Om genodigden écht te laten ervaren wat Het Kiemuur zo bijzonder en waardevol maakt, organiseerden we een programma waarmee zij zelf konden ontdekken waarom Het Kiemuur zo’n succes is. Hoe voelt het om onderdeel te zijn van een Kiemuur, of mee te doen aan een cursus? Hoe brengt een Levende Boeken-event je dichter bij de mens achter het verhaal? Daarom stonden er vier workshops op het programma:
- Klein Kiemuur: bezoekers konden ervaren hoe een Kiemuur-bijeenkomst verloopt en wat deze ontmoetingen zo waardevol maakt.
- Cursus in actie: een inkijkje in het cursusaanbod, waarin persoonlijke ontwikkeling en herstel centraal staan.
- Levende Boeken-event: in gesprek met een ‘levend boek’, waarbij deelnemers niet alleen het verhaal, maar ook de mens erachter leerden kennen.
- Kiemuur Kijkt: een film kijken over een relevant thema, gevolgd door een verdiepend gesprek met andere deelnemers.
Het geheel werd professioneel vastgelegd door Out of the Box TV, een online platform dat sinds 2018 activiteiten ontwikkelt die het praten over mentale gezondheid en het normaliseren daarvan centraal stellen. Het team, volledig bestaand uit ervaringsdeskundigen met een passie voor het televisievak, laat zien wat herstel en gedeelde kennis kunnen betekenen.
Tijdens de feestelijke bijeenkomst reikte Evelien van Etten het allereerste Kiemuur magazine uit. Hierin zijn verhalen gebundeld van bezoekers, medewerkers en partners, die samen laten zien hoe belangrijk Het Kiemuur is als ontmoetingsplek in de wijk.
Bestuurder Gertrude Graumans benadrukte vervolgens in haar toespraak de noodzaak van de Herstelacademie:
“RIBW Brabant start een herstelacademie omdat wij sterk geloven dat ieder mens ertoe doet en recht heeft op een betekenisvol leven, ongeacht psychische kwetsbaarheid of persoonlijke uitdagingen. De groeiende behoefte aan mentale ondersteuning en de vraag naar laagdrempelige hulp in onze regio bevestigen de noodzaak van een plek waar mensen zichzelf kunnen zijn en ervaren dat ze erbij horen.”
Daarna deelde ervaringsdeskundige Paola Buitelaar haar persoonlijke verhaal over de kracht van ervaringskennis in herstelprocessen en hoe gedeelde ervaringskennis hoop en perspectief kan bieden in een herstelacademie.
De officiële aftrap van Herstelacademie De Kiem werd op bijzondere wijze gedaan door de bezoekers van Het Kiemuur: Rinske, Maurits en Richelle. Zij vertegenwoordigden de stem van de bezoekers en benadrukten de waarde van een plek waar iedereen zichzelf mag zijn.
Tot slot sprak Gertrude Graumans haar dank uit aan het hele team. Het succes van Het Kiemuur én de lancering van de herstelacademie zouden niet mogelijk zijn zonder hun tomeloze inzet en betrokkenheid.
Met deze lancering zetten we een nieuwe stap in de ondersteuning van mensen in onze regio. Samen blijven we bouwen aan een omgeving waarin herstel, ontmoeting en persoonlijke ontwikkeling centraal staan.
Dank aan iedereen die bij deze mooie middag aanwezig was!