Lezingen met herkenbare vragen over autisme

Herkenbare vragen en praktische voorbeelden komen in drie lezingen aan bod.

Birsen Basar, ‘Ambassadeur voor Autisme’, 19:15 – 20:00 uur

Birsen is een jonge vrouw met autisme en zet deze in als haar kracht. Haar missie is dat alle mensen met autisme voor zover dat kan, meedoen in deze samenleving. Daarvoor is voorlichting en bewustzijn heel belangrijk. Puur, eerlijk, grappig. Dit zijn een van de drie mogelijke woorden die je zult noemen als je bij een presentatie van Birsen bent geweest. Birsen Basar : “Sinds november 2009 geef ik presentaties over mijn leven met autisme, o.a. in Nederland, België en Turkije maar soms ook in andere landen. Mijn presentatie kan bijvoorbeeld gaan over mijn jeugd, onderwijservaringen (basisschool, HAVO en HBO), werken met autisme, autisme in de allochtone cultuur, mijn autisme en ik en ervaringen in de hulpverlening.”

André Parren, ‘Grip op gamen en autisme’, 20:15 – 21:15 uur

André Parren is pedagoog en ervaringsdeskundige op het gebied van gamen. Zijn jarenlange ervaring binnen het werken met gamers en (professioneel) opvoeders, hulpverleners en scholen leerde André dat de houding naar gamen negatief is. Is dit terecht? André Parren : “Gamen hoort bij deze tijd en is niet meer weg te denken uit onze samenleving. Dit brengt ook risico’ s met zich mee. Juist gamers met Autisme lijken “vatbaarder” voor het ontwikkelen van problematisch game gedrag. Op het gebied van games lijkt het of er een kenniskloof is ontstaan. Het valt me wel eens op hoe negatief er tegen het fenomeen gamen wordt aangekeken, is dit terecht? Ik bekijk de wereld van gamen vanuit meerdere perspectieven: o.a. vanuit de gamers, ontwikkelaars, vanuit de ontwikkelingspsychologie en vanuit de opvoeder. Tijdens de interactieve informatieavond is er ook ruimte voor vragen.”

Monica Doze, ‘Autisme en stress’, 20:30 – 21:15 uur

Monica Doze kreeg op haar 54ste de diagnose autisme. Zij werkt als loopbaan- en levenscoach. Stress is voor de meeste mensen met ASS een heel herkenbaar thema. In het ‘gewone’ leven, maar zeker ook in werk. In haar lezing vertelt Monica Doze kort over de oorzaken en de gevolgen van stress bij autisme. Daarnaast bespreekt zij een aantal methoden die er zijn om stress te verminderen. Haar informatie haalt Monica uit wetenschappelijke inzichten en vertelt zij op een inspirerende en toegankelijke manier. Monica Doze: “Al op jonge leeftijd was ik uitermate gefascineerd in menselijke gedrag en communicatie. Ik vond de wereld ingewikkeld, begreep veel niet, en besloot heel goed op te letten. Nu zet ik mijn autisme in als talent: ik geef inspirerende lezingen voor leergierige mensen die kennis willen maken met de wondere wereld van autisme. Daarnaast coach ik mensen die willen groeien in hun persoonlijke ontwikkeling en in de relatie met de buitenwereld”

Informatiemarkt en lezingen

Alphons Ariëns, projectleider van de Autisme Informatiemarkt en teammanager bij RIBW Brabant: “De Autisme Informatiemarkt is een onderdeel van het Autisme Netwerk Midden-Brabant. Expertisecentrum Autisme Amarant Groep, Stichting MEE regio Tilburg, ContourdeTwern, Regionaal Autisme Centrum, Zintri Zorggroep en RIBW Brabant organiseren gezamenlijk de Autisme Informatiemarkt. Samen stellen we een programma op dat aansluit bij de vragen en wensen van bezoekers. Elk jaar komen honderden geïnteresseerden naar de informatiemarkt. Bezoekers laten ons weten dat de aanwezige expertise en deskundigen in combinatie met de sprekers het zo’n nuttige en inspirerende avond maakt. Precies dát willen we bereiken.”

De informatiemarkt is deze avond doorlopend te bezoeken. De deelnemende instanties kunnen u helpen met uw vragen over autisme en aanverwante zaken. Alle lezingen zijn net als de informatiemarkt gratis te bezoeken. Aanmelden kan bij binnenkomst van de informatiemarkt. Er zijn maximaal dertig plaatsen beschikbaar. Kom bijtijds want VOL = VOL. In de Symfonie is tijdens de autismemarkt Tilburg een aparte ruimte om even tot rust te komen van alle indrukken.

De Autisme Informatiemarkt 2019 vindt plaats in Wijkcentrum de Symfonie, Eilenbergstraat 250 in Tilburg.
Neem ook een kijkje op social media zoals facebook en twitter.
Facebook: Autisme Informatiemarkt @autismeinformatiemarkt en Twitter: Autismeweek Tilburg @AutismeweekT

We hopen u donderdag 28 maart a.s. te begroeten!