Voor wie?

De oriëntatietraining ‘Hulpverlener met ervaring’ is bedoeld voor hulpverleners die zich willen oriënteren op het inzetten van eigen ervaringen met herstel in hun werk. Het inzetten van eigen ervaringen kan baat hebben voor het herstelproces van mensen met een kwetsbaarheid. In de oriëntatietraining ‘Hulpverlener met ervaring’ is dat het uitgangspunt. Hulpverleners nemen immers niet alleen kennis vanuit hun opleiding mee, maar ook vanuit hun eigen leven. Die levenservaring kan waardevol zijn in de begeleiding en ondersteuning van het herstelproces van cliënten. Herkenbaar? Ontdek in de film of het iets voor jou is!

Trainingsresultaten

Deelnemers aan de training HME zetten hun eigen ervaringen bewuster in de zorg in en krijgen meer aansluiting bij ervaringsdeskundigen binnen de organisatie. De trainers en adviseurs van RIBW Brabant hebben een veelzijdig palet aan kennis. Zij zijn geschoold in ervaringsdeskundigheid, hebben hulpverlenerservaring en zijn didactisch onderlegd. Deze combinatie maakt dat zij vanuit twee invalshoeken kunnen kijken en met je meedenken.
Na het volgen van deze training heb je meer handvatten gekregen om te onderzoeken wat je wil met jouw ervaring binnen dit werk. Er zijn verschillende paden om te bewandelen, zowel binnen de organisatie als daarbuiten. Dit kan variëren van indirect en onbewust je ervaring inzetten tot aan een opleiding volgen tot ervaringsdeskundig medewerker. 

De training kan je individueel volgen in ons trainingscentrum, en bieden we ook in company aan bij organisaties. 

Oriëntatietraining Hulpverlener met ervaring Incompany 

• Duur: 8 bijeenkomsten ( 3x 8uur, 5x 4uur)
• Kosten: incompany (minimaal 8 en maximaal 10 deelnemers) € 9.225,- (exclusief reiskosten, vrijgesteld van BTW)
• Kosten: individuele deelnemer aan training met open inschrijving: € 950,- (vrijgesteld van BTW)
• Inzet: 2 trainers
• Locatie: in overleg bij in company, individudeel onze eigen trainingslocatie.
• Wanneer: in overleg

De training ondersteunt de beweging naar herstelondersteunende zorg

Om de beweging naar herstelondersteunende zorg te maken trekken organisaties vaak ervaringsdeskundigen aan. Vaak zonder te weten dat er al veel ervaring in huis is die nog niet optimaal wordt benut om cliënten, patiënten of klanten nog beter te helpen. De oplossing is dus minder ver weg dan je wellicht denkt. Wil je de beweging naar herstelondersteunde zorg maken? Dan is de oriëntatietraining ‘Hulpverlener met ervaring’ een mooi eerste aanvliegwiel. 

Vertrouwen

“Tijdens de training ontdekken hulpverleners, bijvoorbeeld hulpverleners binnen de (geestelijke) gezondheidszorg,  samen met collega’s of mensen uit andere organisaties of het inzetten van hun eigen ervaringen met herstel bij hen past”, vertelt Gerwin. “In acht groepsbijeenkomsten geven we de zorgprofessionals inzicht: naast technieken krijgen zij het vertrouwen dat het delen van je eigen verhaal kan bijdragen aan het herstel van de ander. De meeste cursisten zijn hier terughoudend in en een beetje ‘bang’ om hun eigen grenzen of die van de cliënt te passeren. Wij leren hulpverleners daarom te luisteren naar hun eigen gevoel.”  

“Er wordt vaak gedacht aan psychische of verslavingsproblematiek”, merkt Gerwin Overvelde, trainer met ervaringsdeskundigheid bij RIBW Brabant. “Ook ervaringen als gevolg van  een eetstoornis, armoede of iemands seksuele voorkeur, kunnen ontwrichtend in iemands leven zijn geweest. Het gaat om het herstelproces dat de professional vervolgens heeft doorgemaakt.”

Contact

Heb je interesse en een vraag? We beantwoorden je vragen graag als je deze mailt naar  teamtrainingenontwikkeling@ribwbrabant.nl, of bel ons hoofkantoor via 013-5336646.