Door een dissociatieve stoornis worden bepaalde gedachten, emoties en herinneringen buiten het bewustzijn van Michelle geplaatst. “Dat kan heel onschuldig zijn”, vertelt ze. “Maar bij mij nam het een bedreigende vorm aan. Ik werd een gevaar voor mezelf. Daar kwam een depressie bovenop.”

Grip op emoties

Bij GGz Breburg volgt Michelle een DGT-traject: dialectische gedragstherapie. Het helpt haar om weer grip te krijgen op haar heftige emoties. Via het programma Werken & Leren kwam Michelle in december 2020 in de Ledeboerstraat terecht. “Ik kreeg hier een rondleiding en was eigenlijk meteen heel enthousiast. Toen ik klein was hielp ik mijn opa altijd al als hij dingen maakte, een konijnenhok bijvoorbeeld. Ik heb ook verschillende meubels in mijn appartement zelf gemaakt. Met veel plezier kom ik hier nu twee ochtenden per week”, vertelt ze.

Grenzen verkennen

Michelle werkt hard aan zichzelf. “Langzaam maar zeker kom ik weer tot mezelf. Ik vind tegelijkertijd rust en energie om een groot deel van de dag door te komen. Dat begint met een goed ritme: mijn werk bij KREW geeft me een reden om de wekker te zetten en mezelf goed te verzorgen. Dat klinkt klein, maar voor mij is het heel waardevol. Ik kan mezelf zijn in de werkplaats. Er is ruimte voor mijn emoties, ook als het even niet zo goed gaat. Hier leer ik om mijn grenzen te verkennen én te bewaken.”

Zelfvertrouwen laten groeien

Dat is precies waar KREW voor staat. De leer-werk afdeling van RIBW Brabant richt zich op alles wat met werken en leren te maken heeft; van leer-werktrajecten, individuele begeleiding en arbeidsmatige dagbesteding. Want: meedoen in de samenleving is belangrijk en een psychische of psychiatrische kwetsbaarheid mag daar geen belemmering bij zijn. Door je steentje bij te dragen, voel je je beter en groeit je zelfvertrouwen. Dat helpt bij je herstel.

Collega’s helpen

Zelf iets leren door anderen te helpen past precies in het straatje van Michelle, vertelt leer-werkcoach Stijn Visser. “Michelle is supercreatief. In de werkplaats hebben we bijvoorbeeld regelmatig restmateriaal. Zij komt dan met allerlei ideeën om dáár juist iets mee te maken, zodat we niets weg hoeven te gooien. Nu maken we bijvoorbeeld naast de hexagon-kastjes ook letters van restjes hout. Heel leuk als decoratie, bijvoorbeeld op een babykamer. Voor verschillende nieuwe projecten maakte Michelle, om haar collega’s te helpen, volledige werkomschrijvingen. Zo kunnen ze door iedereen worden gemaakt.

Trots

Michelle weet wat het met haar zélf doet om met iets bezig te zijn waar ze naderhand trots op kan zijn, vertelt ze. “Dat gun ik anderen ook. En ik vind het mooi om over dit soort dingen na te denken.” Daarom bedacht Michelle een project voor cliënten die naar de werkplaats komen voor recreatieve dagbesteding. Zij wilden namelijk ook graag met hout aan de slag en trots zijn op wat ze hier maken. “Ik voel me heel erg gehoord en gezien. Ook ben ik trots op de producten die wij zelf maken in de houtplaats: onder andere de hexagon-kastjes in verschillende formaten.”

Middel voor groei

Stijn vult aan: “Houtbewerking is geen doel op zich, bij ons. Het is een middel om mensen te helpen groeien. Voor Michelle is het iets waar ze haar creativiteit in kwijt kan; ze vindt het leuk én ze is er goed in. Andere cliënten lopen tegenwoordig mij voorbij als ze vragen hebben over hoe ze iets moeten doen of maken, die melden zich bij haar. Dat is heel tof om te zien.”

Inspelen op vraag

In de werkplaats wordt heel vraaggericht gewerkt. “We proberen aan de ene kant in te spelen op de vraag in de markt. De hexagon-kastjes – gemaakt van hoge kwaliteit massief eikenhout – zijn nu bijvoorbeeld hartstikke hip. Klanten reageren er heel enthousiast op. Zo maken we niets ‘om het maken’; er is echt een markt voor. Anderzijds houden we ook de vraag van onze deelnemers scherp: wat willen zij graag maken? Wat kunnen ze goed? Zo hebben we ons aanbod flink kunnen uitbreiden de laatste tijd.”

Unieke producten met een verhaal

Binnenkort introduceert KREW ‘De Mies’ op de website, een wandkastje dat uit geschakelde vierkanten bestaat. “Een idee van Michelle, vandaar de naam. Zij heeft helemaal zelf uitgevogeld hoe we ‘m moeten maken, berekeningen gemaakt, een prototype én een werkomschrijving zodat iedereen er straks mee aan de slag kan”, legt Stijn uit. “Ik zie het zo: mensen kopen bij ons niet zomaar een meubel, ze kopen een verhaal. In dit geval het verhaal van Michelle. En dat voelt goed!” Michelle straalt.

Meer weten over het aanbod van de KREW-werkplaats, of direct zo’n tof zeshoekig kastje bestellen? Kijk voor meer informatie op: houten kastjes