Resultaten pilot

De resultaten van de pilot laten zien dat de theatergroep bijdraagt aan het vergroten van het sociaal netwerk van een cliënt. Ook kregen deelnemers meer zelfvertrouwen en hielp het hen bij het verbeteren van hun sociale vaardigheden en gaf het hen meer zelfinzicht. De huidige deelnemers gaven over de afgelopen 8 maanden terug het zowel bevrijdend als fantastisch te hebben ervaren.

Deelnemer Henk Jan: “Wat ik ontzettend fijn vind om achter te komen is dat ik zoveel meer kan, dat ik zoveel meer durf, dan dat ik doe. Ik overdenk niks. Ik denk niet over ‘Hoe kom ik over, hoe zullen mensen denken?’. De ketens laat je los. Je bent wie je wilt zijn. Je laat gewoon zien wat je wilt laten zien. In een veilige, warme, lieve omgeving.”

Waarom een theatergroep?

Voor veel cliënten is de drempel naar reguliere kunst- en culturele activiteiten te hoog, terwijl dergelijke activiteiten kunnen bijdragen aan het begrijpen en verkennen van de eigen positie in de maatschappij. In tegenstelling tot veel begeleidingsvormen, waarin praten centraal staat, staat in de theatergroep juist het ‘doen’ voorop. Binnen de theatergroep ligt de nadruk op plezier maken, in plaats van het focussen op problemen. Het werken met theater heeft vele voordelen, zoals het vergroten van zelfvertrouwen, empowerment, reflectie, zelfbewustzijn en inzicht.

Wat houdt het in?

In de theatergroep wordt de creativiteit van de cliënten gestimuleerd door middel van improvisatie. Deze speelse theatervorm bevordert een gevoel van keuzevrijheid, omdat deelnemers kunnen experimenteren en hun eigen unieke uitdrukking kunnen ontdekken. Op deze manier leren zij zich te ontplooien en bouwen zij zelfvertrouwen op. Bovendien draagt de theatergroep bij aan het vergroten van het sociaal netwerk van de cliënt.

Ook zien hoe het eraan toeging bij de theatergroep? Bekijk het inspirerende filmpje hier:

Accepteer marketing-cookies om deze video te bekijken