Welkom thuis in Kompas op Zuid

Eind maart kregen de nieuwe bewoners van Kompas op Zuid hun sleutel. Kompas op Zuid is een gemengde woonvorm voor 96 mensen:
• 38 mensen met een geïndiceerde ondersteuningsvraag voor Beschermd thuis, Wmo BG en WLZ van één van de Siempartners Traverse, RIBW Brabant of Prisma.
• 58 mensen die met spoed een woning zoeken zoals jongeren, statushouders en alleenstaande (gescheiden) ouders die via woning in zicht (WIZ) en Tiwos in aanmerking komen voor een huurwoning.
De bewoners gaan samen wonen èn bouwen aan een mooie, sterke gemeenschap. 

Duurzaam, snel en flexibel bouwen

Het complex is opgebouwd uit losse elementen die ten minste 15  jaar op deze locatie moeten staan. Daarna zijn de losse modules goed te demonteren en hergebruiken. Dit maakt het duurzaam en flexibel. Iedereen heeft straks een appartement met een eigen keuken, badkamer met douche en toilet en een losse slaapkamer. Daarnaast zijn er enkele spreek- en werkruimtes voor de betrokken professionals en een grote gezamenlijke ruimte om elkaar te ontmoeten en verblijven.

Community

Om in aanmerking te komen voor een appartement is het belangrijkste criterium dat mensen bereid zijn een goede buur te zijn en actief bijdragen aan de sociale cohesie. Er wordt namelijk een community gebouwd. De begeleiding in het complex wordt gegeven door een samengesteld team van medewerkers van RIBW Brabant, Prisma, SMO-Traverse, Tiwos en ContourdeTwern. Dit betekent dat alle huurders in het pand vragen kunnen stellen aan het brede ondersteunende team. Maar dat ze vooral ook elkaar moeten versterken. Daarvoor zijn de community builder van ContourdeTwern en een sociaal beheerder van Tiwos aan het team toegevoegd.

Team Kompas op Zuid

Het team van Kompas op Zuid bestaat uit de volgende collega’s, van links naar rechts op de foto: Rob Haen (ContourdeTwern), Marion Aerts (SMO-Traverse), Pauline Broers (SMO-Traverse), Dewi (Prisma), Jeanette van Herregraven (Tiwos), Ciel Vossen (ContourdeTwern), Ruud Jonkers (SMO-Traverse), Rick van Ooijen (Tiwos), Jamila (Prisma) en Sam Blokland (RIBW Brabant).

Sfeerimpressie Kompas op Zuid

In een filmpje van 9 minuten krijg je een kijkje op Kompas op Zuid. Emile Kint, Projectmanager vastgoed van Tiwos. neemt je mee door het pand. Ook legt hij uit hoe de naam ‘Kompas op Zuid’ is ontstaan. “Stappegoor ligt op het zuiden van Tilburg en de mensen die hier komen wonen moeten hun kompas weer oriënteren, die moeten weer op de goede lijn komen te staan”.

Sfeerimpressie Kompas op Zuid

Accepteer marketing-cookies om deze video te bekijken

Eerste reacties van bewoners en begeleiding

Bewoner Kompas op Zuid: “Ik kies ervoor om gemoedelijk te kunnen wonen.” 
“Zin om samen de boel in de algemene ruimte in te richten,” bewoner Kompas op Zuid.
“Leuk om gemend te wonen met alle soorten mensen,” bewoner Kompas op Zuid.
“Ik kan hier mijn kwaliteiten met anderen delen,” bewoner Kompas op Zuid.
“Er ontstaan nu initiatieven en verbindingen,” bewoner Kompas op Zuid.
“Mooie nieuwe woningen met genoeg parkeer gelegenheid voor fietsen en auto’s,” bewoner Kompas op Zuid.
“Cliënten worden bewoners,” begeleiding Kompas op Zuid.
“Eindelijk alles voor mezelf,” vertelt een bewoner van Kompas op Zuid.
“Gewoon rondlopen en er zijn zorgt al voor een goede basis bij de bewoners,” aldus de begeleiding van Kompas op Zuid.