Begin 2014 startte RIBW Brabant op de locatie Diederikdreef in Tilburg met het Kiemuur. In het begin kwamen vooral cliënten van RIBW Brabant, ondertussen is het een welkom steuntje in de rug voor een brede groep mensen met of zonder psychische kwetsbaarheid. Iedereen die steun, advies of contact zoekt, is welkom op vijftien locaties verspreid over het volledige werkgebied van RIBW Brabant.

Ervaringsdeskundigheid

De kracht van het Kiemuur? De inzet van ervaringsdeskundigen. Zij hebben zelf ervaring in de psychiatrie, verslaving en kwetsbaarheid. En bieden vanuit hun eigen ervaring begripvolle ondersteuning. Gemeente Oisterwijk zet – in samenwerking met RIBW Brabant – op diverse vlakken ervaringsdeskundigheid in.

Juul Willemsen, beleidsadviseur Samenleving bij de Gemeente Oisterwijk:“ Iedereen heeft zijn eigen uitdagingen. En dat mag ook. In Oisterwijk willen we een samenleving zijn waarin we voor elkaar klaarstaan. Het is belangrijk dat inwoners zich gehoord voelen, en dat je elkaar snapt. Loket Wegwijs Oisterwijk is onze toegang tot hulp. En we merken dat sommige mensen het juist moeilijk vinden om hun hulpvraag onder woorden te brengen. Sinds kort zetten we steeds vaker ervaringsdeskundigen in als brug naar andere hulpverleners. Dit idee ontwikkelen we samen met RIBW Brabant verder.”

Ontwikkeling Kiemuur

Juul heeft veelvuldig contact met de ‘collega’s’ van RIBW Brabant. “Een tijd terug waren we in een impasse”, vertelt ze. “Hoe willen we verder met het Kiemuur? We zagen dat er een klein, vast clubje kwam. Voor hen was het Kiemuur waardevol, maar op grotere schaal leek het niet veel impact te hebben. RIBW Brabant heeft toen onderzocht hoe ze het Kiemuur zelf willen en kunnen ontwikkelen. In samenspraak met ons, de gemeente. Sindsdien heeft het Kiemuur in Oisterwijk een flinke ontwikkeling doorgemaakt. De inloop is verhuisd naar een meer passende locatie en trekt meer bezoekers. In onze gemeente is het Kiemuur-inloopmoment een stabiele basis, maar niet meer het enige aanbod. En we gaan voor inwoners gratis cursussen en bieden lichte ondersteuning voor wie dat nodig heeft. Alles met als doel iedereen – op zijn of haar eigen manier – mee laten doen in de maatschappij. Het Kiemuur-team speelt bijvoorbeeld ook een rol in het doorbreken van het stigma rond mensen met een psychische kwetsbaarheid.”

Onafhankelijke cliëntondersteuning

Het Kiemuur biedt inwoners van Oisterwijk gratis lichte ondersteuning. Naast de wekelijkse inloop sinds kort ook individueel, als dat gewenst en passender is. Hiervoor is geen indicatie nodig. Rick Verhoeven maakt er dankbaar gebruik van. Hij krijgt géén begeleiding van RIBW Brabant, dat is ook niet nodig. Maar het is voor hem prettig als hij af en toe zijn verhaal kwijt kan en iemand hem helpt om structuur in het leven te brengen. Dennis Mateijsen, senior ervaringsdeskundige bij RIBW Brabant, gaat iedere week een uurtje bij hem langs.

Rick: “Ik doe vrijwilligerswerk bij Dagje Thuis – een concept van ContourdeTwern – in Haaren. Dat betekent dat ik iedere woensdagmiddag tijd doorbreng met ouderen. Daar vertelde ik tegen mijn collega Annemarie dat het niet helemaal goed ging met mij. Zij heeft mij voorgesteld aan Dennis. Wij zien elkaar sinds een halfjaar iedere week. Soms gaan we  samen wandelen, zodat ik wat meer buiten kom. En ik kan mijn verhaal aan hem kwijt.

Mijn dag- en nachtritme is verstoord. En ik heb sinds een jaar een puberneefje bij mij wonen, hij heeft een moeilijke jeugd gehad. Dat kan voor intense situaties in huis zorgen. En bij mij voor stress. Destijds is zijn huis afgebrand, hij is op zoek naar een nieuwe woonplek. Maar dat kan met de woningcrisis nog wel even duren. Dus moeten we de situatie samen laten werken.

Dennis denkt mee over oplossingen voor problemen waar ik tegenaan loop. Vaak komt hij met ideeën waar ik zelf niet op zou komen. Mijn huishouden was bijvoorbeeld een rommeltje met een puber in huis. Nu heb ik dankzij Dennis een whiteboard in de keuken hangen, met een rooster en taakverdeling. Soms zijn het maar kleine dingen, maar die helpen me heel erg.” 

 

 

Jaarbeeld 2021 - Het Kiemuur in ontwikkeling 1

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van wat wij doen op het gebied van herstel? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief!

 

Jaarbeeld 2021 – Waar of niet waar 4