Actueel

“Het is belangrijk om gerust gesteld te worden en vertrouwen te krijgen”

11 mei 2016
Sinds begin dit jaar zijn er vrijwilligers met ervaringsdeskundigheid aanwezig bij de informatie-, heroriëntatie- en intakegesprekken die (nieuwe) cliënten met de zorgbemiddelaars van RIBW Brabant houden. Een welkome aanvulling: deze vrijwilligers staan vanuit eigen ervaring  en betrokkenheid dicht bij de belevingswereld van de cliënt. Nills (36) werkt als begeleidingsmedewerker met ervaringsdeskundigheid mee aan dit project: “Ik heb zelf ook ooit aan de poort geklopt van de organisatie waar ik dertien jaar geleden in behandeling ging.”
Nills (36) werkt als begeleidingsmedewerker met ervaringsdeskundigheid
Toen Nills zich aanmeldde voor behandeling was hij zwaar psychotisch: “Ik was ervan overtuigd dat ik overal waar ik kwam werd afgeluisterd. In mijn belevingswereld hingen er overal microfoons en camera’s en werd ik altijd achtervolgd. Ik probeerde iedereen ervan te overtuigen dat ik me het niet inbeeldde, maar het me echt overkwam. Ondanks iedereens tegenspraak had ik niet door dat ik in de war was. Ik was zó bang, of ik nu binnen of buiten huis was, ik voelde me overal onveilig. Ik had nog nooit van gespecialiseerde hulpverlening gehoord en was ten einde raad. Dus ik ging maar naar de huisarts, die me meteen doorverwees naar een professionele zorgorganisatie.”

Toen Nills op intakegesprek ging nam hij zijn moeder mee: “Twee paar oren horen meer dan één én ik was doodsbang. Ik kende dat hele wereldje niet, alles was nieuw en overweldigend. Ik zie mezelf daar nog zitten. Alles was vreemd voor me, maar ik kwam er wel om me op te laten nemen, dat is niet niks! Die spanning, die herken ik bij de mensen die hier nu op gesprek komen voor hulp. En omdat ik dat herken kan ik hen op hun gemak proberen te stellen, even een pauze nemen en tot rust komen. Dat is belangrijk in zo’n gesprek waarin superveel nieuwe informatie op je afkomt in taalgebruik dat je niet gewend bent.”

Nills: “Het is belangrijk om mensen gerust te stellen en wegwijs te maken. Alle zorgorganisaties werken weer op een andere manier en alle gemeentes hebben weer een andere manier van indicaties toewijzen. Dat zou voor iederéén verwarrend zijn.  Als je dan ook nog te maken hebt met een diagnose en hulpverlening heb je helemaal genoeg aan je hoofd. Omdat ik me in deze situatie zo goed kan inleven vind ik het belangrijk om de gang van zaken gelijkwaardig, van mens tot mens, met elkaar te bespreken. En het vertrouwen te geven dat het écht mogelijk is om te herstellen van psychiatrische klachten, daar ben ik toch het levende bewijs van. “

RIBW Brabant is ervan overtuigd dat ervaringsdeskundigen veel kunnen betekenen voor het herstel van een cliënt en ontwikkelde ruime tijd geleden een beleid om mensen met een psychische beperking in te zetten in de organisatie.

Ervaar jij of een naaste psychiatrische problemen en zoek je hulp in de vorm van individuele begeleiding of ondersteuning? Wij zijn bereikbaar voor vragen op (013) 533 66 46. Onze zorg wordt toegewezen op basis van een beschikking van de gemeente waar je woont.

Actueel
Mariëlle Hoefnagel werkt als ervaringsdeskundige binnen een woonteam van RIBW Brabant en blogt ...
Als RIBW Brabant volgen we de ontwikkelingen omtrent het coronavirus nauwgezet en volgen de ...
Paola Buitelaar heeft lang geworsteld met psychoses en klinische opnames daarvoor. Deze ...