Contact maken is moeilijk bij autisme

Mensen met autisme kunnen meestal moeilijk contact maken. Sommige mensen met autisme maken helemaal geen contact met anderen. Sommigen zoeken wel contact, maar praten vooral over zichzelf. Mensen met autisme nemen woorden vaak letterlijk. Ook hebben ze moeite met gebaren, lichaamstaal, spreekwoorden en gezegden. Dat kan het soms best lastig maken om te functioneren in de maatschappij. De juiste professionele begeleiding kan dit een stuk makkelijker maken.

Iemand met autisme kan een beperkte, gefixeerde interesse hebben voor één of enkele voorwerpen of activiteiten. Er wordt hardnekkig vastgehouden aan hetzelfde. Meestal is iemand niet flexibel en erg gehecht aan routines of rituelen. Kleine veranderingen kunnen onrust veroorzaken bij hem of haar.

Iemand met autisme kan eindeloos hetzelfde doen. Bijvoorbeeld de kraan open- en dichtdraaien, dezelfde muziek luisteren, film kijken of spel doen of steeds bezig zijn met hetzelfde onderwerp.
Er zijn verschillende soorten autisme: Autisme Spectrum Stoornis, klassiek autisme, Asperger en PDD-NOS.

Wat kan RIBW Brabant doen bij autisme?

Genezen is niet mogelijk, maar er beter mee leren en leven en omgaan wel. Dat is een zaak van langdurige begeleiding. RIBW Brabant biedt deze begeleiding. Kijk op onze pagina’s onder ‘Hulp Nodig?’ Maar bellen kan natuurlijk ook altijd: (013) 533 66 46.

RIBW Brabant is gespecialiseerd in de begeleiding en ondersteuning van mensen met een ernstig psychiatrische aandoening. Met onze professionele, resultaatgerichte en integrale aanpak begeleiden wij cliënten naar een zo zelfstandig mogelijk leven.

Wij werken aan duurzaam herstel. Daarom komen alle leefgebieden aan bod waar hulp bij nodig is, zoals wonen, daginvulling/werk, sociale relaties, financiën en gezondheid.

Wij zijn werkzaam in de provincie Noord-Brabant onder meer in de gemeenten Tilburg, Waalwijk, Oisterwijk, Goirle, Gilze en Rijen, Hilvarenbeek, Heusden, Loon op Zand en Dongen.