Veel van onze cliënten krijgen hun leven weer op orde. Dat gaat niet vanzelf. De basis voor succes zit in onze onderscheidende aanpak. Oordeel zelf:
Herstelondersteunende zorg
De basis van ons werk is herstelondersteunende zorg. We gaan uit van de talenten en vaardigheden van mensen, niet van hun beperkingen. 

Ook kijken we naar hun omgeving: wat kunnen familie, vrienden, buren, werk, studie, de wijk en een vrijwilliger betekenen in de ondersteuning? 
Duidelijk resultaat, solide kennis
RIBW Brabant heeft al meer dan 25 jaar ervaring met complexe psychische problematiek en met psychiatrie.

Daarbij werken we met professionele, bewezen methodieken.
Ervaringsdeskundigheid
Als RIBW Brabant zijn we voortdurend bezig met vernieuwing. Het inschakelen van ervarings­deskundigen is een bewuste keuze.
Succesvol samenwerken
Samen sta je sterker en werk je scherper. We betrekken de omgeving van de cliënt bij onze begeleiding en werken samen met andere zorgpartijen.
Wij geloven in duurzaam herstel. Daarom komen bij ons leefgebieden aan bod: wonen, daginvulling, sociale relaties, financiën en gezondheid.
Wonen
Werken en leren
Sociale relaties
Financiën en administratie
Gezondheid
RIBW Brabant is gespecialiseerd in de begeleiding en ondersteuning van mensen met een psychiatrische problematiek.
Organisatie
Wie is wie?
Cliënten
Publicaties
Werken bij

Productlijn >LICHT van Social label en RIBW Brabant onthuld

25 oktober 2016
Afgelopen zondag 23 oktober presenteerden de begeleiders en makers van RIBW Brabant trots de gloednieuwe Social label productlijn >LICHT in samenwerking met ontwerper Kiki van Eijk. De lampen en kandelaars gemaakt van restanten leer en mooi fijn knoopwerk zijn vanaf nu te zien en te koop in de Werkwarenhuis shop van Social label.

Maakproces

De vraag van Social label na gesprekken met begeleiders en makers van RIBW Brabant was om een product te ontwerpen waar bewuster met tijd wordt omgegaan. Aandacht voor tijd en verschillende werksoorten zodat iedereen een bijdrage kan leveren en diverse mensen betrokken zijn in een gezamenlijke productlijn. RIBW Brabant wil via een gezamenlijke productlijn de vooroordelen rondom psychiatrie verminderen en de bestaande hout- en textiel/leerwerkplaatsen meer met elkaar verbinden. I.s.m. de begeleiders is een nieuwe ‘werkstraat’ ontwikkeld en werd de productlijn >LICHT tijdens Dutch Design Week 2016 Eindhoven gepresenteerd.

Product: hanglamp en kandelaar

 Kiki van Eijk ontwierp voor Social label >LICHT een hanglamp en kandelaar van ‘surplus’ aan leer met fijn handwerk van gekleurde draden en een specifieke knooptechniek. De begeleiders van RIBW Brabant hebben samen met de makers het werkproces zo optimaal mogelijk ingericht van wasrekjes om te leren knopen tot slimme mallen voor rechte stukken leer. Door kleine stapjes te nemen, komen mensen verder in de ‘werkstraat’. Zo stimuleren begeleiders arbeidsvaardigheden en kunnen de makers aan een echt designproduct werken. Pauline (maker):  ‘Ik vind het heel bijzonder om vanaf het begin betrokken te zijn en stap voor stap het maakproces tot een
designproduct mee te maken.’

Samenwerking met Social Label en Kiki van Eijk

De initiatiefnemers van Social Label, ontwerpers/design thinkers Simone Kramer en Petra Janssen, ontwerpen arbeid op maat. In hun unieke samenwerkingen brengen ze ontwerpers en werkplaatsen samen, om zo mensen met een sociaal economische achterstand een kans te geven om mee te doen op de arbeidsmarkt. Met als sleutel een productontwerp van een Nederlandse ontwerper, leren zij een ambacht en krijgen betekenisvol werk. Ontwerper Kiki van Eijk kreeg van Social label de vraag naar een product op maat voor RIBW Brabant: '‘Ik heb wel vaker iets door sociale werkplaatsen laten uitvoeren. Maar nu staat het ontwerp ten dienste van de mensen en werken we samen aan een productlijn. Het gaat erom iets te bedenken voor een groep mensen zodat zij vanuit een ander niveau mee kunnen doen. Door tijd te nemen komen er oplossingen. Dan zie je dat iedereen betrokken, blij en trots is.'

Social Label_LICHT-RenevanderHulst
Zie ook:
“Mijn werk is zo interessant omdat ik echt geloof dat bijna iedereen weerbaar genoeg kan ...
Rob had wat je noemt een ‘gewoon’ leven: hij had een baan, en was daarnaast huisvader ...
Stel: je bent politieman en treft een psychisch verwarde man die overlast veroorzaakt bij zijn ...