Herstelondersteunende zorg

Ons uitgangspunt is herstelondersteunende zorg. Dit betekent dat we luisteren naar wat jij nodig hebt om te herstellen. Jouw talenten, wensen en doelen staan centraal, waardoor je inzicht krijgt in wat je nodig hebt en hoe je dit kunt bereiken. We kijken samen met jou naar welke organisaties jou ook hulp bieden en of familie en vrienden iets voor jou kunnen betekenen. Mocht je op dit moment weinig contact met anderen hebben, dan helpen we je om gebroken contacten te herstellen of nieuwe op te doen. We nemen nooit jouw leven over: we lopen als het ware (een tijdje) met je mee, totdat je zelf weer vertrouwen hebt. We werken samen stap-voor-stap aan concrete doelen en beginnen bij dat waar jij het meest last van ervaart. Als deze problemen verminderen, sta je alweer sterker en kun je de rest makkelijker aan.

Begeleiding thuis

De begeleider, wij noemen dit een herstelcoach, komt bij jou thuis of op een plek die je fijn vindt. Dit noemen we ambulante begeleiding. Hoe vaak de herstelcoach langskomt en hoe lang, hangt af van wat je nodig hebt. In elk van onze begeleidingsteams werkt ook een ervaringsdeskundige. Ervaringsdeskundigen hebben zelf een herstelproces doorlopen van ervaringen die hun eigen leven flink op zijn kop hebben gezet. Ze zijn geschoold om die ervaringskennis in te zetten voor anderen. Hierdoor weten ze als geen ander wat je doormaakt.  

Ondersteuning op 6 leefgebieden

Wij bieden herstelondersteunende zorg op de volgende leefgebieden:

  1. Wonen
  2. Werken, dagbesteding en leren
  3. Financiën en administratie
  4. Gezondheid en regie op eigen leven
  5. Sociale relaties/netwerk
  6. Gezin en huiselijke relaties

Uiteraard kom je alleen bij ons terecht als je psychiatrische of psychische klachten ook van invloed zijn op de zes leefgebieden die hierboven staan. Met uitzondering van de hulp die ons Financieel Bureau levert, daar kun je ook terecht als je geen psychiatrische of psychische klachten hebt.

(In een beschikking van een gemeente worden deze leefgebieden ook wel resultaatgebieden genoemd en heet ‘Werken, dagbesteding en leren’ in een beschikking ‘Maatschappelijke Participatie’.)

Welke stappen onderneem je om in aanmerking te komen?

Bij het aanmelden voor onze zorg, volg je enkele stappen, om te verkennen welke zorg bij jou past. Uiteraard kom je alleen bij ons terecht als jouw zorgvraag voortkomt uit een psychiatrische of psychische kwetsbaarheid.

Begeleiding bij jou thuis 3