Actueel

Om het nodige te doen, zitten we soms in een spagaat

1 april 2020
Binnen de GGZ kampen we met een crisis in een crisis. Naast het feit dat een groot deel van onze cliënten fysiek al zeer kwetsbaar is, gaat het verder dan de lichamelijke klachten alleen. Ook mensen die het virus niet onder de leden hebben, kunnen er flink onder lijden. Stel dat je angstig bent, gestrest, achterdochtig of eenzaam, dan kun je het nu in deze tijd extra zwaar hebben. Of stel dat je voor je herstel ooit in isolatie hebt gezeten, bedenk dan eens wat de coronacrisis met je gestel doet. Collega Paola, ervaringsdeskundig beleidsadviseur, legde in haar blog heel mooi uit waarom een veilige basis juist nu zo belangrijk is. Het spreekt voor zich dat wij onze cliënten nu extra bijstaan. Hoewel de richtlijnen van het RIVWM nu zorgen dat we af en toe in een spagaat zitten. 
Het Brabants Dagblad interviewt deelnemer bij Waanzinnig over de extra inzet tijdens coronacrisis.
Onze collega’s zetten zich met hart en ziel in voor het herstel van cliënten. Wat we nu zoveel mogelijk willen voorkomen is dat mensen een terugval krijgen in dit herstel. Door de maatregelen van het rijk valt voor veel mensen het dagelijks ritme weg. Iets wat juist cruciaal is in het herstel. Ook de interactie met mensen is hierbij onmisbaar. We zetten alle zeilen bij om het zoveel mogelijk in contact te blijven met onze cliënten, uiteraard wel met het waarborgen van de veiligheid van zowel cliënten als medewerkers. We volgen uiteraard de richtlijnen van het RIVM. Herstelcoach Dennis Mateijssen vertelt vanuit de praktijk hoe hij hiermee omgaat, lees zijn bevindingen

Steeds zoeken naar oplossingen op maat

Mocht onze collega of de cliënt klachten hebben waardoor we volgens de richtlijnen niet in persoon langs kunnen gaan, proberen we op een creatieve manier dat te bieden wat nodig is. Het spreekt voor zich dat je hierdoor af en toe in een spagaat zit. Enerzijds willen we zoveel mogelijk persoonlijk contact bieden aan onze cliënten bij wie dat nodig is. Als dat volgens de richtlijnen niet mogelijk is, zijn tegelijkertijd nog niet alle cliënten goed toegerust met een device of verbinding wat het bieden van e-health lastig maakt. Aan dit laatste zijn we nu hard aan het werk, zodat de groep cliënten die we zo kunnen bereiken de aankomende tijd groeit. 

Restaurant Waanzinnig blijft open

Restaurant Waanzinnig wordt geheel gerund door mensen met een psychische kwetsbaarheid, allemaal in het bezit van creativiteit en inzet. Zij krijgen begeleiding van leer-werkcoaches en ervaren horecamedewerkers. Hun doel: werkervaring opdoen om richting regulier werk en/of scholing te kunnen gaan, óók in tijden van het coronavirus. Juist nu is het belangrijk om structuur en sociale contacten te behouden omdat de kans op een terugval anders groot is, volgens coach Katelijn Ardts. Daarom maken cliënten nu samen take away gerechten, zoals maaltijdboxen. Hierbij volgen we richtlijnen van het RIVM. Bekijk het filmpje die het Brabants Dagblad maakte. 

Ben samen met ons alert!

Wij roepen ons netwerk, de omgeving van onze cliënten op om nu in deze tijd ook extra alert te zijn en daar waar nodig een lijntje naar ons te leggen, zodat we samen kunnen onderzoeken wat in een situatie de beste oplossing is. Voor iedereen is het nu een lastige situatie, laten we extra oog hebben voor de mensen om ons heen die met een kwetsbaarheid kampen.

Suzanne, begeleiding RIBW Brabant: "Vereenzaming en piekeren liggen op de loer, daarom gaan we in aangepaste vorm door." Het sporten in de sportschool kan niet meer zoals voorheen, toch vindt Suzanne samen met Ilona een manier om genoeg te bewegen. Buiten, met genoeg afstand en met z'n tweeën. Bekijk de video waarin Ilona vertelt wat het voor haar betekent om wél genoeg te bewegen.

Tevens sprak het Brabants Dagblad enkele professionals van RIBW Brabant en een van onze cliënten over deze vervelende tijd. Maar ook een tijd die zo nu en dan wat positiefs oplevert, zie het BD artikel over Psychische of psychiatrische stoornis in coronatijd? ‘Niet tornen aan vaste structuur'.

Actueel
Samen met de rest van de Nederlandse horeca, sloot ook Restaurant Waanzinnig half maart de deuren ...
Eind 2019 zijn we als RIBW Brabant gestart met de ontwikkeling van onze strategische koers voor de ...
RIBW Brabant ondertekende samen met 22 organisaties in de regio Midden-Brabant een convenant voor ...