Actueel

Social label: designproducten die ertoe doen

20 oktober 2015
RIBW Brabant gaat samenwerken met Stichting Social label voor een nieuwe productlijn die eind 2016 gelanceerd wordt. In de werkplaats van Piet Hein Eek presenteerde de stichting tijdens de Dutch Design Week op 18 oktober haar nieuwe partnership met RIBW Brabant en haar nieuwe productlijnen KOM (servies) en SHORT (kledinglijn).
werkwarenhuisvierkant_C_Rene van der Hulst
Social label vroeg ontwerper Kiki van Eijk om een designproduct-lijn op maat mee te ontwikkelen waarin de doelgroep van RIBW Brabant aantrekkelijk en waardevol werk kan doen. Haar collectie - onder meer bekend van het ‘Kiki Carpet’ - wordt wereldwijd in galeries, musea en beurzen gepresenteerd. Daarnaast werkt Kiki aan projecten voor bedrijven en instellingen.

Unieke series
Stichting Social label – Socio economics staat voor een collectie van unieke series designproducten van hoge sociale waarde. Deze wordt samengesteld door Petra Janssen en Simone Kramer, in samenwerking met topontwerpers, begeleiders en makers van deelnemende werkplaatsen. De unieke series zijn te zien en te koop in het Werkwarenhuis. Dit is de conceptstore waar alle productlijnen bijeen komen die gemaakt zijn samen met diverse werkplaatsen. De stichting ziet producten als de sleutel om de processen rond zorg, werk en participatie te veranderen. Er is nieuw werk op maat nodig, passend bij de mens die nu niet mee kan in onze snelle wereld. Daarnaast is er ook een bewustwording onder het publiek en ondernemers nodig. Social label legt duurzame economische, sociale en culturele verbindingen tussen publiek, ontwerpers, zorgorganisaties en ondernemers. 

Goed voor ambitie en talenten
RIBW Brabant zocht de samenwerking met dit bijzondere Brabantse initiatief om een nieuwe productlijn te gaan maken. De cliënten die door de organisatie worden begeleid hebben een psychiatrische achtergrond, maar vooral ook ambities en talenten. 
Binnen werkprojecten leren ze met extra ondersteuning van leer-werkcoaches niet alleen een beroep, maar ook hoe ze 
maatschappelijk weer mee kunnen doen. Loes Heesakkers, manager KREW: “Het feit dat mensen weer kunnen mee doen én weer mee tellen geeft een boost aan hun zelfvertrouwen Dat mensen mee kunnen werken aan een hoogwaardig designproduct maakt ze terecht trots. Dat is goed voor hun ontwikkeling en uiteindelijk ook voor hun plek in de maatschappij.” 

Kijk voor meer informatie op de website van Social label 
Voor meer informatie over Kiki van Eijk: www.kikiworld.nl

Fotografie door Rene van der Hulst en Manon Verstegen voor Social Label

Actueel
Mariëlle Hoefnagel werkt als ervaringsdeskundige binnen een woonteam van RIBW Brabant en blogt ...
Als RIBW Brabant volgen we de ontwikkelingen omtrent het coronavirus nauwgezet en volgen de ...
Paola Buitelaar heeft lang geworsteld met psychoses en klinische opnames daarvoor. Deze ...