Waanzinnig meedoen

Deze week laten we vanuit verschillende plekken in onze organisatie zien wat ‘Betekenisvol Meedoen’ betekent. We bevragen bijvoorbeeld ervaringsdeskundig trainer Brenda Pieters vanuit welke rol zij bijdraagt aan ‘Betekenisvol meedoen’. En bij Restaurant Waanzinnig haken ze in door leuke video’s en posts te delen waarin de deelnemers antwoord geven op de vraag wat betekenisvol meedoen voor hen betekent. Houd hun social media kanalen deze week goed in de gaten, want dat wordt leuk én leerzaam.
Mocht je restaurant Waanzinnig nog niet volgen:
Klik hier om te volgen op facebook
Klik hier om te volgen op Instagram

Leefwereld centraal

Brenda nam onlangs deel als tafelgast aan ‘Leefwereld centraal’ een talkshow van Beweging in kwetsbaarheid. We vroegen naar haar ervaring en wilden ook eens samen kijken hoe RIBW Brabant vanuit team Training en Ontwikkeling bijdraagt aan ‘Betekenisvol Meedoen’.

We stelden haar enkele vragen die mooi aansluiten bij het thema van de Week van de psychiatrie; ‘Betekenisvol meedoen’;
Waarom denk je dat je benaderd bent als gastexpert voor deze talkshow? Brenda: “Ik kende iemand uit de organisatie en zij vond dat ik veel kennis heb van herstel en ervaringsdeskundigheid.”
Kun je dat eens koppelen aan ‘Betekenisvol Meedoen’? Brenda: “Ik geloof erin dat iedereen betekenisvol kan meedoen. En alleen de persoon zelf kan voelen wanneer hij van betekenis is. Daar mogen we vanuit gaan, van de persoon zelf. En minder het maatschappelijk plaatje. Voor de een is een fulltime baan, een grote vriendengroep, een gezin en vrijwilligerswerk op drie plekken betekenisvol meedoen en voor de ander is dat een kop thee drinken bij Het Kiemuur.”
Welke rol speelt RIBW Brabant in betekenisvol meedoen? “Ik denk dat RIBW Brabant mensen ondersteunt om hun eigenwaarde terug te vinden door uit te gaan van waar de wensen en behoeftes van de persoon zelf liggen. En ook wat het meedoen voor de persoon betekent en wat zijn of haar wensen hierin zouden zijn. Ik denk dat mensen met de ondersteuning weer durven te dromen en zelfs soms stappen zetten om de dromen werkelijkheid te maken.”  

Stigma of zelfstigma?

Een kleine stap naar het werkveld van Brenda; En in jouw rol als trainer, hoe werk je aan destigmatisering tijdens jouw trainingen voor de opleiding tot ervaringsdeskundige bij Howie the Harp? Brenda: “Lesmateriaal en oefeningen gaan over destigmatisering. We staan stil bij zelfstigma en stigma. En welke rol je als ervaringsdeskundige hierin kunt hebben. Naar iedereen toe, want ook de hulpverlener heeft soms het stigma en er altijd wordt gedacht dat hij of zij een goed leven zou hebben, zonder echt iets te hebben meegemaakt. Ook gebruik ik mezelf, mijn ervaring als voorbeeld. Ik destigmatiseer door mezelf krachtig op te stellen en de deelnemers ook een inkijkje te geven in mijn kwetsbare kant. Dit doen álle Howie the Harp docenten tijdens de opleiding.” 

Tafelgesprek 2 – Focus: hoe gaat het nu, waar schuurt het? Een paneldiscussie over initiatieven in de praktijk, waar zij tegen aan lopen en waarom het moeilijk is en wat er nodig is. De talkshow terugkijken, of het gedeelte met Brenda specifiek, kan hier

Beweging in kwetsbaarheid

Naast Brenda waren er tal van andere (ervaringsdeskundige) experts die deelnamen, van al deze tafelgesprekken zijn mooie opnames gemaakt met beeld. Podcastserie: Beweging in Kwetsbaarheid is een podcast-serie over het includeren van mensen met een (psychische) kwetsbaarheid in onze samenleving. Onderzoekers, professionals, ervaringsdeskundigen en beleidsmakers vertellen hoe een inclusieve samenleving eruit zou kunnen zien. En wat er nodig is om dat te bereiken.
Luister tijdens je Ommetje

De podcasts zijn een verdieping en aanvulling naar aanleiding van de gelijknamige talkshow-serie. Met uitzondering van de eerste aflevering, die een historische inleiding geeft. Bekijk het aanbod hier en luister ze bijvoorbeeld tijdens je dagelijkse Ommetje, elke maand komt er een nieuwe podcast online!

Ervaringskennis

Als bonus delen we ook nog een wat oudere podcast waarin Paola Buitelaar, ervaringsdeskundig beleidsadviseur RIBW Brabant en Artie van Tuijn, adviseur Valente en voormalig bestuurder RIBW Brabant en Alliantie, praten over ervaringskennis.

Week van de psychiatrie; Betekenisvol meedoen.