informatie-, heroriëntatie- en intakegesprekken die (nieuwe) cliënten met de zorgbemiddelaars van RIBW Brabant houden. Een welkome aanvulling: deze vrijwilligers staan vanuit eigen ervaring  en betrokkenheid dicht bij de belevingswereld van de cliënt. Nills (36) werkt als begeleidingsmedewerker met ervaringsdeskundigheid mee aan dit project: “Ik heb zelf ook ooit aan de poort geklopt van de organisatie waar ik dertien jaar geleden in behandeling ging.”

tags: ervaringsdeskundigheid, herstelondersteunende zorg, RIBW Brabant

Lees meer >
kracht van samenwerken

De kracht van samenwerken

19 april 2016

Buro Maks, GGz Breburg, Novadic-Kentron, RIBW Brabant, SMO Breda en SMO Traverse werken samen op het vlak van ervaringsdeskundigheid. Samenwerken daar kun je binnen de zorg bijna niet omheen. Maar wat het nu oplevert voor cliënten, is niet altijd duidelijk. Vandaar dat wij dit inzichtelijk willen maken met een infographic.

tags: ervaringsdeskundigheid, maatschappelijke co-producties

Lees meer >
HTH-logo-72dpi

nieuwsbrief Howie the Harp

14 april 2016

Howie the Harp™ is een éénjarige opleiding voor ervaringsdeskundigheid. De opleiding combineert theorie met een half jaar praktijk. Iedereen die cliëntervaring heeft binnen de psychiatrie, verslavingszorg en/ of maatschappelijke opvang en die ondersteuning wil bieden aan kwetsbare mensen in de samenleving, kan aan de opleiding deelnemen. Howie the Harp heeft nu een eigen nieuwsbrief boordevol goed nieuws. 

tags: ervaringsdeskundigheid, Howie the Harp, RIBW Brabant

Lees meer >
MSS-1

Lancering website Maatschappelijk Steunsysteem Tilburg

30 maart 2016

Deze maand is de website van het Maatschappelijk Steunsysteem Tilburg, www.msstilburg.nl live gegaan.

tags: ervaringsdeskundigheid, maatschappelijke co-producties, RIBW Brabant

Lees meer >
bijnbzetten2

Open dag RIBW Brabant in teken van gelijkwaardigheid

21 maart 2016

Dat gelijkwaardigheid centraal staat in de begeleiding van RIBW Brabant aan mensen met (ernstige) psychische problemen, was goed te merken tijdens de open dag op zaterdag 19 maart. Onze cliënten en medewerkers werkten nauw samen om belangstellenden een goede indruk te geven van ons werk. De dag werd georganiseerd in het kader van de Week van Zorg en Welzijn. Een nationaal initiatief om mensen kennis te laten maken met zorg- en welzijnsorganisaties in de buurt.

tags: ervaringsdeskundigheid, naastbetrokkenen, ontwikkeling&ontmoeting, RIBW Brabant

Lees meer >

Ervaringsdeskundigen houden collega's en cliënten spiegels voor

18 februari 2016

Zou ik dat ook zeggen als hij of zij naast me staat? Wat te doen met vooroordelen die je hebt over de mensen met wie je werkt? 

tags: ervaringsdeskundigheid, herstelondersteunende zorg

Lees meer >
Rene van Trijp

Inzet ervaringsdeskundige professionals geeft goede voorbeeld

10 januari 2016

RIBW Brabant vindt dat iedereen mee moet kunnen doen in de maatschappij: een belangrijke reden waarom er veel ervaringsdeskundigen werkzaam zijn. Onlangs werden we genoemd als een van de good practices van ‘Werkgevers gaan inclusief’, een programma van werkgeversvereniging AWVN dat werkgevers wil inspireren tot een inclusieve arbeidsmarkt. Welke voordelen zien we in het werken met ervaringsdeskundigen?

tags: ervaringsdeskundigheid, herstelondersteunende zorg, RIBW Brabant, werkprojecten KREW

Lees meer >
gekkermaghetnietworden

Lancering website “Gekker mag het niet worden”

5 november 2015

Hoe vaak komt het niet voor dat iemand psychiatrische problemen ervaart en niet durft te vragen om hulp? Of niet weet waar die hulp te krijgen is? Familie, vrienden en andere naasten herkennen de signalen soms niet of weten niet wat ze kunnen doen. De nieuwe website www.gekkermaghetnietworden.nl van RIBW Brabant is speciaal voor mensen met psychiatrische problemen én hun naaste omgeving.

tags: ervaringsdeskundigheid, herstelondersteunende zorg, zelfredzaamheid

Lees meer >
Kiemuur vz

Het Kiemuur: vraagbaak in de wijk voor iedereen

30 oktober 2015

RIBW Brabant heeft een nieuw initiatief gestart in diverse wijkcentra en buurthuizen: Het Kiemuur. Dit is een vrij toegankelijke en laagdrempelige ontmoetingsplek, waar niet alleen onze eigen cliënten, maar alle wijkbewoners gemakkelijk binnen kunnen stappen voor ondersteuning, advies of een luisterend oor. De medewerkers van het Kiemuur weten waar ze het over hebben, vanwege hun eigen ervaring met lichamelijke of psychische klachten en/of verslaving.

