Actueel

Sportieve prestaties van cliënten en medewerkers

4 september 2018
Cliënten en medewerkers van RIBW Brabant liepen samen mee met de CZ Tilburg Ten Miles. In de verschillende runs en tochten liepen zij de wandelroutes op zaterdag 1 september en de wedstrijd op zondag 2 september. Samen hebben ze getraind en elkaar gemotiveerd om de eindstreep te halen. 
TTM Jan

Bewustwording

Ruud Brosens, begeleidingsmedewerker bij RIBW Brabant, geeft aan: “Ik zie vooral dat de aanwezige deelnemers hun eigen motivatie hebben om deel te nemen. Ook dit jaar hoor ik van diverse deelnemers dat hun voorbereidingen naar Tilburg Ten Miles eigenlijk pas begon op het moment dat ze zich inschreven. Niet alleen met trainen, maar ook anderen motiveren om mee te doen. De onderlinge verbinding die hieruit ontstaat is precies waarom we hieraan mee willen doen met collega’s, cliënten, bestuurder en ervaringsdeskundigen. Daarbij draagt de bewustwording van wat sporten en bewegen toevoegt aan de levensstijl bij aan een actiever en gezonder leefpatroon. Een van de belangrijke leefgebieden waar we bij verschillende cliënten aandacht aan geven tijdens het herstelproces.” 

Mooi verhaal

“Om een echt ervaringsverhaal van dit weekend te delen, kom ik terug op het verhaal van een van de deelnemers; Na afloop van de 5 Engelse Mijl, waar je op de zaterdag aan mee kon doen, komt Jan het Grand Café binnen, de verzamelplek voor alle deelnemers die vanuit RIBW Brabant meeliepen. Zijn schoenen hingen letterlijk nog met enkele draadjes aan elkaar. De volgende ochtend start Jan weer aan een nieuwe run, om stipt 10:30 rent hij de 10 km en deze keer op splinternieuwe schoenen. Hij loopt ‘m zonder moeite uit.”

Samenwerking 

Onder het genot van een kopje koffie, thee, of sportdrankje genieten de deelnemers nog na van de welverdiende rust na de inspanningen van de wandeling of run. De deelnemers voegden zich na terugkomst samen om de loop te bespreken, de een wat vermoeider dan de ander. Restaurant Waanzinnig heeft lekkere worstenbroodjes beschikbaar gesteld voor alle sportievelingen. Ook kon je je gratis laten masseren door Susanne van Baast, begeleidingsmedewerker bij RIBW Brabant, veel deelnemers lieten dit niet aan zich voorbijgaan. 

Sport als natuurlijk medicijn

Binnen RIBW Brabant is er aandacht voor de helende werking van sport en beweging. Sporten en bewegen is voor iedereen belangrijk. En het mooie is dat het ook bijdraagt aan individuele successen van cliënten.  “Bij sporten komen stoffen vrij als endorfine en serotonine: dezelfde stoffen als in veel medicatie. Het is dus ook echt een therapie die het herstelproces op gang brengt en gaande houdt.”  Lees meer over sporten en bewegen.
Actueel
Mariëlle Hoefnagel werkt als ervaringsdeskundige binnen een woonteam van RIBW Brabant en blogt ...
Als RIBW Brabant volgen we de ontwikkelingen omtrent het coronavirus nauwgezet en volgen de ...
Paola Buitelaar heeft lang geworsteld met psychoses en klinische opnames daarvoor. Deze ...