“RIBW Brabant is een middelgrote organisatie, die kleinschalig aanvoelt”, begint Bo. “De lijnen zijn kort, de teams hecht. De afwisseling van werken in een wijkteam is groot, omdat we zowel ambulant als op onze woonlocaties ondersteuning bieden. We zien cliënten groeien. En tegelijkertijd denken we met onze samenwerkingspartners na over hoe we de zorg kunnen verbeteren. Een mooie uitdaging waar we samen de schouders onder zetten!”

08:00 uur Opstarten

Jaarbeeld 2021 - Werken bij RIBW Brabant

“Ik begin elke dag met een kopje thee en lees de overdracht, om helemaal up-to-date te zijn. Daarna kijk ik in mijn agenda welke dienst ik heb: op de groep of ambulant in de wijk. Vaak praat ik meteen even bij met collega’s. Dagelijks ben ik namelijk veel op pad: ik ga mee naar afspraken van cliënten of bezoek cliënten in de wijk. Daardoor is het werk heel divers; elke dag is anders.”

09:30 uur Ambulante afspraak

Jaarbeeld 2021 - Werken bij RIBW Brabant 1

“Tijd voor een afspraak met een ambulante cliënt. Samen nemen we de post door en zetten we – waar nodig – acties uit. Zoals instanties bellen of vrijstellingen aanvragen. Ook bied ik een luisterend oor aan de cliënt, zodat die kan ventileren over de week en welke dingen er dwars zitten.” 

11:00 uur Afspraak met zorgpartner

“Ik ondersteun cliënten die beschermd wonen bij voor hen ingewikkelde afspraken. Bijvoorbeeld bij een afspraak met een behandelaar bij een zorgpartner. Dat is fijn voor de cliënt én voor de band tussen de cliënt, RIBW Brabant, zorgpartners en het sociale netwerk.”

12:30 uur  Samenwerkingsoverleg met ketenpartners

Jaarbeeld 2021 - Werken bij RIBW Brabant 3

“Met mijn specialisatie in jeugd begeleid ik vooral jonge cliënten. In die rol heb ik regelmatig overleg met verschillende partners. Eens in de week neem ik deel aan een samenwerkingsoverleg met partners over jeugd: de Hotspot. Maar ook op andere dagen heb ik – samen met collega’s – overleg met ketenpartners, zoals GGZ, Gemeente Tilburg, ContourdeTwern, R-Newt, wijkcentra en partners die behandelingen bieden. De lijnen zijn kort. We kennen en versterken elkaar.”

14:00 uur Overleg met herstelondersteuner

“Iedereen in het wijkteam heeft echt een eigen rol en expertise. We vullen elkaar heel goed aan en overleggen veel. Zo spreek ik bijvoorbeeld met herstelondersteuner Ilona van de Wouw over de volgende samenwerkingsdag, die we eens in de twee maanden organiseren voor begeleiders en cliënten. We doen dan een activiteit, zoals een kookwedstrijd of speurtocht.”

Ilona, herstelondersteuner bij RIBW

“Vanuit mijn rol probeer ik steeds verbinding te maken met onze cliënten. Wij staan dus echt naast de cliënt, bouwen een vertrouwensband op. Bij RIBW Brabant doen we dat onder andere door met cliënten actief te zijn, dus door in het bos te gaan wandelen, te gaan mountainbiken, een yogales te volgen of koffie te drinken op het terras. We zijn vrij om te doen wat nodig is. Out- of-the-box denken levert de beste zorg op.”

Jaarbeeld 2021 – Werken bij RIBW Brabant 4

14:30 uur Laagdrempelig in gesprek gaan

“We beleven soms zware momenten met onze cliënten, daarom is het essentieel ook op een leuke en lichte manier contact met elkaar te hebben. Ik plan dus ook tijd in om samen muffins te bakken. Door lekker laagdrempelig met elkaar bezig te zijn, komt het gesprek vanzelf op gang. En daardoor kan ik beter inschatten of iemand goed in zijn vel zit.”

17:00 uur Afsluiten

“Tot slot heb ik contact met De Toegang om beschikkingen te regelen en doe ik wat administratieve taken. De dag zit erop!”
Bekijk ook eens de video waarin we meelopen met Bo, herstelcoach bij RIBW.

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van wat wij doen op het gebied van herstel? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief!

 

Jaarbeeld 2021 – Waar of niet waar 4