”Deze plek geeft me positieve energie”

In de kantine van het nieuwe KREW-gebouw heerst een gezellige bedrijvigheid. De medewerkers van Waanzinnig zijn druk aan het werk om iedereen te voorzien van een lekkere lunch en een kop koffie of thee. Ze banen zich professioneel een weg tussen alle aanwezigen. De opkomst is groot. “Wat een drukte! Het is zo mooi om iedereen samen te zien. Dat had ik niet verwacht!”, lacht Marina Hesen, Bestuursvoorzitter RIBW Brabant. RIBW Brabant biedt begeleiding aan mensen met een psychiatrische kwetsbaarheid. Daaruit is KREW ontstaan: dé plek voor alles rondom werk en scholing voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Feestelijke opening

Het gebouw wordt feestelijk geopend door de Tilburgse wethouder Esmah Lahlah en Marina Hesen. “Het is geweldig hoeveel deelnemers ik zie. Maar vooral ook hoeveel bedrijven en ondernemers er aanwezig zijn. Al had ik niet anders verwacht: KREW is een prachtig initiatief. Het past helemaal bij het Tilburgse ondernemershart. Het kan niet anders dan dat veel bedrijven geïnteresseerd zijn in een samenwerking”, speecht Lahlah. “Dat vinden we ook echt!” geeft een ondernemer na de speech aan. “We werken al jaren samen en dat bevalt heel goed. Eerst besteedden we het werk alleen uit aan de werkplaats van KREW, maar ondertussen hebben we ook een in company werkplek. Zo laten we verschillende producten maken én repareren.”

Werken bij KREW

Een van de deelnemers vertelt over zijn werk bij KREW: “Na een jarenlange depressie ben ik hier zo’n vijf jaar geleden terechtgekomen. Ik werk hard aan mezelf. Met gesprekken, spellen en dramatherapie. Dat combineer ik met de dagbesteding bij KREW. Ik werk hier drie dagen per week op de repro. Daar zorg ik onder andere voor het opstellen van facturen en het verdelen van de taken onder de medewerkers. Deze plek, samen met het werk, geeft me positieve energie. Uiteindelijk wil ik naar een situatie waarin ik zelfstandig aan de slag kan. Maar dat duurt nog wel even.” Wat de deelnemer van de nieuwe locatie vindt? “Heel fijn. Op deze plek heerst echt een open sfeer, véél fijner dan op de oude locatie. We zitten met alle deelnemers gemengd. Zo leren we elkaar beter kennen én is het een stuk gezelliger.”