Actueel

Ervaringsdeskundigen houden collega's en cliënten spiegels voor

18 februari 2016
Zou ik dat ook zeggen als hij of zij naast me staat? Wat te doen met vooroordelen die je hebt over de mensen met wie je werkt? 
foto Evelien van Etten voorkeur
Dat er mensen aan de kant staan, heeft deels te maken met de neiging van mensen om anderen in hokjes te stoppen. Maar soms is het ook gewoon omdat iemand niet weet wat hij met een ander aan moet. En vaak is iemand die stigmatiseert zich van geen kwaad bewust. Daarnaast is de lijn tussen stigmatiseren en niet-stigmatiseren heel dun.

Evelien van Etten, teammanager herstelondersteunende zorg en ervaringsdeskundigheid, zet zich ervoor in om ervaringsdeskundigen een volwaardige plek te geven in de multidisciplinaire teams van RIBW Brabant. 'Het is belangrijk om het gesprek met elkaar aan te gaan. Daardoor leerde ik te kijken naar "wie ben jij?" en daarmee naar de kracht die mensen hebben. Leg je daar de nadruk op, dan boor je mooie dingen aan, die hen helpen bij het herstel.

Ervaringsdeskundigen zijn beter dan wie ook in staat om zowel professionals als cliënten een spiegel voor te houden. Dankzij hen heb ik mezelf aangeleerd om me, als ik over mensen praat, af te vragen: zou ik dit ook zeggen als hij of zij naast me zit? Het lijkt onschuldig om als collega's onderling over een cliënt te zeggen dat hij of zij hier langere tijd blijft wonen. Maar je gaat het dan eerder geloven en dat straal je ongemerkt ook naar die cliënt uit. Dat komt het herstel niet ten goede, ook omdat dat het beeld kleurt dat hij of zij van zichzelf heeft. Een zelf-stigma zit mensen bij hun herstel vaak nog meer in de weg dan vooroordelen van anderen. En dat wordt ook bepaald door wat je tegen iemand zegt of wat je doet.' 

Het hele artikel dat Anke Welten schreef lees je in de bijlage. Het magazine kun je  lezen op de website van zorg+welzijn
Actueel
Eind 2019 zijn we als RIBW Brabant gestart met de ontwikkeling van onze strategische koers voor de ...
RIBW Brabant ondertekende samen met 22 organisaties in de regio Midden-Brabant een convenant voor ...
Het is lastig te zien voor een individuele hulpverlener waar en hoe stigma (onbedoeld en onbewust) ...