Ervaringen van medewerkers en cliënten

Herstelondersteuner Marly van den Boogaart (29) van RIBW Brabant mocht de bril uittesten. Zij is positief: “Voorheen zag je vooral daglichtschermen, waar je fysiek voor moest gaan zitten. De daglichtbril kun je opzetten, bijvoorbeeld ’s ochtends tijdens het opstaan. Onze cliënten lopen dagelijks tegen problemen aan. Veel van hen hebben al van alles geprobeerd om zich beter te voelen. Zoals therapie of medicatie. De daglichtbril is een extra, makkelijk in te zetten hulpmiddel. Het helpt hen de scherpe randjes van hun sombere gevoelens af te halen.”

Cliënt Nancy (72) testte de bril ook. “Ik verhuisde nog niet zo lang geleden van een hele zonnige woning naar een huis met minder lichtinval. Daar had ik mentaal last van, ik voelde me somber. Nu draag ik de bril dagelijks tussen zes en zeven uur in de avond, want bij regelmatig dragen werkt hij het beste. Ik merk dat ik mijn dagelijkse bezigheden makkelijker kan uitvoeren, omdat ik meer energie heb gekregen. Daarom heb ik hem inmiddels zelf aangeschaft. Ik denk dat de bril heel veel mensen kan helpen. Het enige nadeel is dat ik zelf een bril met gekleurde glazen heb, en dat ik de daglichtbril niet tegelijk met mijn eigen bril kan dragen. Bij een vernieuwing is dat nog wel iets waar de ontwikkelaars aan mogen werken.”

Gezondheid en regie op eigen leven

Een gezonde leefstijl helpt bij herstel. Onze herstelcoaches helpen cliënten bij het krijgen van meer grip op hun leven. Bijvoorbeeld bij het uitvoeren van dagelijkse activiteiten, zoals deze lichttherapie. Lichttherapie kan helpen bij (winter)depressie en slaapproblemen. De AYOlite-lichttherapiebril is een daglichtbril die ontworpen is om energie, stemming en slaap te verbeteren door de gepatenteerde lichttechnologie. Het blauwe licht dat de bril uitstraalt is vergelijkbaar met natuurlijk zonlicht. Het dragen van de bril op specifieke tijdstippen kan de biologische klok reguleren en het energieniveau verhogen.