Actueel

Onze begeleiders helpen: thuis of bij beschermd wonen

22 november 2017
Iedereen vindt het belangrijk om prettig te wonen en te leven. Door psychiatrische problematiek kan het (tijdelijk) te zwaar zijn om alles helemaal zelf te regelen. Onze begeleiders ondersteunen cliënten in dat geval op allerlei praktische manieren in het dagelijkse leven. Dat doen ze doelgericht: niet meer dan noodzakelijk, niet minder dan verantwoord. Ze bieden herstelondersteunende zorg bij uiteenlopende levensvragen over herstel, gezondheid, sociale relaties, werk/daginvulling en financiën/administratie. Met als doel: zoveel mogelijk zelfredzaamheid voor elke cliënt.
borisensanne_site
Beschermd wonen
Wie veel ondersteuning nodig heeft, kan terecht op een van onze beschermd wonen-locaties, waar intensieve begeleiding aanwezig is. De woningen staan in een woonwijk: ze variëren van een individuele woning of appartement tot een woongroep. Er zijn altijd medewerkers van ons aanwezig of snel oproepbaar. Zij bieden begeleiding in het dagelijks leven.

Goed geregeld
Jan hield aan een auto-ongeluk hersenletsel over en woont sinds een aantal jaar beschermd bij RIBW Brabant: "De hulp is goed geregeld hier. De begeleiding zorgt ervoor dat ik op tijd mijn pillen slik, en ze gaan mee naar de ggz als ik injecties moet krijgen, of op doktersbezoek moet. Ze regelen ook mijn financiën en alles wat met administratie te maken heeft. Verder krijg ik hulp bij het douchen en kleren wassen. Twee keer per week komt de schoonmaakploeg hier alles poetsen.”

Begeleiding thuis
Bij begeleid wonen via RIBW Brabant komen onze professionele hulpverleners regelmatig op bezoek bij de cliënt thuis (dat kan een eigen huis zijn of een woning die via ons gehuurd wordt). Deze vorm van begeleiding is geschikt voor mensen die al wat meer zelfredzaam zijn, maar wel nog een steuntje in de rug nodig hebben.

Resultaatgerichte ondersteuning
Onze begeleiders stellen samen met de cliënt persoonlijke doelen vast. In het bereiken hiervan motiveren zij tot het nemen van eigen regie over het leven. Onze individuele begeleiding thuis is professioneel en altijd integraal. Behalve de praktische kant van het dagelijks leven bekijken we samen hoe om te gaan met een psychiatrische problematiek. Zo helpen we mensen stap voor stap richting (zoveel mogelijk) zelfstandig wonen.

Het weer alleen aankunnen
Angelie woonde eerst beschermd bij RIBW Brabant. Nu heeft ze haar eigen woning en is de begeleiding flink afgebouwd: “Ik heb een zware periode gehad in mijn leven. Gelukkig heb ik de humor van ons pa: veel grapjes maken, zodat het niet té zwaar wordt. Ik krijg nog een keer per week bezoek van mijn persoonlijk begeleider. Straks stopt dat ook en ik vind het prima. Ik weet zeker dat ik het nu alleen aankan. Het zijn jaren van knokken geweest, maar ik ben er bovenop gekomen.”
Actueel
Eind 2019 zijn we als RIBW Brabant gestart met de ontwikkeling van onze strategische koers voor de ...
RIBW Brabant ondertekende samen met 22 organisaties in de regio Midden-Brabant een convenant voor ...
Het is lastig te zien voor een individuele hulpverlener waar en hoe stigma (onbedoeld en onbewust) ...