Voor wie?

De oriëntatietraining ‘Hulpverlener met ervaring’ is bedoeld voor hulpverleners die zich willen oriënteren op het inzetten van eigen ervaringen met herstel, in hun werk. Het inzetten van eigen ervaringen kan baat hebben voor het herstelproces van mensen met een kwetsbaarheid. In de oriëntatietraining ‘Hulpverlener met ervaring’ is dat het uitgangspunt. Hulpverleners nemen immers niet alleen kennis vanuit hun opleiding mee, maar ook vanuit hun eigen leven. Die levenservaring kan waardevol zijn in de begeleiding en ondersteuning van het herstelproces van cliënten. Herkenbaar? Ontdek in de film of het iets voor jou is! Na de film lees je meer informatie zoals locatie, data en kosten van de Oriëntatietraining ‘Hulpverlener met ervaring’ (HME).

De oriëntatietraining Hulpverlener met ervaring is ontwikkeld door RIBW Brabant voor medewerkers die een herstelproces doormaakten en willen onderzoeken of ze dit kunnen inzetten in hun werk.

Accepteer marketing-cookies om deze video te bekijken

Trainingsresultaten

Deelnemers zetten na het volgen van de training HME hun eigen ervaringen bewuster in de zorg in en krijgen meer aansluiting bij ervaringsdeskundigen binnen de organisatie. De trainers en adviseurs van RIBW Brabant hebben een veelzijdig palet aan kennis. Zij zijn geschoold in ervaringsdeskundigheid, hebben hulpverlenerservaring en zijn didactisch onderlegd. Deze combinatie maakt dat zij vanuit twee invalshoeken kunnen kijken en met je meedenken. De thema’s die we gaan behandelen zijn: eigen ervaring, visie op herstel, deskundigheid, stigma, worstelen en de eigen organisatie. 
Na het volgen van deze training heb je meer handvatten gekregen om te onderzoeken wat je wil met jouw ervaring binnen dit werk. Er zijn verschillende paden om te bewandelen, zowel binnen de organisatie als daarbuiten. Dit kan variëren van indirect en onbewust je ervaring inzetten tot aan een opleiding volgen tot ervaringsdeskundig medewerker. 

Kosten, locatie en lesdagen

Vrijdag 11 oktober 2024 start de Oriëntatietraining Hulpverlener met ervaring weer. Twee ervaren trainers verwelkomen de deelnemers in onze eigen trainingslocatie op de Zuiderkruisweg 1 in Tilburg. De training gaat door bij voldoende inschrijvingen, minimaal 8 en maximaal 12 deelnemers .
De kosten per deelnemer van de Oriëntatietraining Hulpverlener met ervaring bedragen € 1.050,- (vrijgesteld van BTW).

De trainingsdata duren 4 uur per keer en zijn op:
vrijdag 11 oktober 2024 van 09.00-13.00 uur 
vrijdag 18 oktober 2024 van 09.00-13.00 uur 
vrijdag 1 november 2024 van 09.00-13.00 uur 
vrijdag 8 november 2024 van 09.00-13.00 uur 
vrijdag 15 november 2024 van 09.00-13.00 uur 
vrijdag 22 november 2024 van 09.00-13.00 uur 
vrijdag 29 november 2024 van 09.00-13.00 uur 
en terugkomdag op vrijdag 21 februari 2025 van 09.00-13.00 uur.

De training ondersteunt de beweging naar herstelondersteunende zorg

Om de beweging naar herstelondersteunende zorg te maken trekken organisaties vaak ervaringsdeskundigen aan. Vaak zonder te weten dat er al veel ervaring in huis is die nog niet optimaal wordt benut om cliënten, patiënten of klanten nog beter te helpen. De oplossing is dus minder ver weg dan je wellicht denkt. Wil je de beweging naar herstelondersteunde zorg maken? Dan is de oriëntatietraining ‘Hulpverlener met ervaring’ een mooi eerste aanvliegwiel.
 

Vertrouwen

“Tijdens de training ontdekken hulpverleners, bijvoorbeeld hulpverleners binnen de (geestelijke) gezondheidszorg,  samen met collega’s of mensen uit andere organisaties of het inzetten van hun eigen ervaringen met herstel bij hen past”, vertelt Lonneke van Lith, trainer met ervaringsdeskundigheid bij RIBW Brabant. “In acht groepsbijeenkomsten geven we de zorgprofessionals inzicht: naast technieken krijgen zij het vertrouwen dat het delen van je eigen verhaal kan bijdragen aan het herstel van de ander. De meeste cursisten zijn hier terughoudend in en een beetje ‘bang’ om hun eigen grenzen of die van de cliënt te passeren. Wij leren hulpverleners daarom te luisteren naar hun eigen gevoel.  Er wordt vaak gedacht aan psychische of verslavingsproblematiek”, merkt Lonneke . “Ook ervaringen als gevolg van  een eetstoornis, armoede of iemands seksuele voorkeur, kunnen ontwrichtend in iemands leven zijn geweest. Het gaat om het herstelproces dat de professional vervolgens heeft doorgemaakt.”

Oriëntatietraining Hulpverlener met ervaring Incompany 

De Oriëntatietraining Hulpverlener met ervaring bieden we ook incompany aan bij organisaties. Deze bestaat uit 8 bijeenkomsten van elk 4 uur met de inzet van twee trainers van RIBW Brabant. Als richtlijn houden we een groepsgrootte aan van minimaal 8 en maximaal 10 deelnemers. De locatie en wanneer stemmen we graag af met geïnteresseerde organisaties. Ben je geïnteresseerd en wil je een offerte ontvangen of een andere vraag stellen? Mail dan alsjeblieft naar  [email protected], of bel ons hoofkantoor via 013-5336646.