De trainers van de training ‘Hulpverlener met ervaring’ helpen organisaties om ervaringsdeskundigheid in hun organisatie in te zetten. Zorgprofessionals weten na het succesvol doorlopen van deze training beter hoe zij hun eigen ervaring  in kunnen zetten waardoor hun organisatie ervaringsdeskundigheid snel en efficiënt kan inzetten.

Voor wie?

De oriëntatietraining ‘Hulpverlener met ervaring’ is bedoeld voor hulpverleners die zich willen oriënteren op het inzetten van eigen ervaringen met herstel in hun werk. Herkenbaar? Ontdek of het iets voor jou is!
Het inzetten van eigen ervaringen kan baat hebben voor het herstelproces van mensen met een kwetsbaarheid. In de oriëntatietraining ‘Hulpverlener met ervaring’ is dat het uitgangspunt. Hulpverleners nemen immers niet alleen kennis vanuit hun opleiding mee, maar ook vanuit hun eigen leven. Die levenservaring kan waardevol zijn in de begeleiding en ondersteuning van het herstelproces van cliënten.
“Er wordt vaak gedacht aan psychische of verslavingsproblematiek”, merkt Gerwin Overvelde, trainer met ervaringsdeskundigheid bij RIBW Brabant. “Ook ervaringen als gevolg van  een eetstoornis, armoede of iemands seksuele voorkeur, kunnen ontwrichtend in iemands leven zijn geweest. Het gaat om het herstelproces dat de professional vervolgens heeft doorgemaakt.”

Vertrouwen

“Tijdens de training ontdekken hulpverleners, bijvoorbeeld hulpverleners binnen de (geestelijke) gezondheidszorg,  samen met collega’s of mensen uit andere organisaties of het inzetten van hun eigen ervaringen met herstel bij hen past”, vertelt Gerwin. “In acht groepsbijeenkomsten geven we de zorgprofessionals inzicht: naast technieken krijgen zij het vertrouwen dat het delen van je eigen verhaal kan bijdragen aan het herstel van de ander. De meeste cursisten zijn hier terughoudend in en een beetje ‘bang’ om hun eigen grenzen of die van de cliënt te passeren. Wij leren hulpverleners daarom te luisteren naar hun eigen gevoel.” 

Oriëntatiecursus Hulpverlener met ervaring In company of Individueel

• Duur: 8 bijeenkomsten ( 3x 8uur, 5x 4uur)
• Kosten: in company (minimaal 8 en maximaal 10 deelnemers) € 9.225,- (exclusief reiskosten, vrijgesteld van BTW)
• Kosten: individuele deelnemer aan training met open inschrijving: € 950,- (vrijgesteld van BTW)
• Inzet: 2 trainers
• Locatie: In overleg bij in company, individudeel onze eigen trainingslocatie.
• Wanneer: In overleg

Deze training is bedoeld voor medewerkers die zich willen oriënteren op het inzetten van ervaringen binnen het werk. Het verkrijgen van ervaringen in het leven vormt je tot de persoon die je nu bent. Werken binnen de hulpverlening is niet opgebouwd uit een format dat je kan volgen. Opleidingen, methodieken en visie zijn er als handreiking en je bent zelf het instrument. Hierin zijn je persoonlijkheid, karakter en ervaringen verweven. Deze ervaringen zet je bewust of onbewust in binnen de ondersteuning die je biedt aan mensen. Binnen deze training kijken we naar de ervaringen en de manier waarop je dit inzet in je werk als hulpverlener. We richten ons op kennis rondom herstel en ervaringsdeskundigheid; oefeningen ter bewustwording; het vergroten van zelfkennis en het inzetten van de ervaring in het werk.
Na het volgen van deze training heb je meer handvatten gekregen om te onderzoeken wat je wil met jouw ervaring binnen dit werk. Er zijn verschillende paden om te bewandelen, zowel binnen de organisatie als daarbuiten. Dit kan variëren van indirect en onbewust je ervaring inzetten tot aan een opleiding volgen tot ervaringsdeskundig medewerker. 

De training ondersteunt de beweging naar herstelondersteunende zorg

Om de beweging naar herstelondersteunende zorg te maken trekken organisatie vaak ervaringsdeskundigen aan. Niet wetende dat er vaak al veel ervaring in huis is die niet optimaal wordt benut om cliënten, patiënten of klanten nog beter te helpen. De oplossing is dus minder ver weg dan je wellicht denkt. Wil je de beweging naar herstelondersteunde zorg maken? Dan is de oriëntatietraining ‘Hulpverlener met ervaring’ een mooi eerste aanvliegwiel. 

Deelnemers aan de training HME zetten hun eigen ervaringen bewuster in de zorg in en krijgen meer aansluiting bij ervaringsdeskundigen binnen de organisatie. De trainers en adviseurs van RIBW Brabant hebben een veelzijdig palet aan kennis. Zij zijn geschoold in ervaringsdeskundigheid, hebben hulpverleners-ervaring en zijn didactisch onderlegd. Deze combinatie maakt dat zij vanuit twee invalshoeken kunnen kijken en met je meedenken. 

Oriëntatietraining Hulpverlener met ervaring voor individuele deelnemers start 3 juni 2021

De trainingslocatie voor de aankomende training is Diederikdreef 79 in Tilburg. De tijden van de acht donderdagen zijn:
Donderdag 3 juni 2021 van 09.30 uur – 16.30 uur
Donderdag 10 juni 2021 van 09.30 uur – 16.30 uur
Donderdag 17 juni 2021 van 09.30 uur – 12.30 uur
Donderdag 24 juni 2021 van 09.30 uur – 12.30 uur
Donderdag 1 juli 2021 van 09.30 uur – 16.30 uur
Donderdag 8 juli 2021 van 09.30 uur – 12.30 uur
Donderdag 15 juli 2021 van 09.30 uur – 12.30 uur
Donderdag 22 juli 2021 van 09.30 uur – 12.30 uur

Contact

Heb je interesse en een vraag? We beantwoorden je vragen graag als je deze mailt naar teamtrainingenontwikkeling@ribwbrabant.nl, of bel ons hoofkantoor via 013-5336646.

Aanmelden

Meld  je hier aan voor de Oriëntatietraining Hulpverlener met ervaring met startdatum donderdag 3 juni 2021.

 

 

 

Oriëntatietraining Hulpverlener met ervaring 1