tags: ervaringsdeskundigheid, herstelondersteunende zorg, Het Kiemuur, maatschappelijke co-producties

Lees meer >
20150925_fotoBD_copyright_Jeroen de Jong_Beeld Werkt

Brabants Dagblad: ‘Ervaringsdeskundige en cliënt: heilzame tandem’

1 oktober 2015

Ze gingen beiden door het diepste dal. Nu helpt de een de ander op de weg omhoog. ‘Paola heeft aan een paar woorden genoeg’. Recentelijk verscheen in het Brabants Dagblad een interview met RIBW cliënt Maaike en senior ervaringsdeskundige Paola.

tags: ervaringsdeskundigheid, herstelondersteunende zorg, werkprojecten KREW

Lees meer >
RIBW Brabant Lieve Louise

Opleidingscentrum Howie the Harp™ feestelijk geopend

17 september 2015

14 september opende RIBW Brabant op feestelijke wijze opleidingscentrum Howie the Harp™. “We zijn trots op onze keuze de opleiding in Tilburg aan te bieden. We hebben het volste vertrouwen dat het volgen van de opleiding zal bijdragen aan participatie in de maatschappij.” Carla Lasonder, voorzitter Raad van Bestuur: “Daarom bieden we afgestudeerden een baangarantie.” Wethouder Hans Kokke steunt dit initiatief van harte maar was helaas verhinderd. Ook hij is blij en trots met de mogelijkheid tot meer werkgelegenheid en participatie. “Hij wenst, net als wij, alle studenten veel succes en plezier en een goede toekomst!”

tags: ervaringsdeskundigheid, Howie the Harp, RIBW Brabant

Lees meer >
poorten

Cliënten organiseren wijkbijeenkomst 'de Verrijkingsdag'

20 augustus 2015

Samenwerkende organisaties RIBW Brabant, GGZ Breburg, Novadic-Kentron en SMO-Traverse ondersteunen cliënten en ervaringsdeskundigen bij het tot stand brengen van 'de Verrijkingsdag'.
De organisatie en inhoud van dit nieuwe initiatief is clientgestuurd en wijkgericht. Het evenement vindt plaats op dinsdag 29 september in Wijkcentrum De Poorten en biedt cliënten die bezig zijn met hun persoonlijke ontwikkeling de gelegenheid om inspiratie op te doen en in contact te komen met anderen.

tags: ervaringsdeskundigheid, herstelondersteunende zorg, maatschappelijke co-producties, Wmo, zelfredzaamheid

Lees meer >
tekgek

In gesprek over vooroordelen

21 juli 2015

Op sociaal festival Te gek!? wordt op zondag 20 september 2015 het boek 99keerandersdanjedenkt gepresenteerd. Dit is een bundeling van fragmenten uit gesprekken over vooroordelen, onwetendheid, bekendheid en eigen ervaringen met psychische aandoeningen. Paola van den Noordt, ervaringsdeskundig medewerker senior bij RIBW Brabant, werkte als ambassadeur van Samen Sterk Zonder Stigma ook mee aan dit project. 

tags: ervaringsdeskundigheid, herstelondersteunende zorg

Lees meer >
Howie-the-harp-ribw-brabant

Opleidingscentrum Howie the Harp™* ook in Tilburg

9 juli 2015

De medewerkers van RIBW Brabant zetten zich dagelijks in om de zelfredzaamheid van onze cliënten te vergroten. Daarbij werken we onder andere met ervaringsdeskundig medewerkers. Onze visie op herstel bezegelen wij nu met de komst van een vestiging van opleidingscentrum Howie the Harp. In de loop van 2015 kunnen mensen met cliëntervaring in de psychiatrie zich hier laten opleiden tot professionele ervaringsdeskundige. Dit doen we in nauwe samenwerking met Pameijer, een organisatie die in de hele regio Rotterdam mensen met een (licht) verstandelijke beperking en/of psychische problemen ondersteunt. 

tags: ervaringsdeskundigheid, herstelondersteunende zorg, Howie the Harp

Lees meer >
RIBW Brabant PaolaNoordt

RIBW Brabant biedt Tilburgers hulp in Maatschappelijk Steunsysteem (MSS)

25 juni 2015

Jaarlijks verhuizen mensen vanuit voorzieningen voor geestelijke gezondheidszorg, verslavingszorg en maatschappelijke opvang naar een eigen, zelfstandige woning. Dit doen ze met of zonder begeleiding. Maar met alleen een dak boven het hoofd is deze groep vaak niet voldoende geholpen. Met een maatschappelijk steunsysteem (MSS) ondersteunen RIBW Brabant, Novadic-Kentron, Thebe begeleiding en GGZ Breburg deze Tilburgers om weer deel te nemen aan het maatschappelijk leven.

tags: ervaringsdeskundigheid, herstelondersteunende zorg, RIBW Brabant, zelfredzaamheid

Lees meer >
20150618 donatie SamenSterkZonderStigma

RIBW Brabant doneert aan Samen Sterk Zonder Stigma

18 juni 2015

Tijdens het afscheidssymposium ‘De Regie bij Wie’ doneerden deelnemers een bijdrage aan Samen Sterk Zonder Stigma. Namens RIBW Brabant hebben Paola van den Noordt en Artie van Tuijn dit bedrag overhandigd aan Gerdien Rabbers, directeur Samen Sterk Zonder Stigma.

tags: ervaringsdeskundigheid, herstelondersteunende zorg, RIBW Brabant

Lees meer >
invorm

Als de scheidslijn tussen cliënt en medewerker vervaagt

11 juni 2015

Invorm, het magazine van Transvorm over ontwikkelingen in zorg&welzijn in Noord-Brabant, sprak met Paola van de Noordt en René van Trijp. "Er is wat lef nodig om te beginnen met ervaringsdeskundigheid, maar RIBW Brabant laat zien dat het resultaat groot kan zijn."

tags: ervaringsdeskundigheid, herstelondersteunende zorg, Howie the Harp, RIBW Brabant

Lees meer >
howie_student

5 augustus voorlichtingsbijeenkomst Howie the Harp™ Tilburg

4 juni 2015

Ben je iemand met eigen ervaring in de psychiatrie of ken je iemand met deze achtergrond? Wil je jouw ervaring inzetten  om anderen te ondersteunen? Wil je toewerken naar een betaalde baan? Bezoek dan de informatie- bijeenkomst op woensdag 5 augustus. Je krijgt informatie over het opleidingscentrum van Howie the Harp, dat RIBW Brabant in samenwerking met Pameijer in september 2015 in Tilburg opent.

tags: ervaringsdeskundigheid, herstelondersteunende zorg, Howie the Harp

Lees meer >
Header4

Complimenten uit Den Haag voor onze ervaringsdeskundigen en cliënten

4 juni 2015

Onze collega’s van Stichting Anton Constandse uit Den Haag kwamen begin april naar Tilburg om meer te leren over hoe RIBW Brabant ervaringsdeskundigen inzet binnen haar organisatie.

tags: ervaringsdeskundigheid, herstelondersteunende zorg

Lees meer >
ribw-brabant-elly-dela

Minidocumentaire cliënt Elly: “Ik blijf in mijzelf geloven”

2 maart 2015

Elly (56 jaar) is sinds enige jaren cliënt bij RIBW Brabant. Ze heeft een psychische aandoening en last van epileptische aanvallen. Desondanks zet ze zich al jaren enthousiast in als vrijwilliger. Dit doet ze onder andere voor Trainingscentrum ‘Vom Falorie’, dat gespecialiseerd is in het opleiden van psychiatrische hulphonden. Onlangs werd haar inzet beloond met een bijdrage van het DELA goededoelenfonds, dat een geldbedrag schonk aan het Trainingscentrum. In de minidocumentaire die DELA hierover heeft gemaakt vertelt Elly over haar weg naar herstel en inzet als vrijwilliger.

tags: ervaringsdeskundigheid, video

Lees meer >
20150129_paolaSSZS

Goed gesprek als wapen tegen stigma

4 februari 2015

Praten met Bekende Nederlanders over je psychische klachten? Ervaringsdeskundig medewerker Paola van den Noordt doet dit regelmatig. Als ambassadrice voor de Stichting Samen Sterk zonder Stigma (SSZS) spreekt zij op allerlei plekken openlijk over haar klachten. “Ik hoop met mijn werk meer ruimte te kunnen maken voor kwetsbaarheid.”

tags: ervaringsdeskundigheid, zelfredzaamheid

Lees meer >
«
<
1
2
3
4
5
..
>
»

Nieuws filter

Filter op onderwerp:
kies een onderwerp
werkprojecten KREW
herstelondersteunende zorg
Wmo
resultaatsturing
zelfredzaamheid
autisme
De Werkplaats
wijkgericht werken
maatschappelijke co-producties
wonen
gezondheid
RIBW Brabant
De Sluis
video
Howie the Harp
ervaringsdeskundigheid
vrijwilligers
publicaties
GGZ
RIBW Alliantie
nieuws van cliëntenraad
zorgapps
sociale relaties
leren
vacature
ontwikkeling&ontmoeting
naastbetrokkenen
Het Kiemuur
Samenwerkende Jeugdzorg Specialisten Midden-Brabant
Filter op jaartal:
kies een jaartal
2020
reset >