Het Kiemuur nu

Het Kiemuur is een wekelijkse bijeenkomst in de wijk. Dicht bij bewoners. Iedereen is welkom. In de lockdown periode was het even niet mogelijk om fysiek samen te komen. Daarom had het Kiemuur ook een online variant georganiseerd. Sinds augustus zijn de eerste fysieke Kiemuren weer geopend en kan iedereen elkaar weer ontmoeten in de wijkcentra. Uiteraard volgen we hierbij de coronarichtlijnen van de overheid. Niet ieder wijkcentrum is even groot daarom kunnen we per locatie een beperkt aantal bezoekers toelaten. Zo moet iedereen zich vooraf aanmelden zodat we kunnen waarborgen dat iedereen 1,5 meter afstand tot elkaar kan houden. Kijk voor meer informatie over het aanmelden en het aantal bezoekers per locatie op de website: Kiemuur locaties

Het Kiemuur tijdens de eerste golf

“Door corona konden we nu even niet fysiek samenkomen”, vertelt Angela Bison, senior ervaringsdeskundig medewerker bij het Kiemuur-team van RIBW Brabant. “Toen dat nieuws bekend werd, hebben we direct posters op de deuren van onze Kiemuur-locaties geplakt, dat zijn met name wijkcentra. Zo hebben we voorbijgangers laten weten dat het Kiemuur even niet doorging, maar dat mensen wél contact met ons konden opnemen, als ze behoefte hadden aan een luisterend oor. Dan zochten we samen naar een oplossing om elkaar – bij gebrek aan een Kiemuur – tóch te spreken. Telefonisch of via beeldbellen. Mensen konden ook hun zorgen en vragen delen tijdens één-op-één afspraken waarbij we uiteraard 1,5 meter afstand hielden. We wilden namelijk voorkomen dat onze bezoekers of andere wijkbewoners tussen wal en schip zouden vallen. Het blijkt wel dat dit een eenzame en onzekere tijd is, want heel veel mensen hebben er gebruik van gemaakt. En niet alleen onze vaste bezoekers.”

“Omdat wij al snel doorhadden dat deze situatie wel eens lang kon gaan duren, zijn we de mogelijkheden gaan onderzoeken om de gesprekken die ontstaan tijdens een Kiemuur, ook online aan te bieden. Ook onder begeleiding van één van onze ervaringsdeskundig medewerkers”, gaat Angela verder. “Eerst hadden we een ‘try-out’ met medewerkers, maar op 8 april zijn we gestart voor publiek. Iedere woensdag van 10 tot 11 konden mensen via het online vergaderprogramma Zoom aansluiten om hun hart te luchten. Toen dat bleek aan te slaan hebben we het verder uitgerold. Tijdens ieder online Kiemuur behandelden we ook een thema, bijvoorbeeld positieve gezondheid houden, sociale contacten onderhouden, etc. We kregen al enthousiaste reacties; ook zonder fysieke aanwezigheid, voelden deelnemers de verbondenheid. Vaste bezoekers hechten veel waarde aan het Kiemuur als contactmoment, zij vinden het fijn dat wij nu met alternatieven komen.”

Herstelgerichte trainingen

Het Kiemuur-team organiseert ook verschillende herstelgerichte trainingen: Herstellen doe je zelf, WRAP (Wellness Recovery Action Plan) en Werken met eigen ervaring. Door corona vielen de verschillende klassikale bijeenkomsten weg, waardoor 36 cursisten opeens geen les meer kregen. “Ook dat hebben we online voortgezet”, vertelt Angela. “De bijeenkomsten hebben we wel wat ingekort, we merken namelijk dat deelnemers een beetje overprikkeld raken door het beeldscherm. Hierdoor moeten zij wat meer thuis doen. Maar dat kan dus op eigen tempo, in alle rust en zonder afleiding.”

Restaurant Waanzinnig

Net als de Kiemuren, had ook Restaurant Waanzinnig in eerste instantie de deuren gesloten, in navolging van de coronamaatregelen. Sinds 2 juni is het restaurant weer open en kan iedereen weer genieten van een heerlijke gezonde maaltijd op basis van pure ingrediënten, ambachtelijk en eigentijds. 

In de lockdown zat dit team niet bij de pakken neer. Via Facebook en Instagram deelden onze eigen leer-werkplek voor de horeca volop positieve energie, inspiratie en tips voor thuiskoks. Wie de heerlijke gerechten van Restaurant Waanzinnig niet kon missen, kan via de website www.restaurantwaanzinnig.nl de beroemde Waanzinnige (Vegan) Worstenbroodjes bestellen. Óf het nieuwe concept ‘Waanzinnig @ Home’: diverse smakelijke maaltijdboxen om zelf thuis je eigen Waanzinnige maaltijd klaar te maken. Het houdt onze deels aan het werk en dat helpt bij hun herstel. Heel belangrijk, juist nu. Uiteraard houden wij ook hier de maatregelen van het RIVM in acht. De groep is hierdoor wat kleiner en dus – helaas – ook het aantal uren dagbesteding per deelnemer.