Samen met de rest van de Nederlandse horeca, sloot ook Restaurant Waanzinnig half maart de deuren voor haar gasten. Een klap voor de medewerkers van het ‘zorgrestaurant’. Zij worstelen namelijk met een psychische kwetsbaarheid en voor hen is een vast ritme heel belangrijk. Gelukkig gaat het restaurant op dinsdag 2 juni weer open en het team staat te popelen om gasten te ontvangen.

In het hart van de Willem II-straat in Tilburg ligt Restaurant Waanzinnig: een uniek restaurant, onderdeel van RIBW Brabant. Gasten genieten er van gezonde maaltijden van hoge kwaliteit, en altijd met een ‘waanzinnige’ kwinkslag. Ze worden klaargemaakt en geserveerd door een team van mensen met een psychische of psychiatrische kwetsbaarheid. Niels van den Broek, leer-werkcoach bij Restaurant Waanzinnig, legt uit: “Onder begeleiding bouwen onze deelnemers bij ons werkvaardigheden op. Ze leren naast praktische horecavaardigheden bijvoorbeeld ook omgaan met werkdruk, flexibele werktijden en met de wensen van gasten in het restaurant.”

En toen kwam corona

Voor mensen met een psychische kwetsbaarheid zijn structuur, ritme en sociaal contact heel belangrijk. Daarom was Restaurant Waanzinnig voor de deelnemers nooit écht gesloten, vertelt bedrijfsleider Kim de Schaaf. “Onze medewerkers werken hard. In ons restaurant én aan zichzelf. We willen te allen tijde voorkomen dat zij terugvallen of in een sociaal isolement raken. Daarom maken cliënten nu samen take away gerechten, zoals maaltijdboxen én natuurlijk onze Waanzinnige Worstenbroodjes. Daarnaast verzorgen we ook verse maaltijden voor woongroepen en cliënten van RIBW Brabant die daar zelf moeite mee hebben.”

Nieuwe kansen, nieuwe kaart

Ondertussen zetten de chefs van Restaurant Waanzinnig óók de puntjes op de i van een volledige vernieuwde menukaart, vol smaakvolle gerechten die de zintuigen prikkelen. “Vanaf 2 juni mag iedereen komen proeven”, gaat Kim verder. “De basis van alle gerechten is vegetarisch of vegan, voor de liefhebbers uit te breiden met vlees of vis. Zo kan iedereen bij ons terecht. Seizoensgebonden, gezonde en lokale producten spelen ook op de zomerkaart weer de hoofdrol.”

‘Het nieuwe normaal’

Uiteraard wordt er volledig volgens de protocollen en hygiënevoorschriften van het RIVM gewerkt. In plaats van 40 zitplaatsen zijn er straks 18, om de 1.5 meter afstand te kunnen waarborgen. “Ik heb alle medewerkers getraind, zodat zij op hun eigen tempo aan de nieuwe situatie konden wennen. Restaurant Waanzinnig is klaar voor het nieuwe normaal”, vertelt Niels trots. “Bij reservering én bij ontvangst vragen wij of onze gasten gezondheidsklachten hebben. Iedereen werd bij ons al bij de deur ontvangen. Daar gaan we gewoon mee door. Een mooi moment voor een checkgesprek en om te vragen of mensen hun handen willen desinfecteren. Verder beloven we iedereen een ‘waanzinnige’ beleving, als vanouds. Het hele team staat te popelen om onze gasten weer in de watten te leggen, dat is toch de kroon op ons werk!”

Een warm hart

Wil jij jezelf trakteren op een gezellige avond culinair genieten én onze medewerkers helpen bij hun herstel? Reserveer dan een tafel bij Restaurant Waanzinnig. Mail naar [email protected] of check de website van Restaurant Waanzinnig voor alle coronamaatregelen en de online reserveringsmodule.

Meteen reserveren?

Bel naar 013 542 5229 of klik op de knop hieronder.

Restaurant Waanzinnig is klaar voor het nieuwe normaal