Actueel

Inzet ervaringsdeskundige professionals geeft goede voorbeeld

10 januari 2016
RIBW Brabant vindt dat iedereen mee moet kunnen doen in de maatschappij: een belangrijke reden waarom er veel ervaringsdeskundigen werkzaam zijn. Onlangs werden we genoemd als een van de good practices van ‘Werkgevers gaan inclusief’, een programma van werkgeversvereniging AWVN dat werkgevers wil inspireren tot een inclusieve arbeidsmarkt. Welke voordelen zien we in het werken met ervaringsdeskundigen?
Rene van Trijp

"Medewerkers en cliënten zijn ontzettend betrokken bij wat we doen als organisatie” vertelt René van Trijp, hoofd Personeel & Organisatie. “De scheidslijn tussen medewerker en cliënt verdwijnt steeds meer, het is echt een beweging. Ik ben ervan overtuigd dat het voorbeeld van onze ervaringsdeskundigen daarin een invloedrijke factor is. Als een cliënt met tranen in de ogen een contract komt tekenen, zie ik hoe waardevol dat voor ze is. Daar krijg ik veel energie van!”

Visie op beperking
RIBW Brabant ontwikkelde bedrijfsbeleid om mensen met een beperking in te zetten in deze organisatie. Intussen werken er 30
medewerkers met diverse achtergronden. RIBW Brabant formuleerde een nieuwe visie waarin zij zich richt op meer vraaggerichte, herstelondersteunende zorg, o.a. door het inzetten van ervaringsdeskundigen. Het streven is om in elk team ervaringsdeskundigen te laten werken naast de reguliere begeleiders.

Hoogsensitief als talent
Teammanagers en teams vragen nu al om de ervaringsdeskundigen die nog in opleiding zijn. René van Trijp: “Ervaringsdeskundigen zetten hun beperkingen om in een talent. Eén van onze ervaringsdeskundige kwartiermakers is hoogsensitief. Ze kan mensen daardoor goed aanvoelen en heeft leren omgaan met deze eigenschap. We zetten haar nu in bij onder meer sollicitatiegesprekken: daar gebruikt zij haar sensitiviteit om te bepalen of iemand goed bij onze organisatie past. Ze staat dan volop in haar kracht en heeft echt een toegevoegde waarde. Je kunt bijna niet geloven dat ze zwaar in de psychiatrie heeft gezeten.”

In september 2015 startte RIBW Brabant een officiële opleiding voor ervaringsdeskundigen, zie www.howietheharp.nl.
Lees het hele interview met René van Trijp op de website van AWVN.

Actueel
Mariëlle Hoefnagel werkt als ervaringsdeskundige binnen een woonteam van RIBW Brabant en blogt ...
Als RIBW Brabant volgen we de ontwikkelingen omtrent het coronavirus nauwgezet en volgen de ...
Paola Buitelaar heeft lang geworsteld met psychoses en klinische opnames daarvoor. Deze ...