Actueel

Werkbezoek regiogemeenten Hart van Brabant: “Jullie zorg is dus met name op herstel gericht?”

8 juni 2018
“Jullie bieden dus ook ‘losse’ arbeidsmatige dagbesteding? Zonder een beschikking beschermd wonen?” Of: “Jullie zorg is dus met name op herstel gericht? Ik had het beeld dat het voornamelijk behandeling was.” Twee van de vele reacties tijdens het werkbezoek op donderdag 7 juni 2018.  Vijftien gemeentelijke beleidsmakers en verwijzers uit de regio Hart van Brabant namen bij RIBW Brabant een kijkje in de keuken. Een kleine sfeerimpressie...
Aanwezigen werkbezoek

Dit werkbezoek was ter voorbereiding op de aanbesteding Beschermd Wonen 2020, waarin het rapport van Dannenberg leidend is ‘van beschermd wonen naar een beschermd thuis’. Voor ons als RIBW Brabant was het een waardevol bezoek, of eigenlijk: voor onze cliënten. Aangezien het voor hen van wezenlijk belang is dat er binnen welzijn en zorg steeds goede afstemming is zodat clienten die naar ‘beschermd thuis’ uitstromen, goed landen in hun buurt. Het is dan onmisbaar om elkaar en het werk goed te kennen.

Bij binnenkomst proefden onze gasten direct van het werk van KREW. Onze cliënten maken in de keuken van Restaurant Waanzinnig (onderdeel van KREW) overheerlijk, waanzinnig worstenbrood. KREW biedt arbeidsmatige dagbesteding aan mensen met een psychische of psychiatrische aandoening. De delegatie kreeg vervolgens een uiteenzetting van onze cijfers, zorg en diensten. Waarna ervaringsdeskundigen hun verhaal vertelden en de plek van RIBW Brabant in hun leven en hun herstel. Vervolgens deed de groep twee van onze locaties aan, waar zij cliënten ontmoette en nader kennis maakte met het beschermd wonen.

Voor iedere cliënt passende zorg

Een van hen gaf aan dat het erg prettig is om bij verwijzing de locaties ook in het echt te hebben gezien. De koppeling tussen wat een cliënt nodig heeft en het passende aanbod kan zo beter worden gemaakt. Uiteraard kan dit ook ambulante zorg betreffen, of eerst beschermd wonen met een doorstroom naar ambulante zorg.

Tot slot praatte de delegatie na bij Restaurant Waanzinnig, over de indrukken en de samenwerking in de toekomst, terwijl cliënten van KREW hen voorzagen van drankjes en hapjes. Dit is een restaurant in Tilburg dat wordt gerund door cliënten en leer-werk-coaches van RIBW Brabant.

Waardevolle dag

Voor ons was het een waardevolle dag, bestaande uit een prettige kennismaking en een inhoudelijke kennisuitwisseling. Bedankt voor jullie enthousiaste deelname gemeente Heusden, gemeente Dongen, gemeente Hilvarenbeek, gemeente Goirle, gemeente Gilze-Rijen en gemeente Tilburg

Actueel
Mariëlle Hoefnagel werkt als ervaringsdeskundige binnen een woonteam van RIBW Brabant en blogt ...
Als RIBW Brabant volgen we de ontwikkelingen omtrent het coronavirus nauwgezet en volgen de ...
Paola Buitelaar heeft lang geworsteld met psychoses en klinische opnames daarvoor. Deze ...