Wat maakt werken bij team Korsakov zo mooi en uniek?

Het antwoord hierop weet Bart als geen ander. “Wat voor mij het werken bij team Tilburg Oost altijd zo leuk heeft gemaakt is dat het een uitdagende doelgroep is én omdat er veel groepszorg geboden wordt. Ik vond vooral de afwisseling tussen individueel contact en de groepsdynamiek erg leuk en uitdagend. Doordat de doelgroep geen tot weinig ziekte-inzicht heeft vraagt het een enorme dosis creativiteit in de begeleiding. Dat wil zeggen dat je altijd op zoek moet gaan naar manieren die werken voor een cliënt zonder hen het gevoel te geven dat zij een beperking hebben.”

Bart vervolgt “Mensen met Korsakov zijn vaak erg beperkt en lopen in het dagelijkse leven tegen veel dingen aan. Als jij dan als hulpverlener ervoor kan zorgen dat mensen een prettig leven hebben waarin zij niet continue geconfronteerd worden met hun beperkingen geeft dat een goed gevoel. Je ziet dan namelijk resultaat van het harde werken wat je met het team eraan besteedt. Ook steek je veel energie in het versterken en verbeteren van hun netwerk. Cliënten hebben vaak minder contact met familie door alles wat er is gebeurd, het is dan ontzettend mooi als je kan bijdragen aan het herstellen van dit contact.”

Elke dag van betekenis

Deze doelgroep is kwetsbaar, maar ook heel uitdagend. De bewoners kunnen nog veel zelfstandig, waardoor je samen onderzoekt wat iemand nog wil en wat realistische doelen zijn. Hoe je daar samen naartoe werkt en de doelen haalt. Dit alles vat een herstelcoach samen in een persoonlijk herstelplan, dat de herstelcoach vervolgens evalueert met het team. Op die manier zijn de lijntjes kort en werkt iedereen aan de zelfredzaamheid van onze bewoners. De zorgprofessionals nemen beslissingen over operationele zaken. Ze houden contact met bewind voering en rechtelijk mentoren, en gaan mee naar belangrijke afspraken. Hier zijn ze naast een maatje, ook een geheugensteuntje. Dat is een zeer belangrijke rol voor deze kwetsbare doelgroep.  Als herstelondersteuner en herstelcoach ben je elke dag van betekenis. Voor onze bewoners, hun netwerk, maar ook zeker voor je collega’s. Je biedt een schouder, een luisterend oor en luchtigheid op een zware dag. Bij team Korsakov werken we écht samen. Jij bent eindverantwoordelijk, maar doet alles in samenspraak met je team.

Het verhaal van Hennie en van een herstelcoach  

Lees het verhaal van bewoonster Hennie en bekijk de film over team Tilburg Oost. Nog meer ervaring en inspiratie? Rachel de Jong is werkzaam als herstelcoach bij team Tilburg Oost en deelt haar ervaringen.

“Dit is écht persoonlijk en betekenisvol werk”
“Bewoners structuur geven: dát is mijn doel. Dat doe ik op een directe manier, door bij ze langs te gaan in hun eigen appartement en persoonlijke zorg te bieden. En ook indirect, door onder andere een herstelplan te schrijven en dit door te nemen met de herstelondersteuners. Zo bewaak ik het overzicht en werken we als team écht samen. Dat is tof. Want ik ben eindverantwoordelijk, maar doe alles in samenspraak met mijn collega’s.”

Persoonlijke band
“Ik werk al meer dan tien jaar bij RIBW Brabant. Begonnen als stagiaire en uiteindelijk doorgegroeid naar herstelcoach bij De Werf. Hier stuur ik een team collega’s aan en begeleid ik hen in de ondersteuning van bewoners met het syndroom van Korsakov. Ik heb met iedereen een eigen band of verhaal. Dit is écht persoonlijk en betekenisvol werk.”

Kleine stapjes
“Omdat de doelgroep waarmee we werken niet altijd makkelijk is, hecht ik aan de warmte en betrouwbaarheid van mijn team. We krijgen vaak weerstand omdat mensen met het syndroom van Korsakov geen ziekte-inzicht hebben. Zij ervaren onze zorg als betuttelend of onnodig. Het is dan éxtra fijn om even bij je collega te ventileren en het vervolgens samen te relativeren. Ik motiveer mijn team en zij mij. En met kleine stapjes motiveren we samen ook de bewoners: naar hun wensen luisteren, samen realistische doelen stellen of lachen om verhalen van vroeger. De bewoners van De Werf worden niet meer beter, maar we geven hen elke dag zingeving, plezier en structuur. En kleine stapjes, maken hier écht een groot verschil.”

Enthousiast en klaar voor een nieuwe uitdaging? Reageer dan op de vacature van herstelondersteuner bij team Tilburg Oost in Tilburg.