De trainers van de training ‘Hulpverlener met ervaring’ helpen organisaties om ervaringsdeskundigheid in hun organisatie in te zetten. Zorgprofessionals weten na het succesvol doorlopen van deze training beter hoe zij hun eigen ervaring  in kunnen zetten waardoor hun organisatie ervaringsdeskundigheid snel en efficiënt kan inzetten.

De oriëntatietraining ‘Hulpverlener met ervaring’ is bedoeld voor hulpverleners die zich willen oriënteren op het inzetten van eigen ervaringen met herstel in hun werk. Herkenbaar? Ontdek of het iets voor jou is!

Het inzetten van eigen ervaringen kan baat hebben voor het herstelproces van mensen met een kwetsbaarheid. In de oriëntatietraining ‘Hulpverlener met ervaring’ is dat het uitgangspunt. Hulpverleners nemen immers niet alleen kennis vanuit hun opleiding mee, maar ook vanuit hun eigen leven. Die levenservaring kan waardevol zijn in de begeleiding en ondersteuning van het herstelproces van cliënten. “Er wordt vaak gedacht aan psychische of verslavingsproblematiek”, merkt Gerwin Overvelde, trainer met ervaringsdeskundigheid bij RIBW Brabant. “Ook ervaringen als gevolg van  een eetstoornis, armoede of iemands seksuele voorkeur, kunnen ontwrichtend in iemands leven zijn geweest. Het gaat om het herstelproces dat de professional vervolgens heeft doorgemaakt.”

Vertrouwen

‘Hulpverlener met ervaring’ is bedoeld voor hulpverleners, bijvoorbeeld hulpverleners binnen de (geestelijke) gezondheidszorg. “Tijdens de training ontdekken zij – samen met collega’s of mensen uit andere organisaties – of het inzetten van hun eigen ervaringen met herstel bij hen past”, vertelt Gerwin.
 
“In acht groepsbijeenkomsten geven we de zorgprofessionals inzicht: naast technieken krijgen zij het vertrouwen dat het delen van je eigen verhaal kan bijdragen aan het herstel van de ander. De meeste cursisten zijn hier terughoudend in – bang om eigen grenzen of die van de cliënt te passeren. We leren hulpverleners daarom te luisteren naar hun eigen gevoel.” 

Oriëntatiecursus Hulpverlener met ervaring

• Duur: 8 bijeenkomsten ( 3x 8uur, 5x 4uur)
• Kosten: in company (minimaal 8 en maximaal 10 deelnemers) € 9.225,- (exclusief reiskosten, vrijgesteld van BTW)
• Kosten: individuele deelnemer aan training met open inschrijving: € 950,- (vrijgesteld van BTW)
• Inzet: 2 trainers
• Locatie: In overleg
• Wanneer: In overleg

Deze training is bedoeld voor medewerkers die zich willen oriënteren op het inzetten van ervaringen binnen het werk. Het verkrijgen van ervaringen in het leven vormt je tot de persoon die je nu bent. Werken binnen de hulpverlening is niet opgebouwd uit een format dat je kan volgen. Opleidingen, methodieken en visie zijn er als handreiking en je bent zelf het instrument. Hierin zijn je persoonlijkheid, karakter en ervaringen verweven. Deze ervaringen zet je bewust of onbewust in binnen de ondersteuning die je biedt aan mensen.
Binnen deze training gaan we kijken naar de ervaringen en de manier waarop je dit inzet in je werk als hulpverlener. We richten ons op kennis rondom herstel en ervaringsdeskundigheid, oefeningen ter bewustwording, het vergroten van zelfkennis en het inzetten van de ervaring in het werk.
Na het volgen van deze training heb je meer handvatten gekregen om te onderzoeken wat je wil met jouw ervaring binnen dit werk. Er zijn verschillende paden om te bewandelen, zowel binnen de organisatie als daarbuiten. Dit kan variëren van indirect en onbewust je ervaring inzetten tot aan een opleiding volgen tot ervaringsdeskundig medewerker. 

De trainingslocatie van de Oriëntatietraining Hulpverlener met ervaring is Taxandriaweg 8a, Waalwijk. 

 
Oriëntatietraining Hulpverlener met ervaring, eerstkomende startdatum volgt

De training ondersteunt de beweging naar herstelondersteunende zorg

Om de beweging naar herstelondersteunende zorg te maken trekken organisatie vaak ervaringsdeskundigen aan. Niet wetende dat er vaak al veel ervaring in huis is die niet optimaal wordt benut om cliënten, patiënten of klanten nog beter te helpen. De oplossing is dus minder ver weg dan u denkt. Wilt u de beweging naar herstelondersteunde zorg maken? Dan is de oriëntatietraining ‘Hulpverlener met ervaring’ een mooi eerste aanvliegwiel. 

Anders denken en werken

Deelnemers aan de training HME zetten hun eigen ervaringen bewuster in de zorg in en krijgen meer aansluiting bij ervaringsdeskundigen binnen de organisatie.

De trainers en adviseurs van RIBW Brabant hebben een veelzijdig palet aan kennis

Zij zijn geschoold in ervaringsdeskundigheid, hebben hulpverleners-ervaring en zijn didactisch onderlegd. Deze combinatie maakt dat zij vanuit twee invalshoeken kunnen kijken en met u kunnen meedenken. 

Contact

Heeft u interesse? We staan u graag te woord via 06-46610850 of mail naar teamtrainingenontwikkeling@ribwbrabant.nl.

Aanmelden

Meld  je hier aan voor de Oriëntatietraining Hulpverlener met ervaring.

 

 

 

Oriëntatietraining Hulpverlener met ervaring 1