“Als je je fysiek goed voelt, zit je vaak mentaal ook lekkerder in je vel. Lichaamsbeweging kan dus bijdragen aan het herstel”, legt Johan uit. “Met de fittest meten we met laagdrempelige oefeningen de fitheid van een cliënt. Na een aantal maanden nemen we de test opnieuw af. Zo stimuleren we cliënten om zichzelf uit te dagen en te verbeteren.”

Endorfine op de loopband

Cliënt Claudia de Bruijn sport twee keer per week bij Quality Sportcentre. “Dat was vroeger wel anders”, lacht ze. “Zo’n vier jaar geleden wilde ik beginnen met sporten. Maar ik vond die stap erg groot. Gelukkig ging mijn toenmalige herstelcoach mee. Op de loopband voelde ik meteen dat geluksstofje endorfine vrijkomen. Inmiddels sport ik twee keer per week in de sportschool en ik sluit iedere week aan bij een hardloopgroepje.”

Squats en opdrukken

Claudia heeft de eerste fittest achter de rug: “Hieruit bleek dat mijn been- en buikspieren heel sterk zijn. Ik kan heel veel squats achter elkaar, maar opdrukken daarentegen… Bij mijn armspieren is dus nog werk aan de winkel. Het is fijn dat je met de fittest weet waar je extra aandacht aan moet besteden. Dat zorgt bij mij voor extra motivatie. Ik train gericht om de volgende keer een hogere score neer te zetten.”

Lekker in mijn vel

“Door het sporten zit ik veel lekkerder in mijn vel”, vervolgt Claudia. “Het is goed voor mijn sociale contacten en ik merk nu echt dat mijn lichaam en geest samenwerken. Ik ben inmiddels al tien kilo afgevallen. Ik heb zelfs zin om te sporten en ik baal als het een keer niet doorgaat. Natuurlijk heb ik ook weleens geen zin. Maar ik ben achteraf áltijd blij dat ik gegaan ben.”

Wil je op de hoogte blijven van wat wij doen op het gebied van herstel? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief!

 

Jaarbeeld 2021 – Waar of niet waar 